Kousalíková je starostkou Prahy 6. Vystřídala Chalupu

25.02.2011 16:40

Poté, co se dnes už bývalý starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa stal ministrem pro životní prostředí, jeho místo na radnici zůstalo prázdné. V pátek jej ale obsadila Hana Kousalíková.

Kousalíková je starostkou Prahy 6. Vystřídala Chalupu

Novou starostkou Prahy 6 se stala dlouholetá zastupitelka městské části Marie Kousalíková (ODS). O tom, že na místo starostky usedne právě ona, informovaly v průběhu února jako první ParlamentníListy.cz.

Ve funkci Kousalíková nahradila svého stranického kolegu Tomáše Chalupu. Křeslo opustil poté, co se stal ministrem pro životní prostředí. 

Pro Kousalíkovou hlasovala asi i opozice

Do funkce starostky Kousalíkovou doporučil oblastní sněm ODS. V tajné volbě získala 30 hlasů, pravděpodobně ji tak podpořili i zastupitelé za sociální demokracii a minimálně jeden opoziční zastupitel.

V Praze 6 vládne koalice ODS a ČSSD, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 29 hlasů. Kousalíková neměla žádného protikandidáta. 

Nová starostka Prahy 6 pochází z Třebíče, kde se narodila v roce 1946. Od roku 2002 do roku 2006 byla Chalupovou místostarostkou v šestém pražském obvodu. V letech 2009 a 2010 působila jako náměstkyně pražského primátora pro oblast školství.

Odměnu za výbor starostka odmítne

V současnosti je zvolenou zastupitelkou městské části i hlavního města, kde působí v placené funkci předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělávání. Kousalíková slíbila, že po zvolení starostkou se vzdá finanční odměny za vedení výboru, v jeho čele ale chce zůstat i nadále. 

Chalupa stál v čele městské části od roku 2002, loni byl starostou opět zvolen. Na funkci ale rezignoval 18. ledna po jmenování ministrem vlády premiéra Petra Nečase (ODS). V Praze 6 bude i nadále působit jako zastupitel.

Více čtěte:

Starostkou Prahy 6 bude místo Chalupy Marie Kousalíková

Sněm na Praze 6 vybere nového starostu. Místo Chalupy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…