Knetigův případ stane před soudem. Čelí obvinění z korupce

28.08.2012 6:28

Před Obvodním soudem pro Prahu 1 dnes začne hlavní líčení v případu Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), viněného z nepřímého úplatkářství. Knetig podle obžaloby požadoval v roce 2010 po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v bankách.

Knetigův případ stane před soudem. Čelí obvinění z korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Knetig prý sháněl "černé" peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle dřívějších informací serveru Lidovky.cz nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS. Za to mu údajně sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.

Bývalý poradce ministra na záznamech popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho tehdy údajně požádal, aby záznamy zničil. Nabídl prý Michálkovi i místo svého náměstka. Drobil, který je v současnosti místopředsedou ODS, později na funkci ministra rezignoval.

Obvodní soud pro Prahu 1, který bude kauzu projednávat, v minulosti stíhání Knetiga dvakrát zastavil. Jeho rozhodnutí však pokaždé pražský městský soud zrušil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …