Léčit Romy prací, doporučil Jiří Čunek. Šéf vládní agentury pro začleňování si jej za to předvolal na "schůzku"

14.04.2017 13:55

Reakce na nejnovější výrok senátora a zlínského hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL), jenž se týká romské populace, na sebe nenechal dlouho čekat. Po Velikonocích by se měl Čunek dostavit před vládní agenturu, aby svá slova vysvětlil. Píše o tom server Lidovky.cz.

Léčit Romy prací, doporučil Jiří Čunek. Šéf vládní agentury pro začleňování si jej za to předvolal na "schůzku"
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Senátor Jiří Čunek v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

„Dospělé budeme léčit prací a přivádět k odpovědnosti a dětem budeme pomáhat studiem,“ řekl k Romům v Česku Čunek. Zároveň také uvedl, že Romové znají jen svá práva, takže je nutné je upozornit i na povinnosti. Netajil se ani názorem k té části romské komunity, která je absolutně nevzdělaná a žije jen na dávkách. Ta se podle něj totiž zvětšuje, a pokud by nedostávali své peníze od státu, byly by věznice plné.

A právě tato slova se nelíbí řediteli vládní Agentury pro sociální začleňování Radku Jiránkovi a chce s Čunkem mluvit. Vsetín, kterému Čunek donedávna starostoval, čerpá totiž peníze na integraci Romů. V memorandu o spolupráci se přitom město zavazuje ke korektnímu vyjadřování. A proti Čunkovým slovům se již ohradila nejen Agentura, ale i organizace Romea. 

Jiránek se tak rozhodl ke schůzce s Čunkem. „Jiří Čunek se jako starosta města Vsetín zavázal podporovat prointegrační opatření, o čemž svědčí i opakovaná přihláška města do Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám a již téměř rok trvající spolupráce,“ uvedl Jiránek s tím, že bude žádat po Čunkovi vysvětlení jeho slov.

To, že výroky přesáhly únosnou míru, si myslí i členka vládní rady pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. Ta chce dokonce požádat o to, aby spolupráce Agentury se Vsetínem byla ukončena.

„Jestliže Jiří Čunek, člen Senátu a starosta města Vsetín, tvrdí, že Romové jsou nepřizpůsobivé etnikum, pak nerozumím, proč by se měl podílet na spolupráci při integraci Romů a čerpat na to finanční prostředky. Je jasné, že nevěří principům integrace,“ řekla Fuková s tím, že v tomto případě pak jde o neefektivně vynaložené prostředky. 

Původní text ZDE

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…