Klaus ml. natřel Chládka: Zhlédl se ve školském systému KLDR

22.04.2014 17:10

Stínový ministr školství ODS Václav Klaus ml. ostře kritizuje plány ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) na zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. „Ministr Chládek se patrně zhlédl v severokorejském školském systému. Jednotnost a uniformita,“ glosoval Klaus ml. nápad sociálnědemokratického ministra.

Klaus ml. natřel Chládka: Zhlédl se ve školském systému KLDR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

„Co bude dál? Jednotné oblečení žactva? Jednotný test na vysoké školy? Zákaz volby základní školy rodiči? Pracovní umístěnky? Opět jediná přihláška na střední školu?“ ptá se stínový ministr školství s tím, že Chládkem navržené řešení je dobré pouze pro firmy, které budou jednotné testy dodávat. „… a pro školy tak líné, že nejsou schopny vyprodukovat vlastní přijímací zkoušky a přijímací řízení je jim lhostejné,“ uvedl Klaus ml.

Ministerstvo školství připravuje jednotné přijímací zkoušky na střední školy, museli by je složit všichni zájemci o maturitní obory. Zkoušky by mohly být spuštěny už v příštím roce, dělaly by se na počítači. Řekl to dnes ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) s tím, že ministerstvo nyní zjišťuje, kolik by to stálo. Letošní přijímací zkoušky, které dnes začaly na středních školách, potrvají do 29. dubna.

„Důvodem (pro jednotné zkoušky) je roztříštěná kvalita žáků přicházejících ze základních škol," uvedl ministr. Kvůli demografickému propadu chodí na střední školy čím dál méně dětí. Školy kvůli naplnění tříd pak často berou i žáky se špatným prospěchem.

V některých krajích už jednotné přijímačky fungují

Chládek prý chystaným sjednocením zkoušek reaguje i na tlak zřizovatelů škol, tedy krajů. V osmi krajích už letos kvůli udržení úrovně na gymnáziích nebo maturitních oborech přistoupili k jednotným zkouškám připraveným soukromými firmami. S jednotnými a automaticky vyhodnocovanými testy navíc školy nemají žádnou práci.

K elektronickým zkouškám může ministerstvo využít počítačový systém vytvořený původně pro testování žáků 5. a 9. tříd. „Nyní zjišťujeme vybavenost středních škol," dodal Chládek. Pokud by se podle jednotných zkoušek připravených ministerstvem nezačalo přijímat už příští rok, úřad je chce aspoň pokusně ověřit, například na gymnáziích.

Do devátých tříd základních škol letos chodí 74.500 žáků. Předloni jich bylo o tisícovku více a před osmi lety dokonce o téměř 39.000 více. Podle statistik Národního ústavu vzdělávání se zkoušky konají na 82 procentech čtyřletých gymnázií, 88 procentech šestiletých gymnázií a 95 procentech osmiletých gymnázií. Ze středních odborných škol jich přijímací zkoušky pořádá 59 procent, z učilišť šest procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…