Klausova amnestie straší i po dvou letech. Pomohla partě investorů z devadesátých let

24.12.2014 15:31

Kvůli amnestii vyhlášené exprezidentem Klausem byl ještě v nedávné době uzavírán případ, na nějž se vztahovala. Čtveřice obviněných slibovala lidem mezi lety 1993–1997 velké zhodnocení peněz, pokud je svěří jejich společnosti. Uvěřilo jim přes 50 tisíc lidí a svěřili dnes osvobozeným osobám až půl miliardy korun. Dva z obviněných se znali již od dob společného působení u komunistické StB. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Klausova amnestie straší i po dvou letech. Pomohla partě investorů z devadesátých let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Usnesení o ukončení celé kauzy samo o sobě čítá 311 stran a jeho sepsání trvalo téměř dva roky. K trestné činnosti mělo docházet mezi lety 1993–1997, kdy čtveřice dnes již osvobozených osob slibovala lidem až patnáctiprocentní zhodnocení peněz každý rok. Klienti se toho ale nedočkali. Celý podnik fungoval na principu tzv. letadla a lidé dostali peníze, pokud do projektu přivedli někoho nového.

Zajímavá historie dvou obviněných

„V roce 2006 bylo nalezeno účetnictví, cca pět set tisíc listů. Setřídění a sepsání materiálů trvalo 1,5 roku za spolupráce s policisty z policejní školy," uvedl vyšetřovatel Jan Novák, který měl případ na starosti. Přesné vyčíslení škody proběhlo jen u 11 tisíc lidí, na ostatní už se nedostalo, případ byl uzavřen. Kauzu komplikovalo i to, že čtveřice Jan Hataš, Pavel Harant, Jaroslav Šmíd a Olga Hůlová vytvořili propletenou strukturu čtrnácti firem. Získané peníze byly z velké části určeny na jejich chod. Při rozkrývání trestné činnosti se proto nepodařilo zajistit majetek, z něhož by bylo možné poškozené odškodnit.

„Zajímavou historii mají i dva ze čtveřice obviněných a nyní osvobozených. Začínali spolu u StB. Dnes třiašedesátiletý Jaroslav Šmíd pracoval jako starší referent-specialista v odboru, který měl na starosti podniky zahraničního obchodu. O rok starší Jan Hataš pracoval v odboru pro boj proti vnitřnímu nepříteli, kde měl jako starší referent-specialista na starosti "protisocialistické síly a nepřátelská seskupení" a tři měsíce před listopadem 89 byl povýšen do hodnosti majora,“ uzavírá server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…