Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili

29.05.2024 22:55 | Monitoring

Jak zajistit bezpečnou Evropu a bezpečné Česko a jak vyřešit válku na Ukrajině? Nejen o těchto klíčových tématech voleb do Evropského parlamentu v předvolební superdebatě na CNN Prima News diskutovali zástupci stran nezastoupených v dolní komoře Parlamentu. Pozvání přijala lídryně koalice Stačilo! Kateřina Konečná, lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek, dále jednička SOCDEM do eurovoleb Lubomír Zaorálek a za Svobodné Libor Vondráček.

Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Filip Turek v předvolební debatě na CNN Prima NEWS

Lídryně koalice Stačilo! Kateřina Konečná je proti tomu, že bychom Ukrajině umožnili použít darované zbraně k zasahování cílů v Rusku: „Mě to děsí, ta eskalace. Někdo chce být opravdu asi na pokraji třetí světové války, tohle jsou další kroky k tomu,“ řekla v debatě na CNN Prima News.

Macronovo prohlášení pro Konečnou ale není překvapivé s ohledem na jeho zoufalou situaci ve Francii. „Macron doma zoufale ztrácí, potřebuje nějaké silné téma pro své voliče. Ale tohle je fakt blbé téma, pane Macrone,“ dodala předsedkyně KSČM, která by si velmi přála, aby přišli politici, kteří nebudou jen přilévat do ohně.

Flip Turek, lídr koalice Přísaha a Motoristé poznamenal, že je třeba mít na konflikt realistický pohled, protože jej nelze vyřešit úspěšně vojenskou cestou, pokud se nezapojí vojska NATO. A to je něco, co by si nepřál. Rovněž hovoří o další eskalaci, která nebude výhodná pro Ukrajinu. „Musíme si realisticky uvědomit, že není možné získat zpět Krym atd. Pokud Ukrajinci budou útočit na ruské území, tak se obávám, že to schytají ještě víc,“ míní Turek.

„Macron si jen sbírá své body a mluví spíše ke svým voličům, než k těm, kteří by konflikt měli realisticky vyřešit,“ byl Filip Turek ve shodě s Kateřinou Konečnou.

Jednička eurokandidátky SOCDEM Lubomír Zaorálek poukázal na klíčovou roli USA: „Spojené státy americké opakují, že nestojí o to, aby se zasahovaly cíe v Rusku raketami dalekého doletu,“ připomněl.

A odvážně spekuloval: „Dokonce mám podezření, že existuje nějaká tichá dohoda mezi Ruskem a Spojenými státy a že se tu respektují určité hranice právě proto, aby se to neeskalovalo. Dovolím si tvrdit, že tato dohoda existuje na úrovni tajných služeb,“ podotkl Zaorálek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestliže západ povolí Ukrajině útočit západními zbraněmi na území Ruska, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebavorák , 30.05.2024 9:52:49
bude nejspíš Ukrajina vymazána z mapy světa. A konečně bude klid.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…