Konflikt na Ukrajině bude mít zajímavého vítěze. To budete koukat, jakého

27.07.2015 14:02

Německý deník Deutsche Wirtschafts Nachrichten píše, že zatímco USA a EU bojují proti Rusku o Ukrajinu a snaží si zde zajistit svůj politický vliv, dostává se na vrchol Čína, která investuje do ukrajinského zemědělského sektoru, a přitom zůstává mimo konflikt.

Konflikt na Ukrajině bude mít zajímavého vítěze. To budete koukat, jakého
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vůdcové Čínské lidové republiky od předsedy Maa

Podle německého listu tak Peking může neočekávaně světu ukázat, že je hlavní vítězem ve studené válce mezi Západem a Ruskem. „Na Ukrajině se nepovšimnut západní veřejností objevil nový hráč, který může těžit ze studené války mezi USA a Evropskou unií a Ruskem,“ tvrdí podle serveru První zprávy Deutsche Wirtschafts Nachrichten s tím, že prý Čína v posledních letech významně rozvíjí své hospodářské vztahy a nyní spoléhá na fakt, že v době krize může být majetek zakoupen za mimořádně nízkou cenu.

„Již v roce 2014 Ukrajina uvedla, že podniky v odvětví zemědělství lze zakoupit se slevou 50 procent, a od té doby jejich hodnota kvůli válce jistě opět výrazně klesla,“ uvedl prý německý deník, podle kterého je výhodou Číny, že na rozdíl od Američanů a Evropanů nespojuje své investice s politickými podmínkami. Údajně jsou vedeni pragmatickým výpočtem, díky kterému skoupili půdu v Africe, Latinské Americe, jihovýchodní Asii či Austrálii. „Expanze na Ukrajinu by měla být podle jejich názoru logická,“ předpokládá Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
 
Podle novin jsou zájmy Číny na Ukrajině soustředěny především na oblast zemědělství, protože už v roce 2013 vyslovil Peking záměr pronajmout si a rozvíjet pět procent ukrajinské zemědělské půdy. „Čína potřebuje půdu pro zajištění dodávek svému vlastnímu obyvatelstvu,“ vysvětluje autor, který rovněž připomněl, že na začátku července média uvedla, že se Ukrajina v posledních šesti měsících stala největším dodavatelem obilí do Číny.

Ve své snaze Čína předbíhá jak EU, tak i USA
 
Čína je prý ale aktivní i v jiných odvětvích. „V březnu 2015 poskytl Peking Kyjevu úvěr ve výši 15 miliard dolarů s cílem oživit ukrajinský trh s nemovitostmi,“ píše deník a dodává, že na čínsko–ukrajinském fóru v červenci bylo údajně sděleno, že Čína bude podporovat Ukrajinu i v rozvoji informačních technologií. Už dlouho se podle Deutsche Wirtschafts Nachrichten Čína podílí na rozvoji spolupráce v obranném průmyslu, ale tato oblast není údajně prioritou Pekingu, neboť nechce vstoupit do diplomatické konfrontace s Moskvou nebo jakýmkoli způsobem zasahovat do konfliktu.
 
„Zatímco Američané jsou na Ukrajině soustředěni výhradně na energetický sektor, ve kterém se jim prý zatím i přes vynaložené úsilí moc nedaří, Číňané jsou zapojeni do odvětví, která budou mít v budoucnosti nejen globální význam, ale také se dotýkají vlastních čínských zájmů,“ píše německý list, jenž rovněž uvádí, že úspěšná není ani Evropská unie ve své snaze o vybudování politických struktur.

Číně se podle článku zrovna dvakrát nelíbí, že Ukrajina zakázala komunistické symboly a politickou stranu, ale zaměřuje se na soukromý sektor a upevňuje se v oblastech, které slibují příjem, bez ohledu na politickou vřavu. „V tomto smyslu začíná být zřejmý nedostatek koordinace zahraniční a hospodářské politiky EU, díky které členským státům, a zvláště pak Německu, uniká jejich šance,“ píše deník, podle něhož nakonec budou řídit reálnou ekonomiku právě Číňané.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…