Konec kauzy Čapí hnízdo? Možná ne, ozval se Tomáš Sokol

09.01.2023 20:59 | Kauza

Andrej Babiš je zproštěn viny. To, co dělal kolem farmy Čapí hnízdo, není trestný čin, konstatoval dnes Městský soud v Praze. Zatím rozsudek není pravomocný, státní zástupce si vzal čas na rozmyšlenou, zda se odvolá, nebo ne. Jestli proces skončí dnešním verdiktem, bylo v pořadu Interview ČT24 téma i pro Tomáše Sokola, advokáta a bývalého ministra spravedlnosti.

Konec kauzy Čapí hnízdo? Možná ne, ozval se Tomáš Sokol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokát Tomáš Sokol

Zprošťující rozsudek soudu pro advokáta Tomáše Sokola není překvapením: „Přiznám se, že já jsem byl jedním z těch, kteří velmi opatrně říkali, tak jak jsem vnímal popis toho skutku, že tohle moc na trestný čin nevypadá. Překvapení to pro mě nebylo,“ říká někdejší městský prokurátor ke zproštění Andreje Babiše a Jany Nagyové obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

Přiznání Babišova advokáta Eduarda Bruny, že osvobození svého klienta nečekal, čte Sokol následovně: „Každý máme nějakou míru racionálního posouzení problému, pak zvažujeme i nějaké další vlivy… Ta věc není úplně standardní, dalo se tedy očekávat oboje. Záleží i na člověku, jak je vnitřně nastaven, někdo je větší optimista, někdo je menší optimista. To bych nijak zvlášť nečetl, prostě se jeho obhájce spíš bál, že to dopadne špatně,“ soudí v pořadu Interview ČT24 exministr spravedlnosti, že nešlo o zřejmý právně nesporný případ.

Anketa

V případě, že by se tito kandidáti dostali do 2. kola, koho byste volili?

hlasovalo: 11102 lidí
Soudce Jan Šott četl odůvodnění rozsudku přibližně tři hodiny, uvedl v něm, že se v kauze Čapí hnízdo neprokázalo, že by skutek popsaný v obžalobě byl trestným činem, a účelovost jednání nebyla prokázána. „Nebylo to sice úplně jasné, protože máme ne zcela zřetelnou hranici mezi daňovými podvody a jednáním, které je dovoleným z hlediska úspory daní, tato hranice je někdy poměrně dost nezřetelná. Ale v každém případě to na nějaký excelentní podvod nevypadalo od začátku,“ kvitoval slova soudce Šotta, že v kauze Čapí hnízdo o podvod nešlo a evropská pravidla pro dotace porušena nebyla, a to z toho pohledu, že nejde jenom o vlastnictví té firmy, ale také o to, v jakém konkurenčním prostředí se pohybuje.

Šlo podle něj o klasický střet dvou idejí: „Je to jisté specifikum toho druhu, nechci říct trestné činnosti, ale řekněme ekonomických aktivit, u kterých není úplně jasné, jestli jsou ještě dovolené, či nikoliv. Tam na to mohou být a také relativně často v této oblasti bývají dramaticky odlišné názory: policie a státní zastupitelství tvrdí, že už to je za hranou, že je to trestný čin. A druhá strana říká, že to tak není, že je to pořád ještě v rámci dovoleného jednání. A soud tedy došel k závěru, že pravdu má ta obhajoba, resp. ti obžalovaní,“ shrnuje Sokol, proč soud dospěl k závěru, že Babiš dotační podvod za 50 milionů nespáchal.

Tak jak je zatím veřejně známé odůvodnění, je podle Sokola na odvolání ze strany státního zástupce? „To se absolutně nedá říct. Protože tam skutečně bude mimo jiné záležet i na tom, jak perfektně to bude odůvodněné. Stává se, že se soudce někdy dopustí formulační chyby, takže výsledek je nesrozumitelný, argumenty protichůdné… Pokud tam nic tak zásadního nebude, bude záležet i na tom, do jaké míry bude ještě státní zastupitelství chtít, aby byla jistota, že opravdu ten právní názor soudu prvního stupně je správný a aby byl potvrzen i odvolacím soudem,“ dodává advokát.

„A známe také řadu případů, kdy je poté ještě podáváno dovolání, které není úspěšné u Nejvyššího soudu. To znamená, že státní zastupitelství prostě chce vyčerpat všechny své prostředky, které má. A s tím se nedá nic dělat, na to mají právo,“ uvádí Sokol, že proces nemusí skončit dnešním verdiktem.  

„Asi tam hrají roli i emoce, jsme lidé. Ale čím to člověk dělá déle, tím méně emocím podléhá a měl by situaci hodnotit racionálně. Člověk by si měl odpustit takové to, že prohrál, takhle to nebude a bude dál bojovat. Ale v tomto případě může mít větší význam právě to, že to je ojedinělý případ a státní zastupitelství může mít stále za to, že tedy u odvolacího soudu prosadí svůj právní názor. Já tomu osobně moc nevěřím, ale možné to je,“ soudí advokát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…