Kníže: Zde je pravda o mém zdraví

27.12.2012 11:32

Nejčastější výtkou, které musí čelit Karel Schwarzenberg při kandidatuře na funkci hlavy státu, je věk a s ním související zdravotní stav. Ministr zahraničí a předseda TOP 09 se proto ve svém blogu odvolává na lékařskou zprávu a vyjádření přednosty interní kliniky FN Motol, že je schopen plnit všechny povinnosti, které jsou spjaty s funkcí hlavy státu.

Kníže: Zde je pravda o mém zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

S blížícím se datem prvního kola přímé prezidentské volby stupňuje svou kampaň předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Kromě billboardů, plakátů, novinových inzerátů a volebního spotu využil svůj blog na Aktuálně.cz k tomu, aby odrazil nejčastější argument svých odpůrců, že kvůli zdravotnímu stavu není vhodným kandidátem na funkci hlavy státu.

„Kandiduje-li člověk na hlavu státu, přebírá velkou zodpovědnost. To jsem si uvědomil a bylo mi jasné, že předpokladem k výkonu této funkce je odpovídající zdravotní stav. Využil jsem proto nejprve letní dovolenou a nechal jsem lékaře, ať mě důkladně prozkoumají. Na začátku prosince jsem pak požádal svého internistu, aby na základě získaných informací sepsal o mém zdravotní stavu základní zprávu, kterou jsem se rozhodl uveřejnit,“ píše Karel Schwarzenberg.

Zdravotní stav není překážkou pro výkon prezidentské funkce

Zmíněným internistou je MUDr. Jaroslav Svoboda z I. Lékařské fakulty UK v Praze, který ve výpisu z dokumentace 7. prosince 2012 mimo jiné napsal, že klinický stav Karla Schwarzenberga je plně stabilizovaný, takže zvládá bez problémů i velkou zátěž spojenou s jeho aktuálními pracovními povinnostmi. Protože ne vše ze zveřejněné zprávy musí být laikovi srozumitelné, požádal Karel Schwarzenberg ještě profesora Milana Kvapila, přednostu interní kliniky 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, aby zprávu zhodnotil s výkladem pro širokou veřejnost.

„Prostudoval jsem výpis ze zdravotnické dokumentace pana Karla Schwarzenberga a konstatuji, že jeho zdravotní stav není v žádném případě překážkou pro naplnění všech povinností, které jsou spjaty s funkcí prezidenta České republiky. Pan Karel Schwarzenberg je v pravidelném sledování, absolvoval operaci srdce, a to bez jakýchkoliv negativních následků, celkově je jeho stav stabilizovaný,“ konstatuje profesor Milan Kvapil.

Bypassy nemám, ohradil se Schwarzenberg

Aby nezůstalo jen u strohého sdělení, okořenil přednosta interní kliniky 2. LF UK a FN Motol, člen vědecké rady 2. LF UK a člen vědecké rady České lékařské komory své vyjádření o vtipný dodatek, jímž kandidaturu Karla Schwarzenberga podpořil. „Rizikové zdravotní faktory jsou pod kontrolou, proto mohu oprávněně předpokládat, že z titulu funkce prezidenta dostane pod kontrolu i rizikové faktory naší společnosti,“ uvádí profesor Milan Kvapil.

Ne všechny lékařské kapacity jsou však z kandidatury ministra zahraničí nadšeny. „Schwarzenberg se mi jeví nezodpovědný, když se čtyřmi bypassy do toho jde. Přitom prezidentské aktivity vyžadují cestování, různé zahraniční projevy,“ prohlásil nedávno pro MF Dnes uznávaný profesor Pavel Klener. „Žádné bypassy nemám,“ zareagoval na toto tvrzení pro ParlamentníListy.cz prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…