Lidé si zvykli žádat pomoc. V devadesátých letech si pomáhali sami, připomíná guvernér Singer

28.04.2022 15:45

Bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer v pořadu Prostor X moderátora Čestmíra Strakatého uvedl, že i kdyby teď nastala závažná krize, způsobená například nedostatkem plynu, v nejhrozivějším scénáři dojde k propadu na takovou průměrnou životní úroveň, jaká byla kolem roku 2014.

Lidé si zvykli žádat pomoc. V devadesátých letech si pomáhali sami, připomíná guvernér Singer
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Exguvernér ČNB Miroslav Singer

Úvodem se Singer vyjádřil k ekonomické krizi – podle jeho slov však v ní asi zatím nejsme. „Minimálně z definice toho, co ta krize je. A jestli se do ní blížíme, to nám asi ukáže průběh toho... Primárně jsme ovlivněni těmi událostmi, které se odvíjejí na Ukrajině,“ poznamenal Singer, že v současné době existuje příliš mnoho neznámých.

„Ocitáme se v době, kdy zcela nepochybně je to pro mnoho podniků strašně komplikované a ocitáme se v období od počátku 90. let nepoznaného růstu cen. Ale stále to není spojeno s takovými skutečně propady v životních standardech, kteří říkají, že je skutečná krize. To bych zatím řekl, že ne. A já jsem teď někde napsal, že je dobré si uvědomit, že máme za sebou velmi dobré dvě dekády, po které jsme rostli, naše životní standardy se zlepšovaly. A kdyby přišla nějaká závažná krize třeba spojená s tím, že nepoteče ten plyn, což je nepochybně pro českou ekonomiku velký problém, tak se bavíme o propadech toho produktu, nebo propadu životní úrovně někam k roku 2014. Což jasně, že je to horší, než máme teď, ale na druhou stranu říkat, že v roce 2014 tady byla strašlivě zchudlá společnost, tak to přece není. Dokázali jsme přežít i tehdy a přežijeme i to, co přijde,“ míní Singer. 

„To drama se z toho dělá logicky v médiích, politici, hrotí se to, ale v reálu se nedostáváme někam, kde by ta společnost byla existenčně ohrožená, nedejbože i ohrožená,“ zmínil také Singer. 

Podle jeho slov někdo ale již vlivem inflace chudne. „Reálné příjmy jim nedorovnají to zdražení, ale já se snažím říct, že chudoba je velmi relativní pojem. Když řekneme zchudneme, zní to jako drama, když řekneme, že náš životní standard se bude blížit životnímu standardu roku 2015, to nezní jako drama. Ale to je také pravda,“ dodal Singer. 

„Když říkáte, že se tou úrovní posuneme do roku 2014 a 2015 a nebude to tak zlé, tak tu ale bude část lidí, které ten posun zasáhne daleko víc než třeba nás dva a kterým bude třeba pomoci víc,“ podotkl moderátor Strakatý, Singer však nesouhlasil. „To by znamenalo, že v tom roce 2014 a 2015 tady byly hladové bouře a topilo se v barelech jak v amerických filmech. A hladové bouře tady nebyly. Ten propad znamená, že se dostaneme několik let zpátky, tak abych mohl mluvit o nějakých dramatických jevech, tak bych je musel před několika lety pozorovat. Nic takového jsem nepozoroval,“ odvětil Singer.

„Zvykli jsme si přemýšlet, jak nám kdo má pomoct. Na počátku těch 90. let se takhle fakt nepřemýšlelo. Lidé si chtěli pomoct sami a mnoho jich díky tomu vybudovalo něco, na co se můžou dívat spokojeně. A k tomu se prostě musíme vrátit, nemůžeme pořád říkat: Státe, pomoz, musíme si začít pomáhat sami. Bude to znamenat, že se budeme muset více snažit, ale zvládneme to,“ dodal Singer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…