Kladno žije ve strachu. I místní Romové se bojí. Co přijde z Prahy? Podnikatel odhalil

18.05.2022 17:50 | Rozhovor

Na druhý stupeň základní školy v Berouně mají přednost děti Ukrajinců. Páťáci z jednotřídek v okolních obcích mají smůlu? Zařadí se do fronty lidí bez pomoci a na ulici, jako to bude až začnou výrobní podniky kvůli nedostatku energií a zdrojů propouštět? Kladenský pivovarník Ing. Petr Macháček, který odmítá i takovou pro mnohé samozřejmost, jako je platební karta, se v rozhovoru pro ParlamentnáíListy.cz ptá, co bude s těmi, kteří nemají internet a mobil. Zemřou, protože nedostanou e-recept? Co s ukrajinskými cikány, které ani místní Romové nechtějí mezi sebou, a kteří umí maximálně maďarsky? A Ukrajina do EU? Možná za padesát let, ale teď, honem honem? Co na to Turecko, buzerované desetiletí Bruselem a nyní čekající na každého Rusa v dovolenkových letoviscích?

Kladno žije ve strachu. I místní Romové se bojí. Co přijde z Prahy? Podnikatel odhalil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinští Romové před Hlavním nádražím v Praze

Panuje ve společnosti takzvaná „blbá nálada?“

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Rozhodně mezi lidmi je hrozně špatná nálada. Z covidu jdeme do energetické krize, do toho válka. Protože Kladno je poměrně blízko Prahy, tak se tu hodně řeší problematika ukrajinských Romů. Všichni mají obavy, aby nějakou neziskovku nenapadlo je dát do Kladna, protože tohle město je kousek od Prahy. A pak co lidem velice, velice vadí, a vím to, aniž bych se ptal, protože to z lidí doslova padá: V Berouně odmítli vzít děti z Karlštejna do druhého stupně základní školy a upřednostnili ukrajinské děti. Já samozřejmě jsem pro, aby tady ukrajinské děti chodily do školy, ale nemůžeme okolním obcím říci – víte, my vezmeme ukrajinské děti, za to nás ministr školství pochválí. A vaše děti? Tak si tam udělejte nějakou pastoušku nebo vyšší jednotřídku. Podobný problém je i tady v Kladně. Je mi jasné, že Ukrajinci potřebují bydlet, ale co prosáklo na veřejnost, město najednou sehnalo sto bytů pro umístění ukrajinských lidí. To do té doby tyhle byty byly prázdné? To mělo Kladno sto bytů prázdných? Nebo padesát a co s tou další padesátkou, tam pěstovali křečky?

Jak jste hovořil o Karlštejně, tak obdobně jsou postiženy další malé obce v okolí Berouna…

Ten Karlštejn je špička ledovce! Těch obcí je řada.

Když se budeme bavit konkrétně o Berounu. Má nějakou spádovost. Kdysi dávno, když jsme měli ještě solidně vybudované školství, tak byly spádové obce a města a měly povinnost ty starší děti brát. A to není jen pouhá zodpovědnost starosty, to je problém státu. Protože stát, a bylo to už za doby Rakouska-Uherska, vyžaduje, že školní docházka je povinná. Jestli někomu dávám nějakou povinnost, tak mu na ni musím přece vytvořit podmínky. Kdo bude zavřený, když děti nebudou chodit do školy? Rodiče, starosta, primátor Berouna?

Tak se podívejte, úplně polopaticky, když budu v roli imaginárního rodiče, který bydlí na Karlštejně. Bydlel tu děda, táta. Nebýt hradu, tak Karlštejn je vesnička na zavezení hnojem. Sice pěkná, ale kromě hradu ničím výrazná a výjimečná. Narodily se tu děti, které se rodiče nějak snažili vychovávat, ale když skončila pátá třída, je zapotřebí jít dál. Celý život ti lidé platili daně. Neřešme, kterému řízení. Do dneška ten táta maká, platí daně, a tak stát musí říci – podívejte, pane primátore Berouna, ty děti prostě vezmete a my vám tady něco postavíme. Anebo je prostě neberte, my jim napíšeme, že z rozhodnutí státu mají vysokou školu, že to jsou všechno inženýři a mohou se poflakovat po Karlštejně. Mohou dělat průvodce. Sice neznají jazyky, ale to je jedno, tak to budou mít napsané na tabulkách…

A k těm ukrajinským Romům, nebojí se jich i samotní kladenští Romové?

No bojí! A sami je tu nechtějí! Kladno je prostě takové samo pro sebe. S řadou z nich udržuji takové oboustranně prospěšné vztahy. Oni je tu prostě nechtějí. Oni o nich ani neřeknou, že jsou Romové. Ti z Ukrajiny jsou cikáni. Místní rozčiluje, že neumí ani romsky. Někteří umí maďarsky, jiní ukrajinsky, ale většina z nich ani to ne. Co s nimi budeme dělat?

U vás jsou ale i jiní sociálně slabí, kteří se stydí, že nemají počítač, neumí mailovat.

Oni internet prostě nemají! Jsou, jak se dnes říká, počítačově negramotní. Oni nejsou negramotní, protože by se odmítali učit. V době, kdy přišly počítače, tak už tito lidé měli nějaký věk a neměli nikoho, kdo je to naučí. Ne že by odmítali komunikovat s úřadem přes internet.

V Kladně je stále více vidět, jak se zvětšuje skupina takzvaných polodomovců, lidí, kteří neumějí dosáhnout na sociální systém. Nejsou špinaví, nejsou nevzdělaní, ale mail a internet jim nic neříkají. Stydí se jít za otrávenou úřednicí a přiznat se. A bohužel, na úřadech se stalo běžnou prací odpovídat stylem informace nepodáváme. Anebo v lepším případě – pošlete mail. Je to prostě začarovaný kruh.

Co má dělat chudák babička, která bydlí sama a má odpovědět slečně úřednici? Má si kupovat počítač? Neřešme to, kolik ten přístroj stojí. On jí prostě je absolutně na kočku.

To je ta elektronizace. Až všichni budou mít datové schránky, chytré telefony na e-recepty…

Tím pádem tyto lidi absolutně vystrkujeme ze společnosti. Nemáš datovou schránku? Neexistuješ! Nemohu ti poslat e-recept – umři! Nedostaneš prášky, nemáš e-recept.

Banky, ovládání účtu přes internet, placení vychytralým mobilem, chytrými hodinkami…

Neplatíš kartou? Neexistuješ! Já se vám přiznám k jedné věci. Z určitého svého osobního principu nemám platební kartu.

…tak to je pecka…

No prostě nemám! Odmítám platit platební kartou. Jdu někam, tak tam platím v hotovosti. Nelíbí se vám to? Máte smůlu. Proč by mne měl někdo nutit k tomu, abych měl platební kartu?

Protože ten bezhotovostní styk začíná být upřednostňovaný až ty peníze úplně odstraníme. Třeba v zájmu zamezení praní špinavých peněz.

Fajn, odstraňme peníze. Pak protože jím maso, zanechávám velkou uhlíkovou stopu. Odstraňme dobytek! Protože pěstování obilnin zanechává v přírodě řadu chemických hnojiv a je třeba ušetřit naftu, tak odstraňme traktory a zemědělské stroje. Takže v době, kdy existuje umělé oplodnění, tak odstraňme i sex jako takový. Protože ten ušetřený čas, který by jinak lidé věnovali sexu, by se dal zužitkovat sledováním telenovel, nakupováním v Lidlu s placením kartou. Ovšem pro nákup do Lidlu dojet na kole, ovšem kam s nákupem? Anebo tam jet elektroautem, které je nekřesťansky drahé?

Už se prý začínají rozevírat nůžky mezi chudými a bohatými…

Ale i u těch bohatých máte rozdíly. Proč musím mít platební kartu a používat e-recept? Já si klidně zaplatím pětikorunu, ať mi někdo napíše skutečný recept. Já ho chci mít prostě v ruce.

Životní náklady v Praze, to je kapitola sama pro sebe a je otázka času, kdy lidem „bouchne kotel“ a bude zle.

A co ten slavný plyn? Utneme jej a jak se říkalo za totality, zasadíme tím agresorovi drtivou ránu…

Nic nikomu nezasadíme. Rusové to prodají někomu jinému. Fajn, řekneme, že nebudeme brát ruský plyn. Úplně všechno tady padne na držku. Nebudou tu fungovat ocelárny, pekárny, mlíkárny. Ti, co budou moci, přejdou na elektřinu a v tom okamžiku nám zkolabuje elektrická síť. A protože jsme nepostavili další Temelín, tak budeme nakupovat v zahraničí, ovšem když bude co, a když na to budeme mít. Anebo prostě nebudeme péci, vařit a Putin se tomu bude jenom smát. Jemu to bude úplně jedno, jestli nějaká Česká republika bere nebo nebere plyn.

On by měl počkat ty tři roky a až přejdeme na jiný typ plynu nebo ropy, tak jej zle ztrestáme…

No hlavně ztrestáme sami sebe. Přejdeme na americký plyn, který se do Evropy bude dovážet loděmi. To jsou asi plachetnice, které asi nezanechávají žádnou uhlíkovou stopu, že? Ten plyn bude jistě i levnější, protože plachetnice plují bez spotřeby energie… Prostě domácnosti zase na to nebudou mít!

Co se týká ropy, přejdeme na jinou, ale musíme předělat fabriky. Zase to odnesou obyčejní lidi, kteří už teď mají vysoko do koryta. Opravdu, část lidí už přestává do toho koryta dosahovat. A my ještě uděláme toto, takže nebudou mít kam dosahovat.

Ministerstvo financí a EU si pohrávají s myšlenkou omezení dopravy a možná snad dokonce i s obdobou potravinových lístků. Brusel doporučuje, aby se jezdilo autem méně a v neděli raději vůbec…

Bezva! Ať zlepší dopravní obslužnost. Jak má člověk vydělávat peníze a platit daně, když se nedostane do práce? Má si koupit koně, když prdí a produkuje uhlíkovou stopu? Elektrokoloběžka je na elektriku. Takže nebude chodit do práce. Nebude nic produkovat, nebude mít sice uhlíkovou stopu, ale nebude nic dělat a nebude platit daně.

Na Kladensku byl tento problém kolikrát. Ty okolní malé obce. Je tu v Kladně hromada nepřetržitých provozů. A lidé mají neskonalé problémy se dostat třeba v neděli z odpolední směny domů. Jak to má říci svému zaměstnavateli? Hele, šéfe, já v neděli nepřijdu do práce, protože mi nejede autobus? A má to do práce třeba přes dvacet kilometrů.

Má možnosti, ano. Buď se nechat zaměstnat někde jinde, ale tam narazí na stejný problém. Anebo si koupí auto a bude zanechávat uhlíkovou stopu. A bude jezdit za drahý benzín nebo naftu.

A to je pravda! Jak rád bych se mýlil, ale je to pravda.

Společnost se nepřipravuje na nějaké razantní a zásadní změny, žije jak ptáčci ze dne na den…

Český lid si obecně zvykl žít ze dne na den. Mezi lidmi se nic neplánuje. Oni neplánují pomalu ani to, co bude zítra.

…takže obavy, strach z blízké či vzdálenější budoucnosti, to řada lidí nemá?

Ne! Vůbec! Oni si to nepřipouštějí. Naši dědkové sedláci vyhlíželi jaro, podle pranostik odhadovali, jestli bude pršet nebo nebude pršet, jestli přijdou nebo nepřijdou zmrzlíci. Pomocí toho si říkali – letos bude málo brambor, protože hodně prší nebo zase málo prší. Ale dnes to lidé vůbec, ale vůbec neřeší. Oni spoléhají, že to tak nějak vyplyne. A možná také spoléhají na vládu, že to nějak zajistí.

Jen taková perlička. Tam, kde bydlím, nemám zavedený plyn, elektřina mi připadala jako zdroj tepla už tehdy drahá, takže topím dřevem. A jedna zaměstnankyně si dřevem přitápí. Tak jí říkám – budu objednávat dříví, nechcete se připojit? A ona na to: „A co, vždyť je jaro.“ A já na to: No, než se rozkoukáte, tak je tu podzim. A odpověď? „Nooo, to budu řešit až v říjnu.“ Takže konec…

No to je civilizační konec, to je důkazem toho, že tato civilizace končí…

Bohužel, my jsme se nepoučili ze starého Říma. S tím uchlácholením se, že nemůže přijít nic špatného nebo horšího, tak na tom skončil starověký Řím.

A vize na příští týden, měsíc?

Nic. Tady se už nedá nic plánovat.

Možná bude ještě pěkné léto a pěkné dovolené a pak to začne…

Léto bude pěkné. Není topná sezóna, u energií se platí jenom zálohy, prostě brnkačka. Ale na podzim to začne. Máme poloprázdné zásobníky plynu. Bude se to různě vypínat, zastavovat fabriky…

Ačkoliv proti nim nebojuji, tak se odbory postarají o to, aby lidé dostávali za překážku v práci, zaviněnou zaměstnavatelem, takže budou doma na šedesáti procentech. To jim jakž takž vystačí na to, aby neumřeli hlady. Fabriky to ale neutáhnou. Nebudou se za lidi platit daně, bude se zadlužovat stát a bude to v háji.

A nenacvičili jsme si ten krizový plán vlastně nanečisto u covidu? Zavřené okresy…

Covid proti tomu, co teď hospodářsky nastane, tak to byla polívčička. Nebudu říkat, jestli se zvládl dobře nebo špatně. Po bitvě je každý generál. Něco se jistě mohlo udělat jinak, něco lépe, něco vůbec. Ale to bych neřešil. Ovšem to, co nás čeká, si nedokážeme představit.

My si nepřipouštíme ani to, že jsme částečně závislí na dovozu obilí z Ukrajiny a Ruska. Zemědělci na to neměli čas zareagovat, aby vysadili více obilnin. Tím pádem ceny obilí vystřelí obrovsky nahoru. Když jsem slyšel prognózy, že chleba bude stát šedesát korun, tak to je jenom přání. Bude stát víc. O hodně více. Protože nebude z čeho péci.

Kdo nám pomůže?

Nikdo. Každý se na nás vyprdne. Státní hmotné rezervy neexistují. Tento stát má obilniny pro občany České republiky na jeden den!

Když nebude plyn, nebudou odchovny, drůbežárny…

Nebude nic a nebude čím krmit.

Tohleto je jako šíření poplašné zprávy…

Taková je realita. Nikdo nebije na poplach. Aby nebyl obviněn ze šíření poplašné zprávy.

Anebo že to jsou prorusky založení lidé, milci panslovanství…

Já nejsem prorusky založený. To, co dělá Putin, je absolutní krávovina. Nepochopil jsem, proč to vůbec dělá a co tím chce získat. Co má být na konci toho jeho tunelu, zda obsazení Ukrajiny, rozpoutání třetí světové války? Jde mu jen o Krym a Doněcko? Já jsem to absolutně nepochopil. Protože kdyby byl alespoň trochu soudný, tak ví, že jestli tuhle válku chce vyhrát, tak bude mít tedy fest co dělat. Ale cena za případné vítězství, tak ekonomická cena je nepředstavitelná. Už dnes je to neúnosné. Pokud by obsadil Ukrajinu nebo její část – třicet, padesát procent, tak třeba to původní obyvatelstvo někam odsune. Pokud tak neučiní, vznikne tam gerilová válka. Bude tam muset mít tisíce vojáků, svět se od něj úplně odvrátí včetně takových kámošů, jako je Čína a zůstane mu možná Severní Korea a Kuba. Obě jsou mu na kočku. Co když Čína nakonec také nebude odebírat ruskou ropu, protože když to takhle půjde dál, tak už se od Ruska odvrátí celý svět – a přidají se i ti, co dnes ještě váhají, a kterých je pomálu…

Říká se však, že když se dva perou, třetí se směje…

Čína se směje. Amerika je diskutabilní. Ta totiž patří mezi ty, kteří se perou. Ale částečně se také směje, protože Evropa bude závislá na jejím plynu, na dodávkách některých nerostných surovin, které jsme před tím běžně brali z Ruska. Amerika na tom neprodělává. Vyváží tam zbraně, vojáky tam zatím neposílá – těch pár, co tam jsou, se tam dostali tak nějak divně.

Turecko bude vetovat vstup Švédska a Finska do NATO…

Finům se absolutně nedivím, že po tom všem chtějí do NATO. Oni mají s Ruskem dlouhodobé smutné zkušenosti.

Turecko vlastně není žádným spojenec. Mělo by si uvědomit, že se teď hraje jinými figurkami než kurdskými z KPK.

Myslím si, že Erdogan je silně proruský…

Nu ale letos v létě do Turecka nepojedou ty miliony Rusů, co tam jezdívaly…

Nu, nemusí pršet, jen když kape. Když mají sedmdesátiprocentní inflaci, tak je dobrý každý Rus a každý rubl. Co je doma, to se počítá. Protože Turecko je na tom ekonomicky velice špatně. Pak až zase budou Turci přemýšlet, jestli by rádi do EU, tak si snad část europolitiků vzpomene, jak se snaží vydrbat s NATO, protože s Evropskou unií by vydrbávalo úplně stejně.

Ale z druhé strany, není divné, že Ukrajina chce hned teď do unie…

Ta by tam mohla tak za padesát let! Ať si tam nejdříve srovnají ty různé oligarchy.

Jenže oni chtějí hned teď!

Až Ukrajina vstoupí do EU, tak to bude absolutně bezedný pytel. To je jako vzít síto a jít vybírat rybník. To EU nemůže ekonomicky rozdýchat. Dnes má Ukrajina tak 60 milionů obyvatel, protože něco jim vzali Rusové. Je to agrární země. To je větší pohroma ji vzít do EU než tam vzít Turecko.

Německo bylo za Merkelové evropským lídrem, ale dnes ztrácí dech, důraznost a jasnost své politiky. Začíná být napůl oblečené, napůl nahé.

Turecko žádalo a ze začátku i prosilo o vstup do unie. Třicet let jej Brusel buzeruje, co má ještě udělat. A to samé balkánské státy. A to by měla být upřednostněna Ukrajina?

Tam může být další problém v tom, že Turecko řekne – EU tedy ne, v NATO nás pořád buzerují, tak my si založíme s Araby nějaké islámské souručenství, protože k nim mají blízko. A bude po žížalkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…