Letecká válka s Ruskem: Vy nás nepustíte přes Sibiř, my vás do Prahy

03.07.2019 8:17

Mezi Ruskou federací a Českou republikou vypukla letecká válka civilních letadel. Ruská federace zakázala českým strojům létat přes Sibiř a české úřady v reakci na to zakázaly ruským strojům létat do Prahy. Ruská strana poté svůj zákaz dočasně odvolala a Česko učinilo totéž. Dalo by se tedy říci, že Česko v leteckém střetu zvítězilo. Otázkou je, zda se situace nebude opakovat.

Letecká válka s Ruskem: Vy nás nepustíte přes Sibiř, my vás do Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letadlo, ilustrační foto

 „Ruská společnost Aeroflot v úterý dočasně zrušila některé lety na linkách spojujících Rusko s Prahou. České úřady jim totiž odebraly povolení k létání do Česka v reakci na podobný krok ruské strany, která omezila přelety přes Sibiř. Po následném jednání úřadů obou zemí byly lety oboustranně opět povoleny, zatím však pouze do konce týdne. Problém řeší ministerstva dopravy,“ napsala k tématu středeční MF Dnes.

Česká letadla létala přes Sibiř do jihokorejského Soulu a ruský zákaz přináší problémy. České úřady proto na zásah ruské strany adekvátně zareagovaly s odvoláním na Dohodou o letecké dopravě z roku 1966. Česká letecká společnost Smartwings považuje krok ruské strany za absolutně bezprecedentní a nijak netají své rozhořčení nad tím, že nejrozlehlejší země světa poškozuje její obchodní zájmy.

Čeští odborníci na leteckou přepravu se shodují v tom, že dohody o leteckém provozu mezi naší zemí a Ruskem jsou poměrně zastaralé, a navíc dosti omezující, alespoň v porovnání s dohodami s jinými státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…