Lékařům nejde jen o platy. Ale poníženě prosili už dlouho

16.02.2011 11:52

Řadu let lékaři jen poslušně klepali na dveře a poníženě prosili. Ale vlády jsou ochotny jednat jen pod tlakem razantní akce. Ta Děkujeme, odcházíme ale nespočívá jen v platových požadavcích, ale jejím účastníkům jde o změnu fungování zdravotnictví, tvrdil v on-line rozhovoru Aktuálně.cz člen předsednictva LOK Miloš Voleman.

Lékařům nejde jen o platy. Ale poníženě prosili už dlouho

Pro veřejnost se požadavky lékařů v rámci protestní akce Děkujeme, odcházíme smrskly pouze na výši platů. Podle jednoho z hlavních odborářských vyjednávačů Miloše Volemana tomu ale tak není. „Jde nám o komplexní změnu fungování zdravotnictví, o likvidaci tunelů a korupce, o změny ve financování zdravotní péče, o kvalitní vzdělávání a o dobré pracovní podmínky," vypočítal požadavky člen předsednictva LOK v on-line rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Na častou výtku tazatelů, že si lékaři vzali pacienty jako rukojmí, měl jeden z nejviditelnějších členů vyjednávacího týmu Lékařského odborového klubu připravenu logickou odpověď. „Řadu let jsme poslušně klepali na dveře a poníženě prosili. V tomhle státě se, bohužel, slušnost považuje za slabost. Vlády jsou ochotny jednat pouze pod tlakem razantní akce," vysvětlil Voleman.

Zavírání malých nemocnic je velkou hrozbou

Upozornil také na to, že případné zavírání malých nemocnic může ohrozit občany, takže budou umírat na banální věci. „Stonat s banalitou ve velké fakultce je riziko už nyní. V malé nemocnici je to jejich ´job´, ve velké jste nezajímaví pro šéfy, tudíž vás bude ošetřovat stážista či absolutní začátečník. To, že by ho někdo kontroloval, je jen pohádka. Veřejnost si neuvědomuje, jak hloupě se nyní chová," poznamenal Voleman.

Účastníkům on-line rozhovoru také vadí, že špatně je v tomto státě ohodnocena většina profesí, takže nevidí důvod, proč by měli dostat přidáno jen lékaři. „Nevidím důvod, proč by mělo platit, že když si ostatní nechají kálet na hlavu, musím tak činit i já," opáčil na poměrně častou připomínku člen předsednictva LOK, který prozradil, že by si představoval plat 35 tisíc korun hrubého u začínajícího lékaře a 70 tisíc u chirurga s dvacetiletou praxí ve státní nemocnici.

Prvního března se k protestu mohou přidat i lékaři v ambulancích

Odmítl ale tvrzení, že lékaři svými chamtivými požadavky ohrožují lidské životy. „Když dá výpověď hasič, ohrožuje také lidský život? Když dá výpověď jeden doktor, ohrožení to není. Když jich je deset, nebo sto, nebo tisíc, kde je ta hranice?" odpověděl Voleman otázkou.

Vysvětlil také důvod, proč je protestní akce zúžena na nemocniční lékaře. „Ambulantní specialisté a praktičtí lékaři nejsou většinou zaměstnanci. Pracují za jiných podmínek a jsou i jinak placeni od pojišťoven. Ale někteří jsou dokonce rozhodnuti prvního března zavřít ambulance," uvedl jeden z hlavních odborářských vyjednávačů.

K věci:

Odborář křičel na naši redaktorku. Kvůli emailu, který sám rozeslal 

Já jednat se Šnajdrem, tak přijede záchranka, obořil se Voleman 

Heger se dohodl s odbory na memorandu. Lékaři zuří 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…