Komunistka Konečná vytáhla do boje proti internetové cenzuře

12.03.2021 9:39

Poslankyně Evropského parlamentu za KSČM Kateřina Konečná se na svém profilu ParlamentníchListů.cz věnovala otázce cenzury internetu a sociálních sítí, a sice zda skutečně omezují tyto komunikační platformy svobodu slova. Podle některých názorů cenzura na sociálních sítích postrádá logiku a chybí jí smysluplná legislativa.

Komunistka Konečná vytáhla do boje proti internetové cenzuře
Foto: Repro Youtube
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Ještě před pár lety mohli na sociální sítě jejich uživatelé psát v podstatě cokoliv, aniž jim hrozil ban. Rozmohl se však nešvar, že například společnost Facebook příspěvky, jež považuje za nepřípustné, ihned maže. Podobně sociální síť Twitter na nevyžádanou komunikaci reaguje tím, že konkrétní tweet označuje textem pod ním za zavádějící.

V souvislosti s tím lze připomenout, jak Facebook, Twitter, YouTube a další sociální sítě začaly po útoku na Kapitol blokovat účty amerického prezidenta Donalda Trumpa.

O tom, zda na to mají sociální sítě právo, nebo jde o cenzuru či omezování svobody slova, se vedou velké pře, tato palčivá otázka zůstává dosud nezodpovězena.

Čtenář ParlamentníchListů.cz položil v souvislosti s tím političce Konečné dotaz, zda se nechystá nějaká zákonná úprava pro veřejné sítě, které porušují ústavní práva občanů na svobodu slova a snaží se umlčet názory, které jim nejsou po chuti.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„V první řadě bych chtěla říct, že jsem jednoznačně proti cenzuře internetu i sociálních sítí. Takto jsem ostatně vždy hlasovala v Evropském parlamentu. Pokud některé sítě porušují ústavní práva, je nutné obrátit se na Ústavní soud,“ reaguje ve své odpovědi europoslankyně.

Problém podle ní ovšem je, že uživatelé tím, že se na danou sociální síť zaregistrují, vyjadřují souhlas s podmínkami jejího užívání. „A mezi nimi je mimo jiné i to, že společnosti provozující sociální sítě mohou na základě svých pravidel některé komentáře mazat, prověřovat atd.,“ dodává.

„Podle vysvětlení, kterého se mi dostalo od ústavních právníků, ale uživatel internetu má svobodně na výběr, zda na tato pravidla přistoupí, a to v okamžiku, kdy se na sociální síť registruje,“ uzavírá Konečná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…