Křeslo rozhodně není odměna od Zemana, ujišťoval v rádiu Balvín

01.07.2013 17:59

„Stanu se v podstatě údržbářem rezortu kultury, kterému když se nebude něco líbit, bude velmi razantní.“ Tak popsal svou roli Jiří Balvín, budoucí ministr kultury a někdejší generální ředitel České televize, v rozhlasovém pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Křeslo rozhodně není odměna od Zemana, ujišťoval v rádiu Balvín
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman a Jiří Balvín, ilustrační koláž

„Nabídku jsem přijal, protože si vážím Jiřího Rusnoka, znám ho a beru to jako pomoc při nelehkém úkolu, u kterého nevíme, jak dlouho bude trvat,“ pronesl Balvín. Očekává, že jeho úloha – převzít ministerstvo kultury – bude na dobu tří až čtyř měsíců, než budou vyhlášeny předčasné volby.

„Oslovil mě, protože se osobně a zřejmě si mě vzpomněl, že se dlouho pohybuji v oboru, tak po mně sáhnul,“ uvedl důvod, proč Rusnok tuto pozici nabídl právě jemu. Spekulace, že by ministerské křeslo představovalo odměnu od prezidenta Miloše Zemana za mediální poradenství v době prezidentských voleb, důrazně odmítl. „Rusnok mi výslovně řekl, abych si nenechal od nikoho namluvit, že to bylo rozhodnutí jiných, vlivných lidí. Premiér prý dostal od prezidenta při sestavování vlády zcela volnou ruku a pokud vím, ani spolu v současnosti nekomunikují,“ sdělil Balvín.

Každá společnost by si měla kultury vážit

Na ministerstvu kultury prý razantní změny a kroky neplánuje. „Byl bych velmi rád, aby se jen nějaké problematické věci jako například Národní galerie nebo Národní divadlo rozumným způsobem vyřešily a dotáhly do konce,“ nastínil. V souvislosti s Národní galerií zmínil svůj nesouhlas se skutečností, že na při výběru jejího nového ředitele nebylo vypsané žádné výběrové řízení.

Současný rozpočet ministerstva kultury se pohybuje mezi sedmi a osmi miliardami korun, avšak podle Balvína je tato částka zcela nedostačující – ideální by podle něj bylo deset až dvanáct miliard. Pronesl, že instituce jako Národní divadlo, Národní galerie či Pražská filharmonie si přece zaslouží, aby se o ně společnost postarala.

„Kultura je ve srovnání s ostatními oblastmi na stejné úrovni jako vzdělání a každá společnost by si ji měla vážit. Představuje rozdíl od toho světského života, přežije do daleké budoucnosti,“ zdůraznil Balvín důležitou roli kultury v každé společnosti. Na téma financí však prý ještě s Rusnokem nehovořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…