Konsorcium PSM: Komentář výrobce k nepravdivým informacím obsaženým v článcích o BVP PUMA

20.04.2018 10:08

Reakce společnosti na některé mediální výstupy.

Konsorcium PSM: Komentář výrobce k nepravdivým informacím obsaženým v článcích o BVP PUMA
Foto: archiv
Popisek: Bojové vozidlo Puma.

ParlamentníListy.cz v reakci na níže uvedený a již publikovaný materiál získaly vyjádření společnosti konsorcium PSM. To vydáváme v plném znění bez redakčních zásahů.
 

Odbornými médii proběhly v poslední době zprávy, že německá armáda má problémy s BVP Puma. Konkrétně že do nich bude muset investovat další peníze, aby jejich komunikační systém byl kompatibilní s NATO. Autoři z toho účelově vyvodili, že to není dobrá volba pro přezbrojení AČR. Zde je nutno podotknout, že pisatelé záměrně zkombinovali modernizaci komunikačního systému celého Bundeswehru s modernizací BVP PUMA. Zároveň byl publikován článek o problémech BVP MARDER s fotografií BVP PUMA. Toto vše vede k zamyšlení, proč autoři článků mají takový zájem na dehonestaci v NATO nejmodernějšího BVP nabízeného české armádě? Bojí se snad někdo, že jiná bojová vozidla nemají v tendru pro AČR šanci?

Nenechme se zaplést do boje o zakázku a zabývejme se pouze jasnými údaji. Porovnejme jen technické parametry a možnost modernizace na dalších 50 let, nikoliv komerční nabídky „perfektní čtvrté, páté či jiné generace“ (s historií modernizací realizovaných v minulém století – technologické stáří 20−30 let???), podvozkové platformy poplatné konstrukci konce 50. let minulého století nebo případně systémy, jež při testech nesplnily základní střelecké testy z 30mm kanónu.

Jestli před německým Bundeswehrem stojí nějaká skutečná výzva, je to modernizace komunikačního vybavení v rámci celé německé armády. Tedy nejedná se o specifický problém BVP PUMA, ale o celoplošný projekt Bundeswehru – toto je nutno mít především na paměti. Náklady na modernizaci komunikačních systémů se tedy odvíjejí od modernizace spojovacího vybavení Bundeswehru a je absurdní, že autoři zpochybňujících článků spojují modernizaci komunikačního vybavení celého německého pozemního vojska se 40 vozidly BVP PUMA a podávají tak zcela zavádějící informace. Přitom částka 500 mil. EUR není jednoznačně účtována na položku BVP PUMA. Kdo si jen selským rozumem dokáže částku 500 mil. EUR představit v reálu, tak mu musí být jasné, že se nemůže týkat 40 bojových vozidel pěchoty, ať už by bylo komunikační vybavení jakékoliv.

Když německá armáda objednávala BVP PUMA, pochopitelně do něj objednala komunikační systém, který byl a je plně kompatibilní se zbytkem celé armády. To, že už v té době nepatřil k nejnovějším, je pravda, avšak Bundeswehr nebyl schopen do té doby objednat jiný − lepší, protože na úrovni jeho nejvyššího velení tehdy ještě nepadlo rozhodnutí, na jaký typ komunikačních systémů bude armáda nakonec modernizována. Zda půjde cestou vlastního národního vývoje, nebo bude nakupovat systém ze zahraničí.

Následně padlo rozhodnutí, že BVP PUMA, jakožto technologicky nejnovější a nevyspělejší bojový systém Bundeswehru, bude prvním, kde ke změně komunikační platformy dojde. Následovat je budou další zbraňové systémy, jako jsou tanky Leopard 2, houfnice PzH 2000, průzkumná vozidla Fenek a další. Zde je nutno též zmínit, že některé zahraniční armády zapojené do mezinárodních bojových uskupení stále mají problémy s kompatibilitou svých národních komunikačních systémů se systémy NATO, naopak Bundeswehr toto řeší a investuje do schopnosti komunikovat v rámci NATO s kýmkoliv a kdekoliv, na rozdíl od jiných armád, značné finanční prostředky. Toto moderní řešení je pak schopen Bundeswehr demonstrovat i AČR jako vyzkoušenou platformu a poradit, jaké má to či ono řešení vybrané nebo preferované AČR úskalí – a to bez jakéhokoliv komerčního zájmu na tom vydělat.

Aktuálně již nový komunikační systém Bundeswehru pro vozidla PUMA prošel všemi potřebnými testy a je naplánována jak jeho instalace do stávajících vozidel, tak do nově objednávaných.

Zároveň je třeba říci, že volba komunikačního systému BVP je plně v rukách zadavatele, tedy např. AČR. BVP PUMA může být díky své otevřené SW platformě osazena de facto jakýmkoli komunikačním systémem dostupným v NATO/EU. Je to stejné, jako kdyby si zákazník objednal auto s hands-free a následně by se rozhodl, že chce i datovou komunikaci za jízdy online. V případě německé armády se tedy nejedná o žádné vícenáklady v souvislosti s pořízením BVP PUMA, ale o celkový přechod Bundeswehru na nový, modernější systém komunikace, zahrnující radiovou, datovou i satelitní komunikaci při nasazení ve všech podmínkách a ve všech teritoriích.

BVP PUMA tedy na rozdíl od jiných bojových vozidel nemá potřebu dohánět technologické mezery základní platformy, ale představuje nejmodernější technologické řešenív rámci systému národních ozbrojených sil i nadnárodních systémů. Společnost PSM těší zájem o BVP PUMA, méně už nutnost uvádět na pravou míru všechny překroucené nebo z kontextu účelově vytržené informace o tomto bojovém vozidlu pěchoty, jak byly publikovány v poplašných článcích v předchozím období.

Materiál ParlamentníchListů.cz:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…