Lajky, to si platíte! Klaus ml. obviněn ze špinavých praktik. Stačilo se opřít do Grety

20.05.2020 20:34

„Nedosáhli klimatičtí alarmisté náhodou v uplynulých týdnech už svého cíle? Průmyslová výroba se propadla a dál propadá. Nikdo nikam nelétá. Zvýšenou roli budou hrát domácí potraviny. Spoustu věcí si lidé dělají svépomocí,“ píše skrze časopis Týden a Facebook předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. Ve svém článku, kde zdůvodňuje, proč by se měl zrušit tzv. „green deal“, zmínil, že jsme aktuální situaci „tak úplně nechtěli“. V následné diskusi se ovšem onen „zelený úděl“ či „zelená dohoda" příliš neřešily. Přesto padala silná obvinění.

Lajky, to si platíte! Klaus ml. obviněn ze špinavých praktik. Stačilo se opřít do Grety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Anketa

Kdo víc přispěl ke zvládnutí koronakrize?

hlasovalo: 17745 lidí
„Katastrofických scénářů o tom, jak špatně je na tom naše planeta .. Jak se za pár let usmažíme, dojde k zaplavení ostrovů a tak všelijak podobně a jak za to může člověk. Zejména ten bohatý a západní. Tohle všechno na nás útočí různými kanály. Vlády a další do tohoto ‚informačního boje‘ pumpují miliardy, OSN a další globální i méně globální organizace přijímají usnesení a jedné pubertální dívce jsme dokonce ukradli dětství. Kdo chce, všechny tyto informace – včetně změny od ‚globálního oteplení‘ k lépe marketingově využitelné a hůře vědecky vyvratitelné ‚klimatické změně‘ – má. A může tomu všemu věřit či se dokonce zapojit,“ započal Klaus s jasnou narážkou na švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou.

Obratem však poznamenává, že skeptických hlasů a názorů je taktéž velké množství. „Mají menší či žádnou podporu velkých financí, univerzit i politiků. Ale na světě, zaplaťpámbůh, to funguje tak, že ‚lidé mají hlad po nešablonovitých a neunifikovaných informacích. A tyto se šíří. My starší pamatujeme z doby komunismu,“ přidává.

Táboru skeptiků podle Klause nahrává též to, že věda nezná žádný konsenzus většiny. „Hezky to ilustruje historka o Albertu Einsteinovi, po jehož odchodu z Německa nacisté vyprodukovali dílo ‚Sto vědců proti Einsteinovi‘, na což údajně reagoval slovy: ‚Proč sto? Kdybych se mýlil, stačil by jeden.‘ Neboli něco pravda buď je, nebo není, o tom je věda. I argument, který se snaží většina ukřičet, nelze zničit, pokud je pravdivý,“ vzpomenul Klaus na jeden ze slavných Einsteinových výroků. A také poukázal, že vůči „politicko-vědeckému náboženství klimatické změny“ stojí dostatek argumentů geologů, historiků, ekologů, ekonomů i přírodovědců.

A následně se Klaus tázal, zdali již náhodou „klimatičtí alarmisté“ nedosáhli v uplynulých týdnech už svého cíle. „Průmyslová výroba se propadla a dál propadá. Nikdo nikam nelétá. Zvýšenou roli budou hrát domácí potraviny. Spoustu věcí si lidé dělají svépomocí. … Ano, máme svět, který Greta a další propagovali. Jen se evidentně ukazuje, že tohle jsme tak úplně nechtěli. Jaký je rozdíl, když průmysl zlikviduje politickou mocí disponující úředník se zeleným uvažováním, oproti tomu, když ho likviduje pandemie? Budou ty procesy a jejich dopady nějak hladší nebo déle v čase rozložené. Budou přirozenější?“ napsal.

Dodává, že normální je vyrábět a produkovat: „Svět, který vám alarmisté slibovali, je utopie a realita by znamenala naopak hrůzný ekonomický propad, zmar a chaos, přičemž ‚planetě‘ by to bylo vše jedno.“

Současná pandemie nám podle šéfa Trikolóry ukázala i nutnost „pokory člověka před přírodou, chcete-li před bohem“. „Chatrnost spousty vědců a vědeckých institucí. Vždyť, copak nás akademie věd (a kohorty aktivistů a politiků) varovaly naléhavě před globálním nebezpečím virů? Řešily to summity OSN? Proč jim chcete věřit ohledně klimatu? Svět možná půjde k horšímu, možná že posledních 50 let byla nejlepší doba v této části světa pro věky věků. Možná přijde nějaká katastrofa. Ale jsem si 100% jist, že bude zcela jiná, než to, čím nás krmí zelené náboženství,“ píše Klaus ml.

Člověk podle něj má mít pokoru a chovat se šetrně k přírodě. „Nemyslím však, že se má snažit ‚poroučet větru a dešti‘. Nemá na to. Nemá na to ani Evropa, natož Evropská unie.“


V komentářích však místo hodnocení svých slov nalezl spíše polemiky nad tím, jak je možné, že ho na sociálních sítích lidé dokážou ohodnotit za velmi krátkou dobu po uveřejnění.

„Nechápu, jak tu minutu po zveřejnění může být 13 lajků. To čtěte fakt rychle,“ počala se podivovat komentátorka  Hana Samhain.

Započala velmi hutná diskuse, kde padala obvinění, že si Klaus zaplatil za to, aby ho někteří lidé na Facebooku hodnotili kladně.

Uživatel pod jménem Julio Blessing tvrdil, že má mít „placené klikače a lajkaře“.

Kateřina Šmídová však poznamenala: „Ono stačí přečíst ‚Zrušme green deal‘ a už to si zaslouží like...“

A vtom se do věci vložil i sám Klaus a poznamenal, že by ony peníze z „‘placených klikačů a lajkařů‘ chtěl mít“. „Tyhle peníze bych chtěl mít,“ vzkázal.

A neodpustil si opačný poznatek. „Spíš je zajímavé, že se sem během minuty sletí kohorta lidí se zcela opačnými názory a hned začne něco smolit,“ zaznělo od politika.

To nezůstalo bez odezvy a jeden z diskutérů vše doplnil slovy, že oni lidé s opačnými názory „se možná také nesletí úplně zadara“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…