Kdyby to, co Nerudová, řekl Křeček, hořely by všechny kavárenské střechy. Bobošíková to zachytila

26.07.2022 20:15 | Ze sítí

Ekonomka a bývalá rektorka Danuše Nerudová se rozhodla, že se pokusí zabojovat o Hrad. Je zde něco, co má tato kandidátka společného se současnou hlavou státu. Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno prozradila, co přesně to má být. Zaměřila se i na její neoprávněnou kritiku současné hlavy státu. Především se ale věnovala tomu, jak se v relativně krátkém čase mění profesorčina veřejná prohlášení.

Kdyby to, co Nerudová, řekl Křeček, hořely by všechny kavárenské střechy. Bobošíková to zachytila
Foto: Archiv Danuše Nerudové
Popisek: Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity

Jeden z nejnovějších průzkumů veřejného mínění ukázal, že Češi by na Hradě viděli nejraději expremiéra Andreje Babiše, generála Petra Pavla nebo bývalou rektorku brněnské Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou.

Že prezidentské šance Nerudové rostou, je podle Bobošíkové výsledkem toho, že má dlouhodobou podporu Milionu chvilek a s ním spojené společenské elity: „Profesorka Nerudová má milionové sponzory a s podporou médií v zádech už obsazuje přední místo v prezidentském pelotonu,“ komentovala moderátorka, jak se Nerudová probojovala mezi favority volby prezidenta.

Následovalo překvapivé porovnání nejnovějších výroků Danuše Nerudové s tím, co tvrdila před třemi měsíci, a také její silná slova s reálnými fakty.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
Nerudová se prý shoduje se současným prezidentem Milošem Zemanem, a sice v názoru na Švédsko. Prezidentu Zemanovi se líbí švédský sociální systém. Nerudové je zase sympatický švédský systém rovných příležitosti pro muže a ženy.

Profesorka Nerudová volá po vyšší účasti žen ve veřejném prostoru. Jako prezidentka by chtěla zlepšit rovné příležitosti pro ženy. Za klíčové považuje v tomto směru komunikaci a pozitivní vzory. Jejím současným velkým vzorem je bývalá ministryně zahraničí Spojených států, česká rodačka Madeleine Albrightová.

Zároveň Nerudová říká, že by matky měly své syny vést k tomu, že je naprosto normální, že muž jde na část rodičovské dovolené. K tomu Bobošíková dodává: „Nevíme, jak to mají s těmi pozitivními vzory u Danuše Nerudové v rodině, ale v knize rozhovory Danuše Nerudové jsme nic o tom, že by její manžel byl na rodičovské dovolené, nenašli, sama píše, že měli chůvu,“ podotýká moderátorka.

Zmiňuje další příklady ukazující, že v otázce rodičovské dovolené vládne v názorech profesorky poněkud chaos. „V červenci tvrdila, že délka rodičovské dovolené má v Česku zůstat. Před třemi měsíci v dubnu však říkala, aby se rodičovská dovolená zkrátila. Tak nevím, za jak dlouhou rodičovskou dovolenou paní Nerudová skutečně bojuje a zda ji skutečně i praktikuje ve své rodině pro manžela,“ poznamenává Bobošíková.

Za normální Nerudová považuje, aby se ženy více podílely na politice a aby byly na nejvyšších manažerských postech. K tomu je podle ní cesta inspirovat ostatní ženy. Ovšem když má žena vyšší funkci, tak musí prý vychovávat muže kolegy. „Představuji si, co by se strhlo, kdyby progresivisty zavržený ombudsman Křeček řekl, že musí vychovávat svou kolegyni. To by oheň zachvátil všechny kavárenské střechy,“ komentuje dvojí metr moderátorka.

K tomu popisuje, jak Nerudová své kolegy vychovávala: „Jako rektorka odmítala dávat záštity na konference, na kterých mezi hlavními řečníky nevystupovaly ženy,“ uvádí Bobošíková. „Postupem času jsem kolegy vychovávala tak, že věděli, že nemá už ani cenu chodit, pokud nemají poměrné zastoupení na tom panelu, že jim tu záštitu nedám. A to je ta změna,“ uvedla Nerudová v jednom z rozhovorů.

Bobošíková si takové praktiky představila v praxi: „Představme si profesorku Nerudovou, jak odmítá dát prezidentskou záštitu ekonomické konferenci mezi naší zemí a Katarem na téma dovoz plynu, s odůvodněním, že za Katar je hlavním řečníkem muž. Problém by asi měla i Česká biskupská konference, pokud by po možné prezidentce chtěla, aby převzala záštitu například nad koncertem pro varhany v Katedrále Sv. Víta. Nebo mi odmítla záštitu konferenci o problémech matek samoživitelek, mezi nimiž by bylo velmi málo mužů,“ přemítala moderátorka.

Danuše Nerudová také říká, že jako prezidentka by se omluvila všem, kterým se odmítal omluvit Miloš Zeman. Dále by otevřela Pražský hrad lidem. Současného prezidenta kritizuje za to, že Hrad lidem neotevřel. Bobošíková dodává, že však Nerudová tvrdí nepravdu a argumentuje: „Prezident Zeman zpřístupnil občanům řadu prostor Pražského hradu, které byly desítky let veřejnosti uzavřeny. Dokonce i místa, kde čeští prezidenti úřadují,“ konstatovala Bobošíková.

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí
A jedním dechem dodala: „Paní profesorka si plete zpřístupnění pro veřejnost s tím, že Policie ČR už šestým rokem kvůli ohrožení terorismem chrání Pražský hrad. Možná se jí podaří přesvědčit policii, že bezpečnostní důvody pominuly a není třeba ho před terorismem chránit,“ dodala moderátorka.

Stranou nezůstal ani Nerudové pohled na udělování státních vyznamenání. Udělila by ho Vítězslavu Vejmelkovi, jenž nezištně na jižní Moravě dlouhodobě a zadarmo opravuje střechy po tornádu. „Považuji to za obrovskou symboliku v tom, že v roli prezidentky bych měla naznačit, že státní vyznamenání se budou udělovat i za takové činy a nejenom kamarádům,“ prohlásila.

Její slova Bobošíková zpochybnila: „No, nevím, zda Miloš Zeman dával státní vyznamenání jen kamarádům. Možná Nerudová, která jako rektorka odmítala účast na předávání státních vyznamenání, má nějaké informace o tom, jak se Miloše Zeman kamarádil například s šestnáctiletým studentem, který zemřel při obraně své spolužačky ve Žďáru nad Sázavou,“ uvedla první z mnoha dalších zmíněných příkladů. „Nedomnívám se, že důvodem udělení těch vyznamenání by byl kamarádšoft vyznamenaných s hlavou státu,“ pokračovala.

Často také profesorku Nerudovou přirovnávají někteří novináři a chvilkaři ke slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, s tím Bobošíková souhlasí: „Po prostudování její knihy a několika rozhovorů o podobnosti obou dam v Aby bylo jasno opravdu nepochybujeme,“ zakončila Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…