Kyjev prý zbraně z fronty nestáhne, dokud povstalci neučiní totéž

10.03.2015 2:17

Ukrajina nevyveze z linie fronty veškerou těžkou bojovou techniku, dokud povstalci nedokážou, že se zachovali stejně. Novinářům v Kyjevě to dnes řekl mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Andrij Lysenko. Separatisté zase obvinili Kyjev, že zbraně odsunuté z fronty může vrátit na místo jen během několika málo hodin.

Kyjev prý zbraně z fronty nestáhne, dokud povstalci neučiní totéž
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Všude ve vesnicích a městech jsou krátery po bombách

"Čekáme, až nepřítel dokáže, že skutečně vyvezl všechny těžké zbraně do určených regionů," řekl Lysenko. Odvolal se přitom na text minské dohody z poloviny února, který oběma stranám ukládá stažení zbraní do vzdálenosti nejméně 70 kilometrů od linie palebného dotyku.

Kyjev podle Lysenka ve stahování těžkých zbraní pokračuje, zatím ukončil jeho čtyři územně omezené etapy. Všechny zbraně ale z fronty odvezeny nebudou, protože armáda nemá jistotu, že povstalci minské dohody plní, řekl mluvčí.

Stahování zbraní má kontrolovat mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE)

Představitel vzbouřenců Eduard Basurin dnes v Doněcku řekl, že povstalecké jednotky už z fronty odvezly veškerou těžkou vojenskou techniku a dokonce i zbraně, jejichž odsun minské dohody neukládají. Basurin naopak obvinil armádu, že stahování zbraní jen předstírá. "Veškerá jejich technika se nachází jen 20 až 30 kilometrů od fronty a do boje může být znovu nasazena během pár hodin," prohlásil povstalecký mluvčí.

Stahování zbraní má kontrolovat mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která má na východě Ukrajiny k dispozici zhruba 500 pozorovatelů. Možnosti mise jsou ale podle jejích představitelů omezené, protože OBSE nemá dostatek informací o počtech stahovaných zbraní, o trasách odsunu ani o místech konečné dislokace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…