Klaus pracuje. Podepsal dnes státní rozpočet

27.12.2012 9:44 | Zprávy

Prezident Václav Klaus podepsal dnes zákon o státním rozpočtu na příští rok. V tiskové zprávě o tom informovala prezidentská kancelář. Nic tak nebrání tomu, aby začal platit třetí státní rozpočet připravený vládou premiéra Petra Nečase (ODS). Rozpočet počítá se schodkem 100 miliard korun.

Klaus pracuje. Podepsal dnes státní rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Sněmovna schválila vládní návrh rozpočtu s některými úpravami minulý týden. Předcházelo tomu schválení vládního daňového balíčku, který zvyšuje DPH i další daně a s nímž rozpočet počítá. Prosazení daňového balíčku, a potažmo rozpočtu, na podzim zkomplikoval odpor šestice poslanců ODS vůči balíčku.

Zvyšování DPH kritizoval opakovaně i Klaus. Stěžoval si také na to, že mu vláda zákon, s nímž počítá ve státním rozpočtu, poslala několik dní před koncem roku. Vládní daňový balíček ale v pátek i přes své výhrady podepsal. To naznačovalo, že zřejmě nebude těsně před koncem roku vetovat ani státní rozpočet.

Stomiliardový schodek

Celkové příjmy rozpočtu na příští rok jsou 1080,8 miliardy a výdaje 1180,8 miliardy korun. Téměř celý stomiliardový schodek chce vláda pokrýt vydáním státních dluhopisů.

Schválený zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi bude mít jako jednorázová účetní operace dopad na letošní rozpočet, ač stát v tomto roce nevydá ani korunu. Poslance na to při projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok upozornil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Deficit bude podle něho asi pět procent místo očekávaných 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

Nejvíce peněz dostane ministerstvo práce

Vláda avizovala, že chce v roce 2013 ukončit řízení o nadměrném schodku v EU. Kvůli tomu, aby se schválený zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi nepromítl do schodku rozpočtu na příští rok, vláda závazek státu platit církvím promítla jako jednorázovou účetní operaci už do letošního rozpočtu.

Tradičně nejvíc peněz má dostat ministerstvo práce; na výdaje bude mít přes 512 miliard korun, což jsou více než dvě pětiny celkových výdajů státního rozpočtu. Výdaje na úroky ze státního dluhu klesnou proti letošnímu schválenému rozpočtu o téměř 11 miliard korun na 68,6 miliardy korun. Státní dluh by měl vzrůst na bilion a 762 miliard korun. Rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 0,7 procenta a průměrnou inflací 2,1 procenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…