Krach plánů. Hrozí, že teď začne být zle. Putin rozrušil experta

27.02.2022 20:07

Mám dojem, že se na něco takového nepřipravovali. Oni čekali, že se ukrajinský odpor okamžitě zhroutí. A řekl bych, že se dopustili jedné z největších strategických chyb, jakou je možné udělat – oni uvěřili vlastní propagandě, poznamenal k ruské invazi na Ukrajinu ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Krach plánů. Hrozí, že teď začne být zle. Putin rozrušil experta
Foto: archiv
Popisek: Lukáš Visingr

Visingr nejprve zhodnotil další noc bojů na Ukrajině. „Na základě toho, co můžeme vidět i za uplynulý den, ze strategického hlediska je to pro Rusko naprostá katastrofa. I kdyby tam dosáhli něčeho jako vojenského vítězství, což je pořád dost možné, protože ta ruská převaha je velká, tak ze strategického hlediska už Rusko utrpělo totální debakl. Oni evidentně počítali s tím, že ten odpor bude minimální, možná žádný, že se jim podaří během několika málo dnů obsadit klíčová města včetně Kyjeva, že prezident Zelenskyj buď uprchne, nebo bude zajat a že to bude taková v podstatě mírová operace, což je to, co říkají zajatí ruští vojáci, že byli posláni na mírovou operaci, protože neočekávali žádný odpor,“ zmínil Visingr. 

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

„Nic takového se nekoná. Žádný blitzkrieg se nekoná. Ruská armáda to logisticky vůbec nezvládá. Oni nejsou schopni zjevně podporovat větší množství bojových jednotek přímo v akcích. Ve chvíli, kdy bojové jednotky projdou hlouběji do ukrajinského území, zásobovací konvoje s municí, palivem je musejí následovat a v té chvíli se stávají snadným terčem pro ukrajinské dělostřelectvo a pro letouny,“ dodal Visingr. 

Po ruské invazi do Gruzie v roce 2008 se ruská armáda reformovala. „Ty operace, které od té doby provádějí, jsou rozsahem daleko menší. V Sýrii nikdy nebylo víc než 5 000 Rusů, to je téměř statistická chyba proti tomu, co se vypravilo na Ukrajinu. Operace, které vedly neoznačené ruské síly na Donbasu v letech 2014 a 2015, to bylo také rozsahem daleko menší, a hlavně důležitá věc: to bojiště bylo nejen omezené svou rozlohou, ale také to bylo bojiště, kde se Rusové mohli opřít o spřátelené místní obyvatelstvo, protože oni na tom Donbasu reálně podporu těch obyvatel mají. Zatímco teď, když pronikají na území, které kontroluje ukrajinská armáda, tak je to úplně něco jiného, navíc se dostávají do bojů v městské zástavbě, což na Donbasu nebylo,“ míní Visingr.

„Mám zkrátka dojem, že se na něco takového nepřipravovali. Oni se připravovali snad na nějakou operaci a čekali, že se ukrajinský odpor okamžitě zhroutí. A řekl bych, že se dopustili jedné z největších strategických chyb, jakou je možné udělat – oni uvěřili vlastní propagandě,“ poznamenal.

Strach však vyvolávají záběry dělostřeleckého raketometu. „Tento dělostřelecký raketomet odpaluje náboje s termobarickou hlavicí. Ty vypouštějí oblak aerosolu, který je následně odpálen. Mají obrovskou ničivou sílu. Jejich účinek se dá srovnávat s malými jadernými zbraněmi, což podtrhuje momentální zoufalost ruské armády,“ sdělil Visingr.

„Od začátku se Rusové chovali na ruské poměry velice ohleduplně, co se týče útoků na civilní cíle. Civilní ztráty jsou zatím poměrně malé. Dělostřelectvo nebylo nasazováno zdaleka v takovém měřítku, jaké bychom od nich čekali. Je možné, že to částečně také bylo logistikou, respektive nedostatkem munice, ale spíš bych to připočítával i k tomu, že oni se opravdu snažili ty civilní ztráty zbytečně nezvyšovat, aby mohli dosáhnout nějakého přijatelného politického výsledku. Ale už za včerejšek bylo zřejmé, že oni to dělostřelectvo začínají používat proti té civilní infrastruktuře víc, a pokud by nasadili i ty raketomety TOS-1, které způsobují plošnou masovou destrukci, tak to by vypovídalo o tom, že opravdu ten totální plán zkrachoval a že se začnou vracet k těm svým osvědčeným metodám, to znamená, že se bojuje tak, že město, kde se bojuje, je takřka vymazáno z mapy,“ podotkl Visingr.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …