Kolik procent lidí určitě věří Petru Nečasovi? Šest, pět, čtyři...

27.12.2012 14:03

Premiéru Petru Nečasovi pevně věří pouze tři procenta obyvatel České republiky. Byť si šéf kabinetu jako jediný proti loňsku pohoršil, přesto on a rovněž předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová mají důvěru zřetelně vyšší než instituce, jimž předsedají. Výsledky vyplývají z výzkumu agentury STEM.

Kolik procent lidí určitě věří Petru Nečasovi? Šest, pět, čtyři...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Z prosincového průzkumu agentury STEM vyplývá, že důvěra v členy vlády Petra Nečase stagnuje na velmi nízkých hodnotách. Před rokem vyjádřilo podporu (určitě ano i spíše ano dohromady) 16 procent, letos v prosinci 17 procent. Přibylo však jasně negativních hodnocení. Na otázku, zda mají lidé důvěru přímo v Petra Nečase, odpovědělo možností "určitě ano" jen tři procenta z oslovených. Zbytek, tedy 22 procent dotázaných, Nečasovi spíše věří.

Celá zpráva STEMu ZDE

Klausovi věří více než polovina občanů

Důvěra v prezidenta Václava Klause se po propadu na jaře 2012 zvýšila opět nad hranici 50 procent. V současnosti věří prezidentovi 52 procent občanů.

Poslanecké sněmovně věří 18 procent dotázaných (loni 16 procent), Senátu důvěřuje 27 procent (loni 25 procent). Jenže zatímco důvěra v předsedu Senátu Milana Štěcha se od komory příliš neliší, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) stále patří mezi poměrně důvěryhodné politiky v zemi (věří jí 39 procent lidí).

Poměrně vysoká je také stále důvěra v Ústavní soud a jeho předsedu Pavla Rychetského. Loni věřilo Ústavnímu soudu 57 procent, v současnosti 63 procent a podobně si proti loňskému prosinci polepšil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (z 57 procent důvěry v prosinci 2011 na 62 procent nyní).

Výsledky pocházejí z výzkumu STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 1. až 7. prosince 2012. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal soubor 1074 respondentů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…