Krysy? Šokující slova o Taťáně Malé a Babišovi

26.06.2018 14:02

Novou ministryní spravedlnosti se má stát poslankyně hnutí ANO Taťána Malá, která na sebe upoutala pozornost už tím, že nemá české řádně ukončené právnické vzdělání. Práva vystudovala na Slovensku. Vedle toho přilákala pozornost médií i tím, jak urputně hájila svého stranického šéfa Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Právník Tomáš Němeček tvrdí, že usednutí Malé do křesla ministryně spravedlnosti s sebou nese hned pět rizik. Jsou to...

Krysy? Šokující slova o Taťáně Malé a Babišovi
Foto: psp.cz
Popisek: Taťána Malá (ANO)

Právník Tomáš Němeček na sociální síti facebook rozepsal pět rizik, které si s sebou nese poslankyně hnutí ANO Taťána Malá jako případná ministryně spravedlnosti. Sama věří, že resort zvládne. Po schůzce s prezidentem Zemanem novinářům řekla, že z jednání neutekla s pláčem a s hlavou státu vedla konstruktivní debatu o zásadních problémech, které by měl resort řešit.

Jenže Tomáš Němeček v souvislosti s touto dámou mluví o krysách.

„Americká lidová slovesnost poněkud zlomyslně říká, že je lepší dělat pokusy na právnících než na krysách. Vědci si k nim nevytvoří takovou citovou vazbu jako ke krysám; a některé věci, ať se snažíte sebevíc, krysa není ochotna udělat. – Tak zhruba z tohoto důvodu byla zjevně vybrána jako nová ministryně spravedlnosti paní Taťána Malá,“ napsal právník.

Malá prý jako ministryně spravedlnosti nemá v podstatě žádnou profesní reputaci, jakou měli její předchozí kolegové v úřadě. Jako šéfka resortu spravedlnosti teď např. může podat stížnost proti jakémukoli rozhodnutí soudu nebo státního zástupce v případě, že jím byl porušen zákon nebo se k verdiktu došlo vadnou cestou. Vedle toho bude moct žádat o informace z živých spisů. Jako by to nestačilo, bude mít navíc možnost zahájit kárné řízení s kterýmkoliv státním zástupcem. Navíc bude moct spolurozhodovat o financích pro státní zastupitelství. A nakonec třešnička na dortu. Němeček připomíná, že tato dáma bude moct vyměnit nejvyššího státního zástupce.

„Myslím, že byla navržena právě v naději, že si povede v resortu stejně rázně, jako svého času Jana Bobošíková ve zpravodajství České televize. Teď bude záležet jen na tom, k čemu všemu budou ochotni právníci hodni toho jména v soustavě státního zastupitelství i na samotném ministerstvu,“ uzavřel Němeček.

Tomáš Němeček doslova napsal:

Pět nebezpečných zbraní v rukou paní Malé

Americká lidová slovesnost poněkud zlomyslně říká, že je lepší dělat pokusy na právnících než na krysách. Vědci si k nim nevytvoří takovou citovou vazbu jako ke krysám; a některé věci, ať se snažíte sebevíc, krysa není ochotna udělat. - Tak zhruba z tohoto důvodu byla zjevně vybrána jako nová ministryně spravedlnosti paní Taťána Malá.

Citovou vazbu si k ní už zřejmě nevytvořím, protože kandidátka je nebezpečná svou blaženou nevědomostí a nedostatkem zábran. Narozdíl od skutečných právníků nemá co ztratit, protože nemá žádnou profesní reputaci, na níž by jí záleželo. Neruči ani svou profesní historií, ani čímkoli jiným.
Poslankyně, která dosud vynikla pouze sveřepou obhajobou Andreje Babiše před jeho vyšetřovatelem a státním zástupcem, nyní dostane do rukou několik nástrojů:

1) možnost podat stížnost pro porušení zákona proti jakémukoli "pravomocnému rozhodnutí soudu nebo státního zástupce, jímž byl porušen zákon nebo které bylo učiněno na podkladě vadného postupu řízení" (§ 266 trestního řádu). Ministr spravedlnosti to může učinit kdykoli, není vázán žádnou lhůtou.

2) možnost žádat informace z živých spisů, tj. "kdykoli požádat kterékoli státní zastupitelství o informaci o stavu řízení v každé věci, v níž je státní zastupitelství činné, pokud je taková informace potřebná k plnění úkolů Ministerstva spravedlnosti nebo pokud takovou informaci potřebuje jako člen vlády." (§ 13 zákona o státním zastupitelství)

3) možnost zahájit kárné řízení s kterýmkoli státním zástupcem (§ 8 zákona o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů)

4) různým způsobem finančně přiškrcovat státní zastupitelství a stanovovat jim počty věcí k vyřízení, protože ministerstvo "zajišťuje chod státních zastupitelství po stránce organizační, zejména stanoví s ohledem na množství vyřizovaných věcí počty státních zástupců", "provádí kontroly hospodaření" a "stanoví krajským státním zastupitelstvím v rámci schváleného rozpočtu kapitoly prostředky státního rozpočtu určené na hospodaření krajského státního zastupitelství" (§ 13d zákona o státním zastupitelství)

5) a samozřejmě nejpopulárnější pravomoc: může kdykoli i bez udání důvodu vyměnit nejvyššího státního zástupce.

Myslím, že byla navržena právě v naději, že si povede v resortu stejně rázně, jako svého času Jana Bobošíková ve zpravodajství České televize.Teď bude záležet jen na tom, k čemu všemu budou ochotni právníci hodni toho jména v soustavě státního zastupitelství i na samotném ministerstvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…