Lidé se bojí, a je to normální. Spisovatelka varuje před chováním intelektuálních elit a médií

17.08.2015 17:59

Spisovatelka Petra Hůlová v minulých dnech zveřejnila na Rádiu Wave výzvu, abychom se přestali tvářit nadřazeně vůči těm, kteří se bojí uprchlíků. „Myslím si, že určité obavy jsou přirozené,“ uvedla nyní v rozhovoru s Martinem Veselovským na DVtv.cz.

Lidé se bojí, a je to normální. Spisovatelka varuje před chováním intelektuálních elit a médií
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Imigranti podle ní budou k nám i do Evropy přicházet dál. „Vadí mi to, že lidé, kteří se uprchlíků obávají, jsou nějakým způsobem ve společnosti marginalizováni. Ať už intelektuální elitou, nebo v médiích, ačkoli zase někde jinde je jejich strach používán, aby se situace vyhrotila,“ řekla.

Hůlové vadí, že neprobíhá žádná debata o tom, kde je hranice mezi strachem z uprchlíků a xenofobií a rasismem. „Myslím si, že tato debata je důležitá pro budoucnost,“ řekla.

Podle ní je Česká republika nejhomogennější zemí Evropy, která není zvyklá na jinakost lidí. V menších městech mimo Prahu se lidé dodnes otáčí, potkají-li černocha. 

„Je potřeba, aby někdo jiný než Martin Konvička nebo Tomio Okamura začal empatizovat s těmi lidmi, kteří se bojí,“ řekla Hůlová, podle níž se strachující se lidé následně sami přidávají na stranu těchto „extremistů“, neboť nemají nikoho jiného. „Úkolem intelektuální elity by mělo být mluvit o všech možných nuancích k tomuto tématu,“ řekla.

V případě, že by se diskuse neotevřela, hrozí, že nějaké z extremistických sdružení by získalo úspěch ve volbách. „Smutné je, že ve společnosti se zmenšuje prostor toho, o čem se dá bavit a o čem se nedá bavit. Snižuje se práh trpělivosti poslouchat názor, se kterým nesouhlasím,“ uzavřela.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…