Klaus mladší se zase pořádně rozjel: Tady se chlácholí občané v televizi, a přitom...

17.08.2017 20:47

Zatímco ministr školství Stanislav Štech je přesvědčen, že se inkluze velmi osvědčila, zatímco expert ODS na školství Václav Klaus mladší myšlenku inkluze rázně odmítl. K ostrému souboji mezi politiky došlo v pořadu Duel serveru Seznam Zprávy.

Klaus mladší se zase pořádně rozjel: Tady se chlácholí občané v televizi, a přitom...
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus mladší na besedě v ostravském knihcentru

„Já se domnívám, že inkluze se velmi osvědčila, protože proběhlo něco, co by se dalo označit hlasování nohama,“ pochvaloval si ministr. V tuto chvíli je v České republice zaregistrováno asi 96 tisíc dětí s běžnými potřebami a z toho se asi 72 tisíc lidí vzdělává v běžných školách. Podobné to bylo i předtím, než se vůbec začalo o inkluzi mluvit, učitelé těmto dětem věnovali nemalé množství času, jen na to nedostali navíc finanční prostředky a ředitelé často sahali na platové prostředky učitelů, aby vůbec někde peníze našli.

Pak se nadechl Klaus a spustil. „Inkluze je ideologický projekt, který ničí české školství. Na to, že nemocné děti chodí do školy se zdravými, nepotřebujeme žádné cizí slovo, to už platí desítky let. Ke mně chodily děti na vozíčku, neslyšící a tak dále do školy, ale to, že plošně naháníme děti s mentálními hendikepy od specialistů k nějakým osmnáctiletým asistentům se čtrnáctidenním kurzem, bereme ty peníze těm učitelkám, pereme do toho miliardy, tím jim prakticky bereme šanci na úspěch,“ rozčiloval se Klaus.

V minulosti to prý přitom bylo tak, že v praktických školách se 90 procent dětí vyučilo, protože ty děti jsou velmi šikovné na ruce. Mívaly řadu hodin praktické výuky a teď místo toho mají jeden několik hodin cizího jazyka, u kterého podle Klause tak akorát poznaly, že jde o cizí jazyk. Ony miliardy, které se v inkluzi utápějí, netečou do kapes učitelů, ale spíše do kapes školských asistentů. Podle Klause jde také o kapsy neziskových organizací, které někdy asistenty shánějí.

Stanislav Štech se však proti Klausovým slovům jasně ohradil. „Já jsem se velmi zasadil o to, a mohu to garantovat, že praktické školy nebudou zrušeny,“ řekl jasně člen vlády. Jednoznačně odmítl myšlenku, že projekt inkluze je ideologickým projektem. Kromě toho Štech prohlásil, že na projektu inkluze se podílel i současný předseda ODS Petr Fiala, když byl ministrem školství. „Tímto exministru Fialovi děkuji,“ prohlásil Štech.

Celý rozhovor naleznete zde.

Odmítl také myšlenku, že by inkluze byla nějaká plošná, rodiče nemohou s přeřazením dítěte souhlasit, nemusí s tím souhlasit ani samotná škola, takže vlastně nikde není žádný prvek nucení.

Klaus však Štechova slova na oplátku tvrdě odmítl. „To je vždycky takové chlácholení pro veřejnost. Ministryně (Valachová) uvedla předtím, že na rodiče půjde sociálka, když s tím nebudou souhlasit, je velice tvrdá metodika určená školským poradenským zařízením a ty děti jsou z praktických škol vytlačovány. To, že se pak do televize řekne, že to není pravda, je hezké, ale podívejte se do praxe,“ hřímal Klaus. Plošnou inkluzi je zkrátka podle jeho názoru třeba zrušit.

Tvrdou bitvu pánové svedli také o předškolní docházky. Ministr Štech si pochvaloval povinný rok předškolní docházky, protože to pomůže snížit počet odkladů nástupu do školy. „Česká republika je exot, pokud jde o počet odkladů,“ hřímal ve studiu člen vlády. Klaus mu však okamžitě znovu vyčetl, že jde o ideologický plán, kterým tato vláda zasahuje do života rodin místo toho, aby je nechala v klidu žít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…