Macronovi se to začíná hroutit. Už ho opustil sedmý spojenec

05.10.2018 18:20

Bruselský server Politico se věnuje klesající popularitě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a jeho zjevným neúspěchům, které se v poslední době hromadí na domácí i zahraniční scéně.

Macronovi se to začíná hroutit. Už ho opustil sedmý spojenec
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

„Když se Macron dostal k moci, média se doslova rozplývala nad jeho organizačními schopnostmi. Dokonce jej nazývala prvním prezidentem-manažerem. Ve svých článcích žurnalisté rozebírali jeho textové zprávy, které rozesílal poslancům i ve dvě hodiny v noci. Média psala obdivné články o jeho schopnosti komunikovat osobně a nepoužívat k tomu své podřízené. Jenže po ani ne roce a půl se zdá, že prezident ztrácí kontrolu,“ konstatuje Politico.

Anketa

Kdo se vám nejvíce líbil v předvolební superdebatě lídrů?

hlasovalo: 10539 lidí

Za jasný důkaz svého tvrzení považuje server úterní rezignaci ministra vnitra Gérarda Collomba, který přešel ze socialistického tábora k Macronovi a patřil mezi jeho nejbližší spojence. „Collomb oznámil v živém televizním vysílání, že hodlá opět kandidovat na starostu města Lyon. A to i přesto, že Macron odmítl přijmout jeho rezignaci. Jeho rezignace a i způsob, jak k ní došlo, nasvědčuje tomu, že prezident ztrácí pevnou půdu pod nohama,“ píše Politico a dodává, že prezidentův „approval rating“ nyní klesl téměř na úroveň jeho předchůdce Françoise Hollandea.

Celý text v angličtině je ZDE.

Collomb navíc prezidenta ve zmíněném televizním vystoupení tvrdě kritizoval. „Když jste si v určitém okamžiku až příliš jistí sami sebou, můžete si začít myslet, že jste neporazitelní,“ uvedl Collomb. Podle Politico nezabrala ani prezidentova nabídka, aby ministr vnitra zůstal aspoň do roku 2020, kdy se budou v zemi konat komunální volby. „Kdyby šlo jen o ministra vnitra, mohl by Macron tvrdit, že jde jen o jednorázový výpadek. Jenže Collomb byl už sedmým vysokým státním úředníkem, který opustil své místo po převzetí moci Macronem loni v květnu,“ všímá si Politico.

„Rezingace levicového spojence Collomba přichází navíc jen pár týdnů poté, co z vlády odešel ministr pro životní prostředí Nicolas Hulot. Ten navíc zdůvodnil odchod neshodami s Macronem. Dokonce se slzami v očích prohlásil, že již nemůže dál lhát. Už jenom rezignace Hulota byla vážnou ranou pro hodnocení Macronovy vlády jako stabilního období. Pro samotného prezidenta a jeho snahu prosadit reformy to zatím nemusí znamenat nic tak hrozného. Ale jde o víc,“ míní Politico.

Podle bruselského serveru jsou těmito nezdary ohroženy plány eurofederalisty Macrona prosadit reformu Evropské unie a čelit příští rok v květnu euroskeptikům ve volbách do Evropského parlamentu. „Pro splnění takového cíle bude potřebovat podporu napříč politickým spektrem. Ztrátou bývalého socialisty a ‚zeleného‘ Hulota jsou jeho plány vážně ohroženy. Macron nyní bude muset prokázat, že dokáže improvizovat,“ uzavírá Politico.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…