Klausův a Blaškův muž, který trápí Okamuru: Senát? Mají to jako vedlejšák, lidem to neslouží. Zrušil bych ho, pokud...

01.06.2020 17:12

Senát je krmelec, mnozí senátoři jej berou jako vedlejšák. Také se zvrhl v kádrovací komisi, která vyvolává mezinárodní konflikty. Nebráním se, aby byl zrušen. To si o horní komoře parlamentu myslí Zdeněk Pešek, kandidát za Trikolóru v doplňovacích volbách. Podpořil jej i europoslanec Hynek Blaško, což v hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) vzbudilo nevoli. Třeba předseda Tomio Okamura s tím nesouhlasí a považuje čin za zklamání.

Klausův a Blaškův muž, který trápí Okamuru: Senát? Mají to jako vedlejšák, lidem to neslouží. Zrušil bych ho, pokud...
Foto: Archiv ZP
Popisek: Zdeněk Pešek, teplický kandidát za Trikolóru do Senátu

„Spoustu senátorů dnes předvádí podivné veletoče a devadesáti procentům z nich nevěřím ani slovo,“ sdělil ředitel Střední školy obchodu a služeb v Teplicích Zdeněk Pešek. Právě on kandiduje za hnutí Trikolóra v doplňovacích volbách do Senátu na Teplicku na uvolněné místo po zesnulém Jaroslavu Kuberovi z ODS.

Přestože SPD tam má vlastního kandidáta, europoslanec této strany a generál Hynek Blaško podpořil právě Peška, a dokonce se s ním a s Václavem Klausem mladším ukazuje i na předvolebních letácích. Okamurovci jsou naštvaní.

Anketa

Budou Spojené státy v roce 2030 stále největší světovou mocností?

9%
91%
hlasovalo: 5488 lidí

Senát je zbytečný

Na Malostranském náměstí v Praze, kousek od kanceláří hnutí Trikolóra, Pešek vše rozvedl: „Oslovil jsem pana generála sám. Pocítil jsem potřebu vlastenecké síly spíše sjednocovat a ukázat, že máme podobné hodnoty napříč politickým spektrem, ať už je to Trikolóra, nebo SPD. Jde o český národní zájem, opatrnost vůči Evropské unii, nesouhlas s omezováním základních lidských práv a svobod. Tyto hodnoty společně s generálem Blaškem sdílíme, proto jsem ho požádal o podporu.“

Nicméně, v doplňovacích volbách do Senátu za SPD v Teplicích kandiduje krajský zastupitel Bohumil Ježek. „Nejde o vykopávání příkopů, ale spíš o příklad, jak bychom se v určitých věcech mohli sjednotit a nabízet do prezidentských, poslaneckých či senátorských voleb společné kandidáty,“ doplnil Pešek. A definoval odlišnosti svého hnutí od toho Okamurova takto: „Jsou mezi námi i některé zásadní rozpory, a proto musí být dvě hnutí. Z mého pohledu zastává SPD příliš populistickou politiku v sociální a ekonomické oblasti, zatímco Trikolóra je definuje opravdu pravicově.“

A jaké má kandidát Pešek názory na horní komoru Parlamentu, do níž kandiduje? „Pokud bych od veřejnosti cítil zájem zrušit Senát, tak se budu snažit, aby byl zrušen. Nejdřív ale musím být senátorem, abych mohl hlasovat pro jeho zrušení. V současné době Senát není orgánem, který by sloužil lidem. Je to krmelec. Mnozí senátoři ho mají jako vedlejšák. Senát se navíc zvrhl v kádrovací komisi, která ještě vyvolává mezinárodní konflikty. Jeho neustálé opakování nebepezčí ze strany Ruska a Číny je zavádějící. Pro mě je Senát zbytečný,“ vysvětlil.

Vlastenci nesmí mlčet

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí
Generál a europoslanec SPD Blaško hlasuje, jak sám prohlásil, z domova, protože je zbytečné jet do Bruselu na tři dny a pak strávit čtrnáct dnů doma v karanténě. Ke své podpoře sdělil: „Pana Peška znám a považuji ho za člověka vysokých morálních i odborných kvalit. To pro mě je rozhodující. Kandidáta za SPD neznám. Když pan Pešek stál o mou podporu, tak se to řešilo osobním kontaktem, a ne obvoláváním asistentů. Dalším důvodem mé podpory je fakt, že vlastenecká hnutí musí být slyšet. Podívejte se, jak s námi cvičí Milion chvilek, a většina z nás je zalezlých a mlčí. Je třeba vytvořit protiváhu neofašistům, neomarxistům a téhle skvadře, která si myslí, že je jedinou nositelkou pravdy.“

Nasnadě je otázka, jestli generál Blaško podporou kandidáta z jiného hnutí nezasel semeno sváru ve své SPD? „V programech SPD a Trikolóry je dost shod a považuji za dobré, když si jako člen SPD dokážu sednout s lidmi z jiného politického subjektu a některé záležitosti s nimi prodebatovat. A v tomto případě jsem narazil na lidi, s nimiž se mluvit dá, kteří své věci rozumí a jsou pro ni zapálení. Žádné semeno sváru, a jestlit to tak někdo chápe, je to bohužel jeho problém, a ne můj. Domnívám se, že když všichni, co to myslí s naší krásnou republikou dobře, slezou z piedestalů a začnou spolu mluvit, tak jsme na dobré cestě,“ odpověděl Blaško.

Předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura si naopak v Interview ČT 24 postěžoval: „Hynek Blaško mi dříve naznačoval, že je tam nějaká osobní přátelská vazba. Oni se strašně dlouho znají. Já s tím nesouhlasím. Pro mě je to zklamání, když tam máme vlastního kandidáta. Ale tak to je.“ V médiích jsou v souvislosti s doplňovacími volbami do Senátu na uvolněné místo po zesnulém Jaroslavu Kuberovi zmiňováni často jen kandidáti ODS Hynek Hanza, KSČM Oldřich Bubeníček, či Senátor 21 s podporou TOP 09, Liberálně ekologické strany a Strany zelených Zdeněk Bergman. Již nyní je však zřejmé, že z deseti registrovaných adeptů se nezúčastní kandidát Pirátů Tomáš Tožička, který odstoupil kvůli kontroverzním vyjádřením na sociálních sítích.

Doplňovací senátní volby se budou na Teplicku konat 5. a 6. června.

reklama

autor: Jan Rychetský

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…