Klaus ml. zaskočil Sněmovnu: Normální je pracovat! A ne brát dotace

04.06.2019 19:29

Členové dolní komory Parlamentu ČR se rozhodli debatovat o střetu zájmů českého předsedy vlády Andreje Babiše. Není to však jediný bod, který byl položen na stůl. S jedním návrhem přišel také Václav Klaus. Chtěl, aby politici řešili myšlenku, že je normální pracovat a v žádném případě není normální pobírat dotace. „Pojďme zemi vrátit lidem, kteří pracují,“ žádal ve Sněmovně Klaus.

Klaus ml. zaskočil Sněmovnu: Normální je pracovat! A ne brát dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Poslanci znovu zasedli do lavic a začali debatovat o tom, jaké body zařadí na jednání. Jedním z nich je i debata o střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), k němuž už se předběžně vyjádřili i auditoři EU. Zpráva, která se dostala do českých médií, říká, že Babiš se stále neodstřihl od svého Agrofertu.

Anketa

Přejete úspěch hnutí Milion chvilek pro demokracii?

9%
91%
hlasovalo: 33442 lidí

Nebyl to však jediný bod, o kterém se chystají politici jednat. Předseda lidovců Marek Výborný žádal kolegy, aby debatovali také o tom, kde vzít peníze na sociální služby.

A nezařazený poslanec Václav Klaus mladší své kolegy požádal, aby zařadili další bod. Bod, ve kterém by bylo jasně řečeno, že je normální  pracovat a není normální čerpat dotace. Vzal si k tomu s sebou bochník chleba, který všem svým kolegům ukázal.

„Bohatství vzniká z práce, nikoli z dotací a dávek. Polovina Sněmovny je tady rozzlobená, že Babišova pekárna dostala dotaci 100 milionů korun na linku na toastový chleba. Ale kdyby to dostal jiný podnikatel, tak by to bylo v pořádku?“ zeptal se Klaus.

„To v pořádku není, ani v jednom případě. Dotace jsou zlo, dotace jsou korupce, dotace vznikají tak, že tvrdě pracujícím lidem seberete peníze,“ odpověděl si sám na otázku.

Rozčiloval se, že žijeme v zemi, kde jeden majitel hotelu dostane dotaci 60 milionů, druhý ji nedostane a v této situaci si mají konkurovat. Pode Klause je toto extrémně nerovné prostředí, které je třeba znovu narovnat, protože tato situace nemůže dlouhodobě fungovat.

„Nepodporujeme vládu, mluvím asi za většinu nezařazených poslanců, a sice z toho důvodu, že hnutí ANO a Andrej Babiš dělají sociálnědemokratickou politiku, kterou lidi nechtějí a opakovaně to ve volbách říkají. To je politika dotací a já to přeložím jako politiku příživnictví,“ vypálil Klaus v narážce na slabý volební výsledek ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu, kde strana nezískala ani čtyři procenta hlasů voličů.  

„Tak vás vyzývám, pojďme se v pátek bavit o tom, jak vrátit republiku od dotací k práci, protože normální je pracovat, a nikoli čerpat. Jak vrátit zemi lidem, kteří pracují, platí daně a vychovávají děti. A jak odbourat dotace z veřejného prostoru. Tím přispějeme republice. Děkuji vám,“ uzavřel své vystoupení Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…