Lucie Bílá je blbá kráva! Sluníčkoví umělci se pustili do zpěvačky, která neodsoudila Tomáše Ortela

29.11.2016 9:05

Protestní gesto frontmana Gipsy.cz Radka Bangy, který se vymezil proti úspěchu, ba vůbec účasti kontroverzní hudební skupiny Ortel v anketě Český slavík, zkritizovala jako jedna z mála z umělecké branže zpěvačka Lucie Bílá. Ze sociálních sítí se na ni za to valí odsudky a sprosté nadávky.

Lucie Bílá je blbá kráva! Sluníčkoví umělci se pustili do zpěvačky, která neodsoudila Tomáše Ortela
Foto: Lukáš Fronk
Popisek: Lucie Bílá na grandiózním koncertě Fifty Fifty

„Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí,“ reagovala Lucie Bílá pro Blesk.cz na protestní odchod Radka Bangy ze sálu Karlínského divadla, kde si v tu chvíli Tomáš Ortel přebíral cenu za druhé místo v kategorii zpěvák roku.

Na sociálních sítích se v reakci na její slova ozvala plejáda osobností českého veřejného prostoru, která zpěvačku nemilosrdně cupuje na kousky.  

„Neříkejme si to potichu, ale hezky nahlas. Lucie Bílá je blbá kráva!“ nebral si servítky svérázný komentátor veřejného dění a hudebník Quido Černý. „Řekněme si to pěkně v soukromí – ona ta Bílá byla vždycky blbá…,“ přisadila si dobrovolná aktivistka Eva Zahradníčková, která jezdí pomáhat uprchlíkům do ciziny. Do širšího povědomí vstoupila jako přítelkyně muslima, který nahlásil, že ho pobodali skinheadi. Fikaně si poradil divadelník David Drábek: „Zaňáková je 3,14ča“.

Anketa

V hádce o Českého slavíka stojím za...

hlasovalo: 14604 lidí

„Lucie Bílá dnešní ubohou reakcí na příkladný čin Radka Bangy ohledně Ortelu jen znovu prokázala, že je taková Bohdalka pro mladší generace, která vleze každému prezidentovi kamkoliv, třeba i Zemanovi pro medajli na Hrad. Proč ji nepřevzala v soukromí? Inu, to jsou ty neposedné tenisky, Zaňáková, což?“ ozval se také hudební a filmový kritik Jan Rejžek.

Aktivista Jan Vrobel přisuzuje výrok zpěvačky Bílé životu v komunistickém režimu. „Lidi, co tam choděj a účastněj se tohohle nesmyslnýho divadla, který bude vyhrávat Gott i 10 let po smrti, se dělí na dva druhy: na ty, co tam jdou, aby se mohli zvednout a odejít, a na ty, co zcela logicky říkají nesmysly jako ‚jsou věci, o kterých by se nemělo mluvit nahlas‘, protože jsou vychovaný a odkojený nemocným totalitním systémem, který mění lidi v trouby,“ myslí si.

Podle dokumentaristky Apoleny Rychlíkové by Lucie Bílá neměla „těm náckům z Ortelu“ tleskat čistě z pudu sebezáchovy. „A že jí to nedochází, taky něco vypovídá,“ konstatuje Rychlíková. V podobném duchu hovoří i publicista Karel Peka: „Na rovinu? Za protektorátu by Zaňáková byla s Bangou na stejném seznamu.“

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery si pomohl příměrem z doby první republiky. „Já myslím, že v tom je řečeno vše. Je to velký kus našich dějin. Třeba když Huga Haase – abychom zůstali u kultury – vyhodili z Národního divadla jeho kolegové (ještě před příchodem nacistů), protože byl Žid. Strašně moc lidí mlčelo, ti lepší možná něco namítali v soukromí. Ještě bych bral, že se někdo na Slavíkovi neozval, protože nemá kuráž, nebo mu je to jedno. Ale kritizovat jednoho z mála, co tu odvahu měl, to už je šílený,“ tvrdí novinář.

Po sociálních sítích je také hojně sdílena fotografie z neveřejného večírku zákulisí muzikálu Dracula z roku 1995, na níž Lucie Bílá hajluje společně s Danielem Landou.

„Ano, jsem to já,“ přiznala neochotně zpěvačka Lucie Bílá po otázce, zda nejde o dvojnici. „Jde o divadelní zkoušku s Danielem Landou. V divadle se hraje o všem, i o takových zrůdnostech,“ vysvětlovala před čtyřmi lety, kdy se fotka dostala na veřejnost, Bílá pro deník Blesk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…