Levičáci zapláčou, burza si oddychla. Už se vynořuje program vlády ČSSD, Babiše a lidovců

31.10.2013 7:43

Česká politika je kvůli vnitrostranické krizi ve vítězné sociální demokracii v šoku, politická vyjednávání o budoucí vládní koalici se zadrhla, dokud se situace v ČSSD nevyjasní. A to bude až 10. listopadu, kdy se má sejít Ústřední výkonný výbor ČSSD. „Máme do té doby dost času, abychom si udělali analýzu volebních programů, potom budeme chytřejší, v čem se můžeme shodnout,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Bělobrádek, šéf KDU-ČSL.

Levičáci zapláčou, burza si oddychla. Už se vynořuje program vlády ČSSD, Babiše a lidovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Ale dodává, že stále není zcela jisté, jestli k jednání o této sestavě vůbec dojde. „Zatím se máme v nejbližších hodinách sejít s představiteli hnutí ANO,“ prozradil šéf lidovců, kteří se po tři a půl leté pauze znovu probojovali do Poslanecké sněmovny.

Lidovci nepůjdou do menšinové vlády

Ale jeden z rozporů, a to zásadních, se už objevil. Lidovci oznámili, že jsou pro ně přijatelné jen dvě varianty: trojkoalice všech tří stran – ČSSD, ANO a KDU-ČSL, nebo podpora menšinové vlády ČSSD zbývajícími dvěma stranami. Model koaliční vlády ČSSD a lidovců za podpory ANO, který by preferoval Andrej Babiš a který by zřejmě nevadil ani sociálním demokratům, je pro šéfa Pavla Bělobrádka nepřijatelný. „To je forma, kterou nejsme ochotni akceptovat,“ prohlásil Bělobrádek. „Pro nás je důležité, aby existovala silná vláda na čtyři roky,“ dodal.

Lidovci vylučují spolupráci s komunisty a hnutím Úsvit

Pro lidovce by nebyla nepřijatelná ani případná spolupráce s pravicovými stranami. „Důvod, proč jsme jako první, a možná jako jedinou hratelnou označili možnou potenciální koalici s ČSSD a ANO, je také počet hlasů. Sto jedenáct hlasů v případě této koalice je jiná síla než 103 hlasů středopravicového uskupení,“ vysvětlil šéf lidovců. Za druhou překážku spojení středových a pravicových stran označil velkou animozitu mezi ODS a ANO a mezi TOP 09 a ANO. „Vzpomeňme na výroky o estébácích a na druhé straně o lžích. Z tohoto hlediska vidím tuto variantu jako nereálnou,“ konstatoval. „Ale určitě nebudeme v žádné vládě závislí na komunistech, nebo ve vládě, kde bude hnutí Úsvit,“ vyloučil dvě varianty spolupráce jako naprosto nepřípustné.

ANO i KDU-ČSL nechtějí zvyšovat daňovou zátěž

Kdyby se povedlo dohodnout spolupráci lidovců se sociálními demokraty a hnutím ANO, je řada věcí, na kterých se tyto strany mohou shodnout, ale i těch, kde se bude kompromis hledat jen velmi těžko. Pro lidovce je podle šéfa strany důležité, aby se nezvyšovala celková daňová zátěž, stejně zásadní je to i pro hnutí ANO. „Ale asi to bude problém, protože všechny tři strany měly nějaký program, a když se realizuje, bude to znamenat nějaké náklady na výdajové stránce. Takže vybalancovat náš pohled na daně bude určitě těžké,“ připustil. ČSSD chce na rozdíl od hnutí ANO i lidovců zdanit více firmy o jedno až dvě procenta, především slibovala zavést druhou sazbu ve výši 25 až 30 procent pro velké firmy v energetickém, telekomunikačním i finančním sektoru. Ale oba potencionální partneři odmítají zvyšovat daně pro firmy a živnostníky. Hnutí ANO slíbilo svým voličům, mezi nimiž je i řada podnikatelů, ponechat sazby korporátní daně na 19 procentech.

Progresivní daň by mohla projít

Shodnout by se případní vládní partneři mohli naopak na progresivní dani z příjmů u fyzických osob. Sociální demokraté hodlají zavést dvě sazby, patnáctiprocentní u příjmů do sta tisíc korun hrubého měsíčně a 27,5procentní u příjmů nad sto tisíc korun hrubého měsíčně ze současné superhrubé mzdy, což je 20 a 30 procent z hrubé mzdy. „Progresivní zdanění pro nás není účelem, ale prostředkem pro společné zdanění manželů,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz šéf lidovců. „Rozpor je v tom, když za to nenabídneme podnikatelům nějakou službu, tak by se neměly zvyšovat daně ani právnickým osobám, ani živnostníkům. A tam můžeme narazit,“ naznačil problém v případných jednáních se sociálními demokraty.

S progresivním zdaněním lidí s nadprůměrnými příjmy by zřejmě nemělo problém ani hnutí ANO. Jeho předseda Andrej Babiš připustil, že si ho dovede představit. Naopak se zvýšením minimální mzdy nemusí sociální demokraté najít pochopení u obou svých případných partnerů.

Živnostníci se nemusí bát o výdajové paušály

Podle odborníků se nemusí bát ani živnostníci, i když je na jaře stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek nazval parazity na zaměstnancích. Sociální demokraté později oznámili, že neplánují snížit výdajové paušály, ale hodlají proti daňovým únikům zavést registrační pokladny. Lidovci by byli pro, mají je také v programu, ale šéf ANO je považuje za zastaralé. Ale na ponechání odečitatelných paušálů se všechny tři partaje shodují. Lidovci sice řekli, že paušály snižovat nechtějí, ale současně podotkli, že jsou si vědomi, že osoby samostatně výdělečně činné jsou odvodově zvýhodněny proti zaměstnancům.

Služební zákon chce ČSSD, ANO i KDU-ČSL

Na čem by zcela jistě panovala vzácná shoda, by bylo přijetí služebního zákona pro státní úředníky. Všechny tři parlamentní strany si notují, že je potřeba ho konečně schválit. Česká republika je jedinou zemí v Evropské unii, která podobnou normu nemá. Pokud nebude předloha urychleně přijata, hrozí České republice ze strany Bruselu citelné sankce.

DPH stejná, nebo i nižší

Potěšitelná pro podnikatele i spotřebitele je reálná naděje, že pokud vznikne vláda na půdorysu ČSSD, ANO a KDU-ČSL, neměla by růst daň z přidané hodnoty. Nepřímé daně nechce zvyšovat ani sociální demokracie, ANO by dokonce chtělo vrátit sníženou sazbu DPH na deset procent a lidovci by také DPH ze základních potřeb snížili ze současných patnácti na deset procent. A u dětských plen a kojenecké výživy hodlají prosazovat celoevropskou nulovou sazbu DPH.

Dobrá zpráva pro důchodce – vyšší valorizace důchodů a konec zdravotnických poplatků

Dobrou zprávu mají tyto tři strany pro důchodce. Jednak chtějí vrátit valorizaci o celou inflaci a třetinu průměrné mzdy, jednak uvažují o zastropování důchodového věku. Sociální demokraté na úrovni 67 let, hnutí ANO a lidovci sice tak konkrétní nejsou, ale o hranici nebo zastavení automatického prodlužování věku odchodu do důchodu se ve svých programech také zmiňují. Změnu čekají určitě i zdravotnické poplatky, protože sociálnější model chtějí zavést nejen sociální demokraté a lidovci, ale i hnutí ANO. Zachován bude možná jen příspěvek na stravu v nemocnici, ale i ten bude možná omezen pouze na 30 dnů v roce.

Boj se svede možná o druhý pilíř důchodové reformy

Třecí plocha vznikne zřejmě u druhého pilíře důchodové reformy, který zavedla Nečasova vláda, ale který se stal od počátku předmětem ostré kritiky opozice. Sociální demokraté slibují druhý pilíř zrušit, v tom se shodnou s lidovci. Ale naopak hnutí ANO s ním počítá a chce ho dokonce zavést jako povinný s možností pozdějšího vystoupení. „U důchodové reformy může být problém u hnutí ANO,“ připustil Pavel Bělobrádek.

Pro lidovce jsou církevní restituce uzavřená kapitola, ČSSD ji však chce otevřít

Zásadním rozporem je názor na církevní restituce. Sociální demokraté byli jejich velkými odpůrci a před volbami slíbili, že účinnost zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi o rok odloží. Do té doby se chtějí s církvemi dohodnut na nižších finančních náhradách. „My na rozdíl od sociálních demokratů církevní restituce považujeme za uzavřenou kapitolu,“ řekl rezolutně šéf lidovců Pavel Bělobrádek ParlamentnímListům.cz.

Finanční trhy si po volbách oddechly, daně se zvyšovat nebudou

Ať už dopadnou jednání o vládě jakkoli, na českou ekonomiku to podle odborníků nebude mít zásadní vliv. „Volby dopadly tak, že nepůjde dobře sestavit novou vládu, pravděpodobně vznikne něco podobného, co tady bylo, ať už bude jakákoli vláda, předvolební hesla se nenaplní. Jinými slovy finanční trhy si oddechly, že politici nebudou moci dělat to, co by chtěli,“ řekl ParlamentnímListům.cz ekonom Jan Pikora. Levice, která předpokládala, že získá většinu, plánovala zavedení speciálních daní pro některá odvětví, jako banky nebo telekomunikace. „Nyní je jasné, že daně se zvyšovat nebudou,“ vysvětlil, že z ekonomického hlediska volby nic dramatického nezpůsobily. A vzhledem k tomu, že každá vláda může mít krátký život a hrozí riziko předčasných voleb, nikdo se prý nepožene do nějakých zásadních reforem, ani případná levicová, ani pravicová vláda. „Nejenže nevzniknou speciální daně pro banky a telekomunikace, ale neporostou ani daně jiné,“ je přesvědčen Pikora. „I kdyby se sociální demokracie rozdělila na dvě strany, nehraje to dramatickou roli, pro investory se nic zásadního nezmění. Prostředí, které tu je, bude stále stejné, strach z korupce bude stále stejný, dramatické změna k lepšímu ani horšímu nepřijde,“ říká s nadhledem ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…