Korecký: Okamura může být ve volbách i třetí, když se mu zadaří

02.10.2017 10:04

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký se zamýšlí nad nadcházejícími sněmovními volbami. Poznamenává mimo jiné, že v dolní komoře českého parlamentu se mohou ocitnout jen čtyři politické strany. Jenže jich může být také dvanáct.

Korecký: Okamura může být ve volbách i třetí, když se mu zadaří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

„Četba stranických preferencí připomíná pár dnů před volbami dobrodružný román. Jen čtyři strany mají – víceméně – své jisté. Dalších pět osciluje kolem kritických pěti procent podpory nebo se hranici blíží. Možná je těch stran v nervózním očekávání dokonce osm, ale u těch tří dalších je spíše jen přání otcem myšlenky,“ píše komentátor hned na úvod.

Hnutí ANO Andreje Babiše v průzkumech pokleslo pod 30 procent. Andrej Babiš ale ještě možná neřekl poslední slovo. Před čtyřmi lety, když se stal ministrem financí a vicepremiérem, ukázal, že zvládá závěry volební kampaně. Volební výsledky z předchozích let však také dokládají, že vítěz voleb nikdy nedosáhne tak velkého výsledku, který by si sám přál.

Druhá ČSSD se v průzkumech potácela okolo deseti procent. To jí ještě vedl premiér Bohuslav Sobotka. Když ho v roli volebního lídra nahradil Lubomír Zaorálek, strana vystoupala ke 14 procentům, ale výš už strana nevyrostla. Buď Zaorálek nemá dost sil k velké změně, nebo Sobotku nahradil příliš pozdě, podotýká komentátor. Třetí komunisté také mají své jisté a do Sněmovny se dostanou. Čtvrtá v pořadí by mohla skončit ODS. A tím by mohl výčet politických stran, které se dostanou do Sněmovny, skončit.

Jenže také nemusel. Šanci, že překročí volební práh pěti procent má také SPD Tomia Okamury, TOP 09 Miroslava Kalouska, Piráti Ivana Bartoše nebo lidovci Pavla Bělobrádka. Pokud se to podaří všem, stran ve Sněmovně bude rázem osm. A to ještě nemusí být konec. Naděje na vstup do Sněmovny si dělají také Starostové a nezávislí Jana Farského, Zelení Matěje Stropnického, Realisté v čele s Petrem Robejškem a Svobodní v čele s Petrem Machem.

„Hnutí Tomia Okamury by si vzhledem k trendům ve všech průzkumech už skoro zasloužilo řadit ke čtveřici stran s parlamentní jistotou. Zejména když má v preferencích značné lžiskóre, tedy že občané nepřiznávají, že ho budou volit. U podobných uskupení (v minulosti třeba Sládkových republikánů nebo Kremličkových důchodců) ovšem nebývá nouze o překvapení. Okamura ale zřejmě parlament i napodruhé „urve“; opanoval jistý segment voličstva, umí ho zmobilizovat a bůhsuď proč, ale má pro tyto lidi trvalé charizma. Pokud se zadaří, mohl by být ve volbách dokonce na bedně, tedy do třetího místa,“ upozorňuje dál Korecký.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Čím víc malých stran se do Sněmovny dostane, tím bohatší výběr bude mít Andrej Babiš. Předloží nějakou nabídku na koaliční vládu a může si počkat, kdo po ní skočí dřív.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…