Lampasy, kyrysy, šavličky. Lidem seberete, Černochová rozfofruje. Stropnický vládě připomněl filmového nešťastníka

26.05.2023 10:40

Vláda Petra Fialy (ODS) představila konsolidační balíček. V červnu ho chce začít projednávat ve Sněmovně. Někdejší předseda Zelených Matěj Stropnický, pozdější spolupracovník Jany Maláčové v ČSSD a dnes velký odpůrce poskytování vojenské podpory Ukrajině, má však už teď jasno. Cílem konsolidačního balíčku vůbec není šetřit, ale zbrojit, zbrojit a ještě jednou zbrojit. Přidal k tomu repliku ze slavného historického filmu.

Lampasy, kyrysy, šavličky. Lidem seberete, Černochová rozfofruje. Stropnický vládě připomněl filmového nešťastníka
Foto: Podcast Náměstí Míru
Popisek: Matěj Stropnický

Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický dnes patří k jedněm z nejhlasitějších odpůrců poskytování vojenské pomoci Ukrajině. S odůvodněním, že posílání zbraní jen přilévá olej do ohně a vůbec to nepomáhá na cestě k míru.

A zdá se mu, že smyslem konsolidačního balíčku z pera vládní koalice vůbec není hledání úspor, ale zbrojení, zbrojení a ještě jednou zbrojení.

„Vláda nedělá svůj ‚konsolidační balíček‘ kvůli tomu, aby ozdravila státní finance, ale proto, aby mohla zbrojit. Veškeré úspory na lidech totiž rozfofruje ministryně Černochová. Krom vyjednávání o amerických bombardérech F-35 za 100 miliard, rozjela vláda dnes nové jednání o 70 německých tancích Leopard za 30 miliard a jen tak mezi řečí schválila nákup švédských obrněnců za 60 miliard,“ napsal Stropnický na facebook.

A přidal citaci z historické komedie Císařův pekař, Pekařův císař s Janem Werichem v hlavní roli z roku 1951, kde se Werich v roli císaře Rudolfa II. rozčiluje, že mu velitel vojsk nedokázal najít golema.

„... No, jak by mohl, když psal účty za lampasy, fedrpuše, pozamenty, kyrysy, šavličky! Zloději jste a kujóni! (Rozbije vázu.) Všechno ven!“

 

Matěj Stropnický promlouvá

Skutečností je, že ministryně Černochová mluví o nutnosti modernizovat českou armádu opakovaně. Myslí mimo jiné nejmodernější stíhače F-35 a nová bojová vozidla pěchoty ze Švédska.

„Vláda dnes schválila nákup nových bojových vozidel pěchoty CV90. Následně byly podepsány všechny potřebné smluvní dokumenty k této klíčové zakázce. Plníme náš slib dotáhnout úspěšně do konce největší modernizační projekt naší armády v novodobé historii. Závazek, který platí dávno, ale ke kterému neměli moji předchůdci na Ministerstvu obrany ČR odvahu. Pořízení bojových vozidel pěchoty je významný milník na dlouhé cestě k výstavbě těžké brigády, která zásadním způsobem zvýší naši bezpečnost, rozšíří schopnosti Armády ČR a také bude znamenat splnění našich závazků vůči NATO,“ napsala Černochová na twitteru.

Jana Čerrnochová promlouvá

Ve hře je i nákup dalších obrněnců. Má jít o útočné vozidlo známé pod označením Šakal.

„Britská společnost Supacat na probíhajícím veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET představuje lehké útočné vozidlo HMT 400. Stroj přezdívaný Šakal nabízí zajímavá technická řešení, ale je i předmětem kritiky odborníků. Každopádně jeho nasazení v několika armádách NATO i ochota výrobce navázat spolupráci s českým průmyslem z něj činí exponát, který si zaslouží pozornost,“ napsal o stroji server iDNES.cz.

Jde o rychlé, lehké vozidlo určené pro výsadky vojáků k rychlému úderu na nepřítele. Ve výzbroji ho mají např. Dánsko, Německo, USA, Austrálie či Nový Zéland.

Slabinou stroje je podle některých odborníků pancéřování, a tím i menší ochrana posádky, ať už při najetí na minu či v přímém bojovém střetu s nepřítelem.

Vedle toho se Černochová rozhlíží po nákupu nových tanků Leopard 2. Společně s Německem a případně i dalšími zeměmi.

„Vláda mne dnes pověřila k zahájení jednání o možném společném pořízení tanků Leopard 2A8 s Německem a případně i dalšími evropskými státy. Vedle nových BVP je modernizace našeho tankového vojska dalším nezbytným a klíčovým krokem pro zajištění obranyschopnosti země a posun armády do 21. století. Armáda ČR hledala tank s dostatečnou ničivostí, mobilitou, vysokým stupněm ochrany osádky a modernizačním potenciálem, který je používaný armádami NATO a není nutné jej dále vyvíjet. Těmto požadavkům Leopard 2A8 jednoznačně vyhovuje. Jsem přesvědčena, že společným postupem můžeme dosáhnout výhodnějších podmínek pro naši zemi. Pokud budou jednání úspěšná, dojde k pořízení přibližně 70 nových tanků, které jsou zároveň důležité pro naplnění našich aliančních závazků v rámci NATO,“ uvedla Černochová.

Jana Černochová promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Má naprostoui pravdu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseArnold Rimmer , 26.05.2023 10:42:24
Cílem balíčku profesora Fiaska není šetřit, ale zbrojit a vyvolat válku!

|  19 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…