Keller k oblibě Fischera: Přišel po Topolánkovi, tak se nedivte

05.03.2012 15:06

Kabinet Jana Fischera byla udržovací vláda, která vládla příliš krátce na to, aby se dala porovnávat s jakoukoliv jinou vládou, reagoval pro ParlamentníListy.cz Jan Keller v souvislosti s průzkumem, který programu této vlády udělil první příčku za program. Ovšem po vládě Mirka Topolánka by každá vláda vyletěla k šedesáti procentům, dodal sociolog.

Keller k oblibě Fischera: Přišel po Topolánkovi, tak se nedivte
Foto: Archiv
Popisek: Jan Keller

S vyhlášeným programem současné vlády jsou rozhodně spokojena dvě procenta respondentů. Těch spíše spokojených je pak šestadvacet procent. Rozhodně nespokojených je pak dvacet čtyři procent respondentů a těch spíše nespokojených 35 procent. Najdou se i tací, kteří neví, co si mají myslet, těch je třináct procent. Tvrdí to průzkum společnosti CVVM.

Fischer byl jednička, dvojka Špidla

V souvislosti s tímto průzkumem pak CVVM vydala i časovou řadu, jak se v letech měnila důvěra ve vyhlášené programy té či oné vlády, a to od roku 1998. A zde se jednoznačným vítězem stala vláda současného kandidáta na prezidenta ČR a někdejšího premiéra úřednické vlády Jana Fischera, jehož úkolem bylo dovést zemi k předčasným volbám.

Programu této vlády vyslovilo tehdy důvěru 56 procent respondentů. Na druhém místě se pak s dvaapadesátiprocentní důvěrou programu umístila vláda sociálního demokrata Vladimíra Špidly. Třetí pomyslné místo na bedně vítězů pak na základě hlasování respondentů získal program vlády Miloše Zemana. Bez zajímavosti není, že ze dvou pravicových vlád, které byly u kormidla od zmíněného roku 1998, získala větší, tedy třicetiprocentní důvěru vláda Mirka Topolánka.

Výhra Fischera? Úleva že už není Topolánek

„Úřednická vláda Jana Fischera byla udržovací vláda, která vládla příliš krátce na to, aby se dala porovnávat s jakoukoliv jinou vládou,“ konstatoval sociolog Jan Keller. Přesto se výsledkům průzkumu a vítězství programu „neprogramu“ Fischerovy vlády nediví.

„Já si myslím, že vysoké preference této vlády byly jenom výrazem úlevy z toho, že už v čele vlády nestojí Mirek Topolánek,“ míní sociolog. Připomeňme, že právě předčasně svrženou  Topolánkovu vládu  ta úřednická Fischerova na přechodné období nahradila. Po Mirkovi Topolánkovi by každý vyletěl k šedesáti procentům,“ uzavřel Keller.

Lidé jsou zmatení, ale já to chápu

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, v souvislosti s vítězstvím „neexistujícího“ programu Fischerovy vlády poslanec ČSSD Vítězslav Jandák konstatoval, že „lidé jsou zmatení“. „Tam přeci o program nešlo, to byla vláda, která měla dovést zemi k předčasným volbám, to je všechno,“ dodal.

Přesto Jandák důvody voličů k preferování Fischerovy vlády chápe. „Protože tady bylo dvacet let soustavně pracováno proti politickým stranám a politika je zprofanovaná. Vždyť si dnes vezměte kauzu ProMoPro, pan ministr obrany Vondra je samozřejmě čistý jako lilie. Takže kde mají lidé brát důvěru k politikům?“ položil Jandák řečnickou otázku.

Nálada lidí jako guma do praku

Proč získal v podstatě neexistující program provizorní vlády Jana Fischera největší důvěru, se ParlamentníListy.cz zeptaly i psychiatra Jana Cimického. „Ta odpověď je velmi jednoduchá. Jako kluk jste měl prak. A když se natahuje guma u praku, tak nakonec praskne. K tomu, aby mohla fungovat, se musí střídat napětí s uvolněním. Do nekonečna tu gumu napínat nelze,“ vykreslil Cimický, jak se vyvíjí nálada občanů.

„Například současná vláda a současná zkušenost z politiky je únavná. Neustále se všechno vyostřuje, stále někdo někoho napadá. To je únavné. A podobně tomu bylo i za vlády Mirka Topolánka, jehož Fischerova vláda střídala,“ myslí si psychiatr.

„A jestli tehdy i dnes lidé vzpomínají na vládu Fischera s nostalgií a se slzou v oku, tak je to logické. A takový ten průměr populace samozřejmě neví, co ta vláda udělala, jestli něco udělala a zda to bylo dobře, nebo ne. Vnímají to jako globální situaci a tam jim prostě svítí jako něco příjemného,“ uzavřel odborník na lidské duše Jan Cimický.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…