Křižovníci se vyjádřili k tomu, že jejich řád údajně tuneluje aktivní gay s podporou velmistra, a podpořili stanovisko kardinála Duky

12.07.2016 15:12

Několik členů Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou zaslalo ParlamentnímListům.cz vyjádření k článku „Skandál v církvi. Aktivní gay údajně fakticky řídí nejznámější český řád a prodává nekale řádový majetek. Jde i o restituce. Řeší to i ve Vatikánu a toto nám řekl Duka“, který vyšel na ParlamentníchListech.cz.

Křižovníci se vyjádřili k tomu, že jejich řád údajně tuneluje aktivní gay s podporou velmistra, a podpořili stanovisko kardinála Duky
Foto: apha.cz
Popisek: David Kučerka, Josef Šedivý a Dominik Duka

ParlamentníListy.cz v dotčeném článku uvedly, že mají k dispozici několik dopisů, které podepsali konzultoři (členové výkonného orgánu Řádu jmenovaní Svatým stolcem) a další členové Řádu. Právě tito členové zaslali své vyjádření a zaslal ho i církevní právník Prof. JUDr. Ignác Hrdina, DrSc.

Shrnutí, co bylo v článku

V souhrnu a stručně řečeno v uvedených dopisech členové Řádu zpochybňují svěcení a platnost slavných slibů bratra Davida Kučerky, jehož údajně protiprávní přijetí do Řádu a nestandardní vysvěcení přikryl a podpořil velmistr Řádu Josef Šedivý. Kučerka prý vstoupil do Řádu čistě účelově a prospěchářsky. Navíc je to prý aktivní homosexuál a Šedivý údajně na jeho popud rozhoduje protiprávně o prodeji majetku Řádu bez souhlasu Generální rady Řádu a velmistr je údajně zcela pod vlivem Kučerky.

„Kučerka bez svolení, pověření a kontroly řádových orgánů řeší nakládání s majetkem včetně RESTITUCÍ. Existuje důvodné podezření, že nečestně hospodaří s majetkem Řádu. Důsledkem jeho kontaktů s developery a investory je tak například ztráta pozemků a velkostatku v Dobřichovicích. Do budoucna se obáváme ztrát ještě mnohem větších. Dnes de facto náš Řád nekale řídí Kučerka, bez zodpovědnosti, bez souhlasu, bez pověření řádovými orgány a bez svolení Kongregace pro řeholníky. Přestože Generální rada Řádu nese zodpovědnost za rozhodování a činnost Řádu, současný Velmistr své kroky s ní nekonzultuje a jedná pouze o své vůli, což v praxi znamená podle Kučerkových rad,“ napsali v jednom dopise bratři.

Šedivý, u Ministerstva kultury zapsaný jako statutár, jako jediný totiž rozhoduje o majetku Řádu, který se odhaduje na zhruba 20 miliard korun. Bratři, kteří jsou v opozici k Šedivému, v dopisech psali, že dle církevního práva nesmí rozhodovat bez souhlasu Generální rady, tedy konzultorů. Dokonce žádali – bezvýsledně – Ministerstvo kultury, aby se mohlo s majetkem Řádu nakládat jen s jejich kontrasignací. K manipulaci s majetkem nad 20 milionů je nutný souhlas biskupské konference a nad 40 milionů souhlas Vatikánu.

ParlamentníListy.cz uvedly, že probíhá od dubna loňského roku na základě stížností a dopisů ostatních bratrů do Vatikánu apoštolská vizitace nařízená Kongregací pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života. Vizitací je mimo jiné pověřen arcibiskup kardinál Dominik Duka, který je mimo jiné adresátem i jednoho dopisu řádových bratří, kteří ho naléhavě žádali o pomoc. Ten je ze srpna 2014.

ParlamentníListy.cz uvedly, že ačkoli probíhá vizitace a kardinál o možných problémech ví od srpna 2014, nebyla nijak pozastavena či omezena práva velmistra Šedivého ohledně nakládání s majetkem Řádu. Kardinál Duka Šedivého benedikoval a ten byl jmenován v červnu 2011 velmistrem Řádu na šest let. Mandát by mu měl tedy vypršet příští rok.

Křižovníci: Souhlasíme s postojem kardinála Duky a s pozitivní nadějí očekáváme výsledky vizitace

Bratři, kteří podepsali citované dopisy, se nyní vyjádřili k článku. „K informacím, které se objevily v článku ‚Skandál v církvi‘ uveřejněném v Parlamentních listech, my, členové řádu, kteří jsme v článku jmenováni, chceme říci, že v současné době probíhá vizitace řádu vedená J. E. Dominikem kardinálem Dukou, arcibiskupem pražským. Ten vydal k tomuto článku moudré prohlášení, se kterým se plně ztotožňujeme a za které mu děkujeme. Zároveň se plně distancujeme od jakékoliv medializace vnitřního života řádu,“ uvedli v prohlášení podepsaní členové Řádu, otcové P. Josef Hudec, P. Marek Pučalík, P. Lukáš Lipenský, P. Martin Pastrňák, P. Tomáš Koňařík, P. Gabriel Mulamuhič a P. Miroslav Chlupsa.

Duka ve zmiňovaném vyjádření pro ParlamentníListy.cz uvedl, že „dosavadní šetření ukázalo, že podezření z majetkových nesrovnalostí nejsou opodstatněná. Proběhly audity účetnictví i audity vedení společnosti, byl vypracován rozbor uzavírání smluv, prodejů a pronájmů po stránce občanskoprávní i církevní“.

„S pozitivní nadějí očekáváme výsledky apoštolské vizitace, která by měla konsolidovat řádový život, a jak napsal pan kardinál: ‚Řád – pod vedením velmistra Dr. Josefa Šedivého – v současnosti vytváří takové znění svých konstitucí, které by reflektovaly církevní normy i normy konfesního práva vycházející z aktuálního právního řádu ČR‘. Naše snaha je naplnit tyto konstituce a zabezpečit moudré a hospodárné nakládání s majetkem řádu v souladu s invencí jeho zakladatelky sv. Anežky České,“ dodali členové Řádu Hudec, Pučalík, Lipenský, Pastrňák, Koňařík, Mulahumič a Chlupsa.

Ignác Hrdina: Slavné sliby Kučerky je třeba považovat za kanonicky platné

Ke článku se vyjádřil i církevní právník Prof. JUDr. Ignác Hrdina, DrSc., na kterého se odvolávali křižovničtí bratři ve svém dopise.  

„Jsem nucen ohradit se proti tvrzení odstavce ‚Existuje proto silná pochybnost, zda Kučerkovy slavné sliby byly vůbec platné...‘, kde se autor (dopisu – pozn. redakce) odvolává na můj právní názor. Jistěže v ‚obecné rovině‘ platí, že má-li představený k nějakému právnímu úkonu získat souhlas své rady, nestačí mu rovnost hlasů členů této rady a nemůže svým hlasem tuto rovnost zvrátit. Jenže podle čl. 75 konstitucí Řádů křižovníků k platnosti připuštění řeholníka k slavným slibům potřebuje velmistr nikoli souhlas generální rady, nýbrž pouze její stanovisko, od nějž se ovšem může odchýlit. A bylo prokázáno, že velmistr tuto záležitost v generální radě skutečně projednal a stanovisko této rady si vyžádal. Z tohoto důvodu je třeba považovat slavné řeholní sliby R. D. Kučerky nikoli za právně pochybené, nýbrž jednoznačně za kanonicky platné,“ uvedl ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Prof. JUDr. Ignác Hrdina, DrSc.

V dopise, ze kterého citovaly ParlamentníListy.cz, bratři napsali: „Existuje proto silná pochybnost, zda jeho (Kučerkovy – pozn. redakce) slavné sliby byly vůbec platné z důvodů parity při hlasování, kde rozhodl hlas velmistra. V obecné rovině jsme vznesli dotaz na našeho největšího odborníka na kanonické právo pana profesora Ignáce Hrdinu a rovněž on vyslovil názor, že v takovémto případě je třeba slavné sliby považovat za neplatné. O tom rozhodla i Papežská komise pro autentický výklad Kodexu kanonického práva, kdy odpověděla negativně na otázku, ‚zda v případech, kdy se k jednání představeného vyžaduje souhlas nějakého sboru nebo shromáždění osob podle kán. 127 § 1, má představený právo hlasovat s ostatními, byť jen proto, aby zvrátil rovnost hlasů při hlasování´ (Acta Apostolicae Sedis 77, 1985, 771).“ 

Jediný český řád. Založený sv. Anežkou

Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou je řádem s velkou tradicí. Jde o jediný řád českého původu. Vyvinul se z laického špitálního bratrstva, založeného roku 1233 sv. Anežkou Přemyslovnou (1211–1282) u kostela sv. Haštala v Praze. Roku 1237 povýšil papež Řehoř IX. bratrstvo na řád s řeholními pravidly. Od roku 1238 měl řád již vlastní samosprávu. Po kratším pobytu u kostela sv. Petra na Poříčí se roku 1252 křižovníci trvale usidlují u Juditina mostu, kde byl záhy vybudován klášter, špitál Svatého Ducha s kostelem sv. Františka. 

Pro Řád nejvýznamnější období nastává v letech 1561–1694, kdy řádoví velmistři byli zároveň i pražskými arcibiskupy s výjimkou arcibiskupa Matouše Ferdinanda Sobka z Bilenbergu (10. 6. 1668 – 29. 4. 1675), který nebyl postulován na generála a velmistra řádu. 

Za nacistické okupace byly budovy pražského řádového centra zabrány pro potřeby protektorátních úřadů a gestapa. V roce 1950 pak komunistický režim Křižovníky znovu vyhnal a do jejich pražského areálu nastěhoval část Ministerstva vnitra. Obdobně byli zbaveni i ostatních nemovitostí a majetku. 

Ještě před pádem komunismu došlo v Římě ke kanonizaci sv. Anežky a všichni poutníci z Čech a Moravy byli označeni křižovnickými symboly – křížem a hvězdou. Řád přispívá na různé sociální programy a na provoz nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. 

 

Vyjádření členů Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou k článku „Skandál v církvi…“

K informacím, které se objevily v článku „Skandál v církvi“ uveřejněném v Parlamentních listech, my, členové řádu, kteří jsme v článku jmenováni, chceme říci, že v současné době probíhá vizitace řádu vedená J. E. Dominikem kardinálem Dukou, arcibiskupem pražským. Ten vydal k tomuto článku moudré prohlášení, se kterým se plně ztotožňujeme a za které mu děkujeme. Zároveň se plně se distancujeme od jakékoliv medializace vnitřního života řádu.

 S pozitivní nadějí očekáváme výsledky apoštolské vizitace, která by měla konsolidovat řádový život a jak napsal pan kardinál: „řád – pod vedením velmistra Dr. Josefa Šedivého - v současnosti vytváří takové znění svých konstitucí, které by reflektovaly církevní normy i normy konfesního práva vycházející z aktuálního právního řádu ČR“. Naše snaha je naplnit tyto konstituce a zabezpečit moudré a hospodárné nakládání s majetkem řádu v souladu s invencí jeho zakladatelky sv. Anežky České.

P. Josef Hudec

P. Marek Pučalík

P. Lukáš Lipenský

P. Martin Pastrňák

P. Tomáš Koňařík

P. Gabriel Mulamuhič

P. Miroslav Chlupsa

 

Vyjádření Ignáce Hrdiny

Jsem nucen ohradit se proti tvrzení odstavce „Existuje proto silná pochybnost, zda Kučerkovy slavné sliby byly vůbec platné...“, kde se autor odvolává na můj právní názor. Jistěže v „obecné rovině“ platí, že má-li představený k nějakému právnímu úkonu získat souhlas své rady, nestačí mu rovnost hlasů členů této rady a nemůže svým hlasem tuto rovnost zvrátit. Jenže podle čl. 75 konstitucí Řádů křižovníků k platnosti připuštění řeholníka k slavným slibům potřebuje velmistr nikoli souhlas generální rady, nýbrž pouze její stanovisko, od nějž se ovšem může odchýlit. A bylo prokázáno, že velmistr tuto záležitost v generální radě skutečně projednal a stanovisko této rady si vyžádal. Z tohoto důvodu je třeba považovat slavné řeholní sliby R. D. Kučerky nikoli za právně pochybené, nýbrž jednoznačně za kanonicky platné.

Prof. JUDr. Ignác Hrdina, DrSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…