Komunisté zuří na Petříčka kvůli sudeťákům. Parazitujete na minulosti, vzkázal jim

09.07.2019 22:09

Předseda KSČM Vojtěch Filip v úterý nařkl ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) za měsíc starou záležitost. Kritika směřovala na účast českého velvyslance v Berlíně Tomáše Jana Podivínského na sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení, kam jej podle oficiálního přiznání měl poslat sám ministr. Petříček kritiku odmítl a obul se do komunistů. Prý nemají témata, tak jen parazitují na minulosti.

Komunisté zuří na Petříčka kvůli sudeťákům. Parazitujete na minulosti, vzkázal jim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Vše začalo,když se europoslankyně KSČM Kateřina Konečná zajímala, jak se ministerstvo staví k účasti českého velvyslance v SRN na tradičních Sudetoněmeckých dnech. Odpověď Konečná označila za „hodně silné kafe“. Ministr Tomáš Petříček ji v oficiálním dopise informoval, že velvyslance na setkání poslal on osobně, a vnímá jej jako „sousedské sbližování se Svobodným státem Bavorsko“. Tuto linii podle něj Česká republika započala už za premiéra Petra Nečase.

„Jsem znechucen postupem ministra Petříčka. Partnerem vlády nemůže být sudetoněmecký svaz. Takovou nechutnost jsem od žádného ministra zahraničních věcí ještě nečetl. Bude to předmětem našich interpelací a tlaků na vládu, aby jasně vysvětlila, co to má znamenat. Pokusy prolomit Benešovy dekrety a jednat se svazem vyhnanců, neexistuje pro to žádný legitimní důvod. Je to podlézavá politika,“ pustil se podle Novinek do ministra zahraničí Filip.

Petříček na slova předsedy KSČM velice promptně reagoval. Komunistům prý podle něj chybějí témata užitečná pro lidi, tak využívají témata minulosti. Popřel zároveň, že by šlo o zpochybňování Benešových dekretů. „Benešovy dekrety nikdo nezpochybnil a zpochybňovat nebude. Odmítám snahy pana předsedy Filipa překrucovat úspěchy české diplomacie, která pracuje na neustálém zlepšování vztahů s Bavorskem. Jeho politika jen parazituje na minulosti, tentokrát navíc s měsíčním zpožděním. Vystoupení pana velvyslance Podivínského na sněmu v Řezně bylo důsledně vedeno v rámci česko-německé deklarace,“ ohradil se ministr Petříček.

Celá zpráva zde.

Podivínský kromě toho zdůraznil postupnou obnovu vzájemných česko-německých vztahů. Jejich dobrou úroveň pak demonstrují stále častější obchodní, regionální a kulturní setkávání. „Společné snažení pak velvyslanec dal za příklad řešení jiných sporů v Evropě, mezi kterými zmínil odluku Británie od Evropské unie, terorismus a radikalismus,“ uvádí server Novinky.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…