Kopli do mě. Špína, špinavý záchod, udělalo se mi zle. Slovenka, která spálila a počurala Korán, promluvila o svém věznění

14.03.2017 11:48

Sheila Szmereková alias Adriana Meleková zhruba před měsícem zapálila a pomočila muslimskou knihu Korán. Mimo jiné též řekla, že muslimové, kteří se neumějí přizpůsobit, jsou paraziti a nemají tu co pohledávat. A řekla, že kdo se jí postaví, toho „bez problému oddělá“. Do 7. března pak byla ve vazbě, nyní jí hrozí až šestileté vězení za „výrobu extremistických materiálů“. Pro on-line rádio Svobodný-vysílač.cz nyní poskytla rozhovor. Toto rádio je někdy bráno jako centrum propagandy, na Slovensku dokonce vznikla parodující skupina s názvem „Slobodný vysierač“.

Kopli do mě. Špína, špinavý záchod, udělalo se mi zle. Slovenka, která spálila a počurala Korán, promluvila o svém věznění
Foto: Vít Hassan
Popisek: Pálení Koránu v pražské Stromovce.

„Postavím se každému z nich za náš národ, za naši svobodu,“ řekla v rozhovoru. „Štve mě, že si z našich lidí děláte otroky. Štve mě, že rozhazujete naše státní peníze. Rodiny žijí z ruky do huby, zatímco vy okrádáte náš lid,“ podotkla Meleková. „Štve mě, že naši občané jsou opovrhováni naší vládou,“ dodala velmi rázně.

V rozhlasovém vysílání pak popsala také okamžiky svého zatčení a následnou vazbu. „Povídala jsem si s bratrem, vypla jsem internet, následně NAKA pronikla do mého hotelového pokoje. Bylo to moc rychlé,“ popsala situaci svého zadržení, ke kterému došlo kolem půl třetí ráno. „Ozývaly se rány na dveře. Řekla jsem bratrovi, aby nikomu neotevíral. Za patnáct minut jim otevřel. Všichni jsme byli v šoku, co se děje. Do pokoje vrazili asi dva tři,“ dodala. „Šla jsem k nim klidně, oni mě postavili ke stěně, rozkopli mně nohy a já je automaticky napadla,“ podotkla s tím, že policisté jí neukázali žádný průkaz. 

Na místě jí zabavili mobilní telefony a slovenské vlajky. „Je to k smíchu,“ řekla. „Na to, aby mně věci vrátili, mají 30–60 dní,“ řekla. Podle jejích slov jí nevrátili zatím ani peněženku. „Oni si vymysleli, že jsem je nazvala všelijak, ale to si překroutili. Stejně tak jsem je nepokousala,“ zmínila. Prvotní výslech pak odmítla, po několika hodinách se ale rozhodla pro výpověď. „Měla jsem vypovídat vše muslimovi. Chvíli jsem byla v poutech, chvíli ne,“ poznamenala. „Od soudu mi byl přidělen právník,“ dodala. Vnímala to tak, že se ji snažili zdeptat. 

Anketa

Která koaliční strana už po volbách určitě nebude ve vládě?

17%
8%
75%
hlasovalo: 4217 lidí

Celu, v níž byla uvězněna, nazvala pajzlem. „Záchod nebyl spláchnutý. Umyvadlo bylo napůl rozbité. Byla tam jedna deka a výplň do matrace. Od nich jsem dostala povlečení na polštář a deku. Byla jsem tam přesně pět minut, jen jsem si lehla a dostala jsem alergii,“ podotkla. Světlo v cele pak svítilo nonstop. „Jsem háklivá na hygienu. Doma se sprchuji pětkrát denně. A když jsem zjistila, že tam nemohu, dostala jsem amok,“ popisovala. Zažila zde prý i fyzické útoky. 

Celý rozhovor ZDE

Kromě počuraného Koránu však Meleková při tehdejším natáčení videa velmi rázně pohovořila o muslimech. „Sú to pre mňa paraziti, ktorí sú horší ako svrab, keď sa nevedia prispôsobiť oni nám, tak tu nemajú čo hľadať. Každého, kto sa mi postaví do cesty, bez problémov oddelám...“ řekla mimo jiné.

Našli se však i lidé, kteří se rozhodli Melekovou podpořit a začali ze solidarity pálit Korán. Co na to říkali naši politici? Většina z nich samotný akt odsoudila jako nevhodný, někteří naznačili, že ona dívka není psychicky v pořádku. Na druhou stranu velká část politiků míní, že by pálení Koránu a kritika islámu neměly být trestné. Někteří chápali možné pohnutky činu, ale odsoudili jeho provedení.

„Myslím si, že k náboženským symbolům se máme chovat s úctou. Bibli, Korán či Talmud má mnohem větší cenu si přečíst než je spálit. Do jaké míry je to trestný čin, to nevím. Každopádně je to od ní hloupý krok, o tom nepochybuji,“ řekl například ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Problémem je, že její chování je v rozporu s ústavním pořádkem a stalo se trestným činem. A zákony musejí platit pro všechny občany. To, co já hodnotím jako velmi nezodpovědné a nebezpečné v jednání slovenské dívky, je ohrožení bezpečnosti občanů. Je nutné si uvědomit, že takovéto chování podněcuje k nenávisti, a to nejen vůči muslimům, ale zejména radikálních muslimů vůči naší společnosti. Tohle si zřejmě Adriana Meleková vůbec neuvědomuje,“ myslí si pak místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Je to hovadina. Kritizovat musí být možné, ale to, co ona dívka provedla, není kritika, nýbrž nechutná urážka muslimů. Je mi z toho stydno,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Původní text ZDE

Adriana Meleková je známou firmou pro městské policisty, většinou kvůli alkoholu. O její minulosti pohovořila pro slovenská média její máma Olga. „Požádala o změnu jména i příjmení. Příjmení, které má nyní, jsem měla já za svobodna,“ vysvětlila Olga. Dívka prý vyrůstala mezi Romy v bytovkách na okraji Ružomberoku. 

Olga nyní žádá o milost prezidenta Andreje Kisku. „To není trestný čin, vždyť jen počurala nějakou knihu,“ uvedla. Prý tak učinila proto, že má za sebou otřesný zážitek – znásilnili ji ve 14 letech Romové. „Od té doby je taková, jaká je,“ uvedla Olga s tím, že Sheila v minulosti trávila jistou dobu i na psychiatrii. V polepšovně, kde také byla, prý otěhotněla. Dnes sedmiletý syn Tobias jí však byl odebrán a je v pěstounské péči. Sheila prý mimo jiné žila i ve Finsku, kde si přivydělávala jako modelka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…