Koaliční bitka o příštího eurokomisaře. Chce ho STAN i Piráti

21.04.2023 14:17 | Ze sítí

Bývalá koalice Starostů a Pirátů, která se po volbách kvůli kauze s kroužkováním rozpadla, řeší další problém. Podle neformální dohody vládních stran by měl z dvojice STAN a Piráti vzejít nominant na eurokomisaře. Zatímco Starostové tvrdí, že existuje dohoda a místo patří jim, Piráti to popírají s tím, že sami mají svého kandidáta na post eurokomisaře.

Koaliční bitka o příštího eurokomisaře. Chce ho STAN i Piráti
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

Místopředseda STAN Jan Farský nedávno do médií vypustil, že už v rámci koaličního jednání bylo dohodnuto, že nominovat na pozici eurokomisaře bude moci hnutí STAN. „V rámci koaličního jednání bylo dohodnuto – a mám to zprostředkovaně, nebyl jsem u toho – že na tu pozici bude navrhovat kandidáta hnutí STAN,“ prohlásil Farský.

Narážel tak na neformální dohodu vládní pětikoalice, podle níž bude eurokomisaře nominovat bývalá koalice Starostů a Pirátů. Zástupci hnutí STAN jsou přesvědčeni, že v rámci dřívější dohody s Piráty budou moci vyslat svého kandidáta. Jako jeden z důvodů uvádějí například ústupek Pirátům, kteří mají tři ministerstva oproti čtyřem pro hnutí STAN, ačkoliv mají desetkrát větší poslanecký klub.

Starostové mají podle informací serveru Novinky.cz už i vybrané některé kandidáty, kteří by mohli nakonec nominaci získat, například ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela nebo právě Jan Farský, který jako místopředseda STAN rezignoval loni na post poslance.

Piráti ale zmíněnou dohodu odmítají s tím, že nic takového na stole nebylo. „Já o žádné takové dohodě nevím. Současně musím říct, že zcela jistě neexistuje žádný mandát pro nikoho v České pirátské straně, kdo by něco takového měl se STAN vyjednat,“ uvedl první místopředseda Pirátů a europoslanec Marcel Kolaja.

„Prohlášení od kolegy ze STAN mi přijde neseriózní. Protože v celé koalici je dohoda na tom, že na post komisaře budou nominovat Piráti a Starostové,“ zopakoval, že jiná než tato pětikoaliční dohoda neproběhla.

Právě Kolaja by měl o funkci dle svých slov zájem. „Nicméně jsme strana s velmi silnou vnitřní demokracií. To znamená, že u nás by probíhal transparentní výběr, kdy by kandidáti prošli de facto skrz primární volby. Zatím jsem nezaznamenal nikoho dalšího, kdo by o post stál, ale to neznamená, že by se někdo jiný nepřihlásil,“ poznamenal Kolaja.

 

Nejlepší by podle něj bylo, aby obě strany představily svého kandidáta, kterého Fialova vláda nominuje a předsedkyně Evropské komise poté zvolí eurokomisaře podle toho, jaká bude agenda.

„Měli bychom se soustředit na to, aby Česká republika měla co nejlepší portfolio. Prospělo by po všech stránkách, kdyby Piráti udělali jednu nominaci a Starostové druhou. A potom by česká vláda mohla představit nově zvolené předsedkyni Evropské komise, která bude sestavovat kolegium, dvě nominace. A v rámci vyjednávání o portfoliu by padlo rozhodnutí, kdo z těch dvou nominací bude komisařem,“ navrhuje Kolaja.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Von takovej eurokomisař,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseyehla , 21.04.2023 16:50:23
to musí bejt sakra dobrej flek! Člověk může bejt úplně blbej (možná je to i požadavek) a slušně se napakuje, aniž by cokoli musel dělat...bodejť by se vo to neprali!

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…