Konec Nečasovy vlády se na nás lepí jak hovno na košili. Kníže hodnotí situaci strany

18.10.2014 6:55

Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že je mu líto, že ze strany museli odejít Tomáš Hudeček a Jiří Vávra. Na vedení TOP 09 prý tlačily regiony. Kníže také zavzpomínal na své staré kamarády, kteří postupně opouštějí tento svět a má z toho prý blbý pocit. Mladí prý už brzy dostanou svou šanci a budou moci ukázat, co v nich je.

Konec Nečasovy vlády se na nás lepí jak hovno na košili. Kníže hodnotí situaci strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Dvacet pět let po listopadu se objevuje nostalgie po starých časech a voliči dají bez problémů hlas straně, jejíž představitel měl styky s StB. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro LN přiblížil, v čem vidí příčiny.

„Všichni chápou svobodu projevu, vzdělání, shromažďování a cestování jako samozřejmost. Nepřipočítávají to nikomu jako zásluhu a nevědí, že za takové věci se musí vždycky bojovat. A druhý důvod: všechno, co bylo v mládí, se zdá lepší,“ míní Schwarzenberg.

Proč ale sbíralo hlasy hnutí ANO, které nostalgické není, a komunisté naopak ztratili voliče? Šéf TOP 09 je přesvědčen, že důvodem je neatraktivita komunistů. „Filip a spol. nejsou vůbec zajímaví, naopak, jsou nekonečně nudní. Lidé čím dál víc volí podle toho, co je baví a kdo je baví,“ tvrdí kníže. Politika je podle něj stále lidovější a jako příklad uvedl rozdávání koblih v předvolební kampani. „Je boháč a něco nám dává. Navíc, když naposledy vyhrál Schwarzenberg, tak jsme na to doplatili – ta nutná, ale tvrdá úsporná opatření z minulých let se za námi táhnou. Nejen úspory, ale smutný konec Nečasovy vlády se na nás lepí jako hovno na košili. Bude trvat dlouho, než se z toho zotavíme,“ hodnotí politik poslední výsledky voleb.

TOP 09 postavila svou kampaň na antiestébáctví, antikomunismu, antiputinismu. Karel Schwarzenberg však připustil, že čtvrt století od listopadu 89 je dlouhá doba. „Ale asi to voliče už nezajímalo,“ připustil.

Lanďák byl velkej kamarád

Karel Schwarzenberg také zavzpomínal na kamarády, kteří už přešli na onen svět. Mezi nimi byli i ti, co nesli odkaz Listopadu. V mladší generaci podle svých slov vidí některé jedince, kteří rovněž představují určitý étos, jmenovat však nechtěl. „Ale to se vyjeví, až se já a ostatní mé generace přestěhují na konečný byt. U mne to bude v Orlíku v parku,“ prozradil.

„Pavel Landovský byl opravdu veliký kamarád. Když byl ve Vídni v emigraci a já taky, tak jsme se strašně často vídali… On byl velkej kamarád. Když se mi z různých důvodů nedařilo valně, tak on byl opravdu příkladný přítel,“ zavzpomínal na zemřelého herce Schwarzenberg.

„Poslední z těch opravdu osobních kamarádů, co mi zůstali. Odešel Jirka Křižan, Jirous, pan Václav, Olda Černý a teď Pavel. Mám z toho takovej blbej pocit,“ přiznává Schwarzenberg. „Takže ti mladí budou mít poměrně brzo šanci,“ dodal.

Vnitrostranické spory se nesmí řešit přes média

Lidové noviny se zajímaly o Schwarzenbergovo hodnocení situace v Praze. Ještě v úterý odpoledne totiž předseda TOP 09 chválil primátora Tomáše Hudečka za to, jak dobře zvládal působení na pražské radnici. O několik hodin později jej ale zcela nečekaně vyzval k tomu, aby ve straně skončil. Na vedení TOP 09 podle Schwarzenberga tlačily regiony. Vadil jim prý stupňující se rozkol uvnitř pražské buňky, který těsně před volbami naplno vyhřezl na veřejnost, což stranu poškozovalo.

Spolu s Hudečkem ve straně skončil i šéf pražské buňky Jiří Vávra, stranickou knížku poté složila i radní Eva Vorlíčková nebo bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

„Ten tlak byl šílený, telefonáty, maily se množily. Ve všech regionech si stěžovali, co je to v Praze za anarchii. K večeru jsem dospěl k závěru, že buď dojde k otevřenému střetu, který by vzhledem k většině v předsednictvu nedopadl pro Hudečka dobře, což by bylo nespravedlivé, nebo bude nutné nalézt řešení, kdy nebude poškozen. Vím, že to nebylo dobré s tím interview v DVTV, já jsem ho ani neviděl, byl jsem v Minsku. Myslel jsem si, že se to během dvou dnů uklidní, ale neuklidnilo,“ řekl Lidovým novinám šéf TOP 09.

Politik, který prohraje volby, většinou skládá funkci, ale nevystupuje ze strany. Co vedlo k odchodu topkařů? „Každý, kdo tu politickou situaci v pražské TOP 09 sledoval, věděl dávno, že bohužel nehrajou větší roli programy, zásady, nebo věcné záležitosti, nýbrž osobní vztahy. A ty se mezi Tomášem Hudečkem a Jiřím Vávrou vyostřovaly dlouhou dobu. Snažil jsem se to tlumit, ale jen s částečným úspěchem. Po porážce jsou všichni nervózní, citliví, uražení a ublížení, a tak každý hledá vinu u někoho jiného. Málokdo se zamyslí sám, co udělal za voloviny. Takže samozřejmě na sebe začali štěkat. Bohužel k tomu používají veřejné prostředky, a tím škodí straně. A to bohužel potom člověk musí vyvést důsledky. Toť vše. Nemůžeme dělat politiku s nikým jiným, než s lidmi,“ říká k živé kauze Schwarzenberg a dodává, že někdy se ve straně musí dělat i nepříjemné věci.

„A taky pro budoucnost, aby každý věděl, když si vnitrostranické záležitosti vyřizuje přes média, tak dostane taky kopnutí do řiti. Ne, že bych byl rád, je mi to velice líto, poněvadž byl podle mého názoru mimořádně dobrý starosta a Vávra uměl stranu, vedl ji dobře,“ zhodnotil poslední vývoj předseda TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…