Kolářův průšvih: Nejdřív kázal o lžích. Pak je sám šířil a Piráti ho načapali

29.11.2023 19:25 | Monitoring

Jeden den se snaží studenty vzdělat v problematice rychlého šíření dezinformací, druhý den je sám tím, kdo je v internetovém prostředí bez dostatečného ověření informací šíří. Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) už naštval i Piráty kvůli tvrzení, že „jejich“ ministr zahraničí Jan Lipavský se chystá povečeřet se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Kolářův průšvih: Nejdřív kázal o lžích. Pak je sám šířil a Piráti ho načapali
Foto: TOP 09
Popisek: Poslanec Ondřej Kolář

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10892 lidí
Poslanec Ondřej Kolář považuje za důležité, aby se česká společnost dokázala bránit dezinformacím a včas je rozpoznala. Nelíbí se mu, že vláda v boji s dezinformacemi je nečinná. „Dezinformace se šíří bleskově a všude, boj proti nim stojí na místě. Aby ne, když ani vládní zmocněnec pro národní bezpečnost, který má boj s dezinfem a hybridními hrozbami na starost, veřejně říká, že dezinformace ani nedokáže definovat a že to je celé tak trochu nafouknutá bublina, která sama splaskne,“ naráží na sociální síti facebook Kolář na slova Tomáše Pojara a jeho tvrzení odmítá.

Sám je proto bývalý starosta Prahy 6 v této oblasti aktivní a snaží se šířit osvětu mezi mladými lidmi. „Děláme, co můžeme – třeba to, že o hybridních hrozbách mluvíme se studenty a s mladými lidmi, kteří na rozdíl od ‚pomazaných hlav‘ vystřelí definici dezinformace pěkně z voleje a je na nich vidět, že o tomhle problému doopravdy přemýšlejí,“ sdělil. Na pozvání poslance Pavla Klímy (TOP 09) se o tématu bavil se studenty v Českých Budějovicích.

Ocenil studenty, že mladá generace sítě zná, že mládež ví i to, kde číhá nebezpečí, snaží se orientovat. „To je skvělé a podle mě je to taky cesta, jak téma přivést k lidem, kteří dlouho žili bez sítí a teď často naskočí na leckterou promakanou lež, která se jim tam zobrazí,“ poznamenal s tím, že mladí mohou svým rodičům a prarodičům mnohé objasnit.

„Koneckonců sám jsem jim říkal, že nejlepším nástrojem proti dezinformacím jsou informace,“ dodává poslanec vládní strany TOP 09 Ondřej Kolář.

Jeho slova ale vyznívají o to víc paradoxně, když se nedlouho poté podle Pirátské strany zařadil Ondřej Kolář právě mezi ty, kteří šíři lži – a rozhodně nepoužívá informace jako nástroj proti dezinformacím, jak sám rád tvrdí. Důvodem je, že do svých lží zatáhl právě pirátského ministra.

Konkrétně jde o Kolářův příspěvek, v němž bije na poplach, že český šéf diplomacie Jan Lipavský z Pirátské strany se chystá povečeřet s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. A sice v rámci schůzky Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která se bude tento týden konat ve Skopje.

„Jsou lidi, se kterými by slušný člověk a západní politik u stolu sedět neměl, a kromě Putina je to třeba i jeho poskok Lavrov. Český ministr zahraničí to ale asi vidí jinak, a tak si jede dát večeři s tímhle zástupcem teroristického státu. Proč to dělá, ví asi jen on. Jet na jednání, kde bude Sergej Lavrov, považuji za chybu, kterou by si Česko nemělo dovolit,“ vyjevil Kolář na sociální síti X.

„Byl bych rád, kdyby si pan ministr tuhle večeři nakonec odpustil a s „asistentem“ válečného zločince v jedné místnosti u jednoho stolu nedebužíroval. Diplomacie není jen o tom, co dojednáte u večeře, ale i o tom, jaké gesto tou večeří posíláte do světa,“ pokračoval poslanec Kolář.

Pak si ještě přisadil: „Možná je ale vlastně nakonec dobře, že tam pan ministr chce jet. Až bude Lavrov při večeři oblažovat ostatní svými plky o denacifikaci Ukrajiny a ruském spravedlivém boji, může mu spravedlivě nazvracet do klína. To by totiž bylo jediné relevantní gesto hodné takové události,“ vyjádřil svůj postoj člen TOP 09 kriticky na adresu ministra zahraničí Lipavského.

Následně přišlo důrazně upozornění od Pirátů, že žádná společná večeře Lipavského a Lavrova se konat nebude. Odkázali na vyjádření, které poskytl mluvčí ministerstva České tiskové kanceláři, v němž uvádí, že na dnešní večeři před zasedáním ministrů zahraničí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) není pozván ruský ministr Sergej Lavrov.

A tedy informace, kterou veřejnosti předává Petr Kolář z TOP 09, že s Lavrovem bude večeřet český ministr Jan Lipavský (Piráti), se nezakládá na pravdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tenhle ubožáček Kolář ml., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekamilenka , 30.11.2023 11:06:20
už neví jak se zviditelnit. Je otázkou, jestli by se Lavrov nepoblil z něj, kdyby se tam objevil. Jinak, Lipavskému jde o večeři, nic jiného. Z těch Kolářů jde mráz po zádech. Nojo, potřebuje se prosadit hošík, bourač pomníků.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …