Šlohnou, co unesou. „Dělaj tam Ukrajinci, Rumuni, berou všechny.“ Peklo z pošty. Koupila nový dárek, přišel starý, upatlaný krám

12.12.2020 4:44

Sobectví, bezohlednost a zkažené svátky. Letošní Vánoce jsou ovlivněné epidemií covidu-19 a lidé tak častěji dárky kupují přes internet. Musí se pak spoléhat na to, že balíčky dorazí včas a nepoškozené, což pro přetížené zásilkové služby může být problém. Možná by stačilo, kdyby balíky alespoň dorazily, ale i to je někdy jen zbožné přání. Rodiče objednají dětem hračky na Vánoce, klidně za 3 tisíce, ale „ztratí“ se to v přepravě. Jindy krabice, která má rozměry metr krát metr a váží patnáct kilo, prostě zmizí. Hezké Vánoce má pak místo obdarovaného spíše zloděj, který balíčky důkladně prohlédl a cenné věci si ponechal. ParlamentníListy.cz kontaktovalo hned několik čtenářů, kterým vadí, co se v současné době děje. A nejde jen o obyčejnou krádež, kdy brigádník otevře balík a obsah si nechá. Někdy na to jdou i rafinovaněji.

Šlohnou, co unesou. „Dělaj tam Ukrajinci, Rumuni, berou všechny.“ Peklo z pošty. Koupila nový dárek, přišel starý, upatlaný krám
Foto: pixabay.com
Popisek: Dárky - ilustrační foto

A co stojí za zkaženými svátky? Někdy úmysl, často ale také šlendrián všeho druhu. Balík se prostě někde zasekne. Problémy jsou často se zásilkami ze zahraničí. K záhadným zdržením ale dochází až ve chvíli, kdy je balík na území České republiky.

„Objednal jsem si V ZÁŘÍ novou bundu. Z Číny to do Česka dorazilo za týden, i přes covid. V Česku už je to přes dva měsíce, ale ke mně bunda pořád nepřišla. Nejsou mi schopni říct, kde je problém,“ píše čtenář, který si nepřál být jmenován. Problém může souviset s tím, že letos kvůli covidu-19 lidé mnohem častěji volí nákup dárků po internetu a prakticky vše spadlo na bedra doručovatelů, kteří takový nával nikdy nenažili. Problém se ale zdá být výsostně český. Jak je totiž možné, že i v případě dárků, objednaných z ciziny, nastanou problémy až v Česku?

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí

„Koupil jsem pro kluky nějaké hračky z Číny, celkem za 3 tisíce. Balíček podle sledovací aplikace dorazil z Číny celkem rychle. Pak se ale zasekl na 14 dní někde v Praze.  Volal jsem na depo pošty, jsou tam vyhlášení tím, že kradou, přehazovali si mě jako brambor, volal jsem na 4 čísla a nikdo mi neuměl nic říct. Nakonec mi nějaká paní slíbila, že se ,na to podívají‘. Nechal jsem jí číslo, ať zavolá. Už jsem od nich nikdy neslyšel a není kam poslat stížnost,“ postěžoval si pan Lubor alespoň nám na fungování pošty.

Před Vánoci je kvalita doručovacích služeb ožehavé téma pro každou rodinu, proto jsme se na věc podívali zblízka. Velké třídírny jsou místa, kam se denně dostanou tisíce, někdy i desítky tisíc zásilek jak z Česka, tak i z dalekého zahraničí. Jednou z největších třídíren je ta v Praze Malešicích, kudy může před Vánoci denně projít i několik set tisíc balíků. Zajímalo nás proto, jak práce v takové třídírně vypadá. Podle výpovědi pana Josefa, který v jedné z třídíren České pošty pracoval, jde o typický příklad tvrdé a nevděčné práce za málo peněz. Mnoho dobrých zaměstnanců z jeho třídírny v posledních letech odešlo. Loni se ke stejnému kroku po dlouhém uvažování odhodlal i náš zdroj.

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí
„Nebuďte naivní. Do třídíren teď berou každýho. Dělaj tam Ukrajinci, Rumuni, nechaj to dělat každýho, ani česky pořádně neuměj. Jen si to zkuste, pracovat tolik hodin v kuse za ty mizerný peníze. Dělaj práci za 2, někdy i za 3 lidi, ale ty prachy jsou málo i pro jednoho,“ uvedl náš zdroj, podle kterého si lidé kvůli špatným podmínkám na pracovišti vypomáhají, jak to jde. „Je to balík z ciziny, něco to váží, tak to prostě brigádníci v třídírně protřesou, prohrabou, jednou za čas něco šlohnou a je to,“ popsal svou zkušenost pan Josef. A co se pak s takto „ztracenými“ věcmi děje? Objevují se přeprodávané na aukčních portálech, nebo si je třídiči prostě nechají doma. Prý je to běžná praxe. „Letos to musí bejt úplný peklo. Zmizí toho mraky. Vůbec si neumím představit, co se tam děje za divočinu,“ odpověděl Josef na dotaz ParlamentníchListů.cz, jak mohou na poště zvládat letošní extrémní příval balíků.

Že se podobné věci dějí, přiznala několikrát i Česká pošta. Vloni médii proběhl skandál, kdy si 45letý cizinec na třídírně schovával zásilky s drahými počítačovými hrami a vynášel je z pracoviště ven za účelem následného pokoutního prodeje. Policie přišla na téměř 30 případů krádeže, kterých se těchto muž dopustil. „Můžeme potvrdit, že 45letý cizinec na sběrném přepravním uzlu v Plzni kradl zásilky. Naší vnitřní kontrolní činností jsme na tuto trestnou činnost přišli. Pachatel se doznal," uvedl tehdy k případu mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Někdy si ale člověk nevybere a špatnou zkušenost má jak se státním přepravcem, tak se soukromníkem. „Mám sledovací číslo od 16. listopadu. Balík visí někde v Brně, víc z toho nezjistím. Slyším jen samé nevím a výmluvy. Nejde mi o ty peníze. Kupoval jsem ty věci měsíc a půl předem. Jestli to do Vánoc nedorazí, bude zle!“ píše nám další čtenář, který pořizoval dárky pro manželku a syna. Dodal ale zároveň i loňskou vánoční zkušenost se soukromou doručovací službou. „Tiskárna měla přijít třetí den, ale nepřišla. Po dvou týdnech se ozvala samotná firma, že prý jim přepravce oznámil ztrátu zásilky. Peníze jsem alespoň dostal zpátky. Nechápu, jak se jim může ztratit krabice 1x1 metr a patnáct kilo.“ Čtenář po této zkušenosti letos využil služeb státního podniku, ale jak vidno, příliš si nepolepšil.

Se zásilkou, doručovanou soukromým dopravcem, má bizarní zkušenost paní Kamila. Musíme ovšem dodat, že není zcela jasné, zda je na vině dopravce, či některý ze zaměstnanců obchodníka.

Dcera paní Kamily je učitelka. Paní Kamila jí chtěla k Vánocům koupit novou webkameru, aby se dcera mohla lépe spojit se svými studenty, které na podzim musela učit na dálku. Přístroj zakoupila v dobře hodnoceném obchodu s elektronikou. „Balíček normálně přišel. O to horší šok se dostavil, když jsem jej otevřela,“ popisuje paní Kamila. „Drželo to pohromadě sešívačkou. Ten průhledný plastový obal někdo přede mnou otevřel, kameru vybrakoval a dal tam místo ní nějaký starý krám, ještě ulepený a omaštěný. Počítačům tolik nerozumím, ale nejsem slepá, tohle nebyla nová věc,“ řekla nám paní Kamila, která bude chtít věc reklamovat. „Musím ale koupit ještě druhou, abych dceři měla co dát k Vánocům, než se vyřídí reklamace. To je tisícikoruna navíc,“ dodává zklamaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…