Lodě potáhnou létající draci. Boj za klima. Novinka. Internet nadskakuje: A pak parní stroj...

30.06.2023 15:54

MONITORING SÍTÍ S inovativní technologií, jež by měla pomoci nákladním lodím snížit emise uhlíku o 20 procent, přišla americká společnost Airseas. Lodě by měl táhnout létající drak ovládaný autopilotem. První verze technologie Seawing byla testovaná na lodi plující přes Atlantik. Generální ředitel společnosti je názoru, že tato technologie bude znamenat „revoluci v lodní dopravě“. O všem informovala zpravodajská stanice CNN. Na internetu za „znovuobjevení plachetnic“ sklidila spíše posměšky.

Lodě potáhnou létající draci. Boj za klima. Novinka. Internet nadskakuje: A pak parní stroj...
Foto: Repro Youtube
Popisek: technologie Seawings

Americká zpravodajská stanice CNN informovala o inovativním návrhu francouzské společnosti Airseas. Základem je myšlenka Seawingu, technologie, která by nákladním lodím mohla pomoci snížit emise uhlíku v průměru o 20 procent.

Lodní doprava poháněná fosilními palivy se podle Mezinárodní námořní organizace na celosvětových emisích skleníkových plynů podílí přibližně 3 procenty, i z toho důvodu je dle generálního ředitele Airseas Vincenta Bernatetse změna nutná. Alternativní paliva jsou stále ve vývoji, využití větru je proto kritické.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
Lodě by měl v budoucnosti podle technologie Seawing táhnout létající drak, jehož let by měl být řízen autopilotem. Bernatets navíc mluví o větru 300 metrů nad mořskou hladinou, kde je o 50 procent silnější. Výkon draka tak díky tomu bude mít „šílenou výkonnost“.

Více než 250 metrů čtverečních velká první verze Seawingu byla již více než rok testována na nákladní lodi společnosti Airbus, která plula přes Atlantik. Bernatets uvedl, že tým společnosti Airseas draka umístil, vypustil a letěl s ním a letos v květnu společnost oznámila, že drak loď skutečně táhl.

Technologie by měla být plně funkční do roku 2025, od Evropské unie společnost Airseas dostala finanční prostředky ve výši 2,5 milionu eur. Generální ředitel si od technologie slibuje snížení spotřeby paliva o 20 procent pro 70 až 80 procent světového lodního obchodu na trasách Tichého oceánu a Atlantiku. „Jsme naprosto přesvědčeni, že větrná energie je skutečně další velkou věcí, která radikálně změní a možná způsobí revoluci v lodní dopravě,“ prohlásil Bernatets.

Na twitteru však tento alternativní návrh na táhnutí lodi drakem sklidil spíše negativní a posměšné reakce. „Nemohu uvěřit, že znovu vynalezli plachty. Co bude dál, přidají parní stroj pro případ, že přestane foukat?“ napsal ironicky jeden z uživatelů. Že řešení společnosti Airseas vypadá prakticky, podotkl i Elon Musk.

 

 

„Myslím, že se jim říká plachetnice,“ domyslel si jiný uživatel a navrhl navrácení se ke kočárům taženým zvířaty.

 

 

Podobu létajícího draka společnosti Airseas a plachet vidí i další uživatel sociální sítě. „Plachetnice existují již po staletí,“ napsal s vysmátým emotikonem.

 

 

I další gratulují k inovaci nového konceptu: „Jaký to neotřelý nápad, využít samotný vítr k pohonu lodi přes otevřený oceán. Divím se, že tohle řešení ještě nikoho nenapadlo!“

 

 

„Bylo by levnější zaháknout loď za čínský balón,“ podotýká další a připomíná tím kauzu s čínským špionážním balónem vznášejícím se nad USA.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ekologie, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 30.06.2023 19:58:24
Nejekologičtější by bylo nepřepravovat zboží a suroviny, které má Evropa za humny, přes více než polovinu planety z USA, Jižní Ameriky nebo Austrálie. Na zadek dostává nejen ekologie, ale také volný trh. Začít nakupovat za draho, když někdo jiný nabízí (nabízel) po dlouhá desetiletí zboží za přátelské ceny, může buď idiot nebo ideolog. I když tady dochází většinou k dokonalému splynutí obojího.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…