Komunisté, SPD a Piráti projednají s ANO zákon o referendu

06.02.2018 18:07

Vyřazovat zahraničněpolitická témata z rozhodování v referendu je podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa neodůvodněné. Uvedl to před dnešní schůzkou, na které mají představitelé KSČM, hnutí ANO, SPD a Pirátů probírat pod vedením bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) návrh zákona o obecném referendu. Zprávu přinesla ČTK.

Komunisté, SPD a Piráti projednají s ANO zákon o referendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podle hnutí ANO, které usiluje o získání podpory pro druhý kabinet svého šéfa Andreje Babiše, by všelidové hlasování o zahraničněpolitických tématech, například vystoupení z EU, neměl zákon připustit.

Prosazení možnosti všeobecného hlasování o vystoupení z EU je jednou z priorit hnutí SPD, jehož hlasy by Babišovi mohly pomoct získat důvěru sněmovny. Podle Filipa by na toto téma ale mohl vzniknout vedle normy pro obecné referendum samostatný zákon. Jakou podobu by mohl mít zákon o obecném referendu, podle něj ukážou další jednání. „K jakému kompromisu dojde, je otázka jednání,“ uvedl.

„Které okruhy nejsou předmětem referenda? Jsou to otázky základních lidských práv, nemůže tam být daňový systém a soudnictví, všechny ostatní otázky by měly být diskutovány, případně rozhodovány v referendu,“ řekl Filip.

Dnešní schůzky se nebudou ze stran, které se přihlásily k zájmu o prosazení zákona, účastnit zástupci ČSSD, u nichž hnutí ANO čeká na výsledek volebního sjezdu. Filip nicméně počítá s jejich podporou v případném hlasování, k přijetí zákona bude třeba ústavní většina. „Pochybuji, že se ČSSD vzdá takového tématu, jako je referendum, to si kope hrob,“ uvedl.

Komunisté původně avizovali jednání o zákonu o referendu pouze se zástupci hnutí ANO od 13:00. Filip, který médiím v pondělí jednání potvrdil, se dnes omluvil, že se spletl. V širším formátu se zástupci stran sejdou v 15:00.

Případnou toleranci Babišova kabinetu podmiňují komunisté dalšími programovými shodami s hnutím ANO. Filip dnes uvedl, že v postupu jsou strany sjednoceny po roztržce kolem možností těžby lithia z minulého týdne. Jednat budou experti ANO a KSČM také o daňové politice. „Když by nebyla progresivní daň, pokusíme se oživit námět na sektorovou daň,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Experti by měli podle Filipa přijít s návrhy řešení i v dalších oblastech, jako jsou voda a ochrana půdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…