Majetková přiznání, zrušení poplatků. Šéf ČSSD sdělil, co Babišovi nedaruje

11.11.2013 7:21

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka očekává trvalý boj o podporu ve straně a o přízeň voličů. V rozhovoru pro Právo uvedl, že vnímá odpovědnost za program vlády, kde musí být priority ČSSD. To nyní vnímá jako svůj nejdůležitější úkol. Ústřední výkonný výbor ho v neděli vrátil do čela vyjednávacího týmu a s ním jsou v něm samí jeho spojenci.

Majetková přiznání, zrušení poplatků. Šéf ČSSD sdělil, co Babišovi nedaruje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka představuje členy vyjednávacíhi týmu

„Myslím, že v politice nejsou žádná definitivní vítězství. Stejně jako musíte trvale bojovat o důvěru voličů a o podporu voličů v rámci volebních cyklů, tak i ve straně musíte trvale zápasit o podporu členů a funkcionářů ČSSD. Nejdůležitější část zápasu je teprve před mnou,“ řekl Sobotka Právu. Komentoval tak svůj úspěch na Ústředním výkonném výboru ČSSD.

Bohuslav Sobotka v rozhovoru také hovořil o odpovědnosti sestavit vládu a dostat do programu vlády priority ČSSD. „Žádal jsem členy ÚVV, aby nám nestanovili žádné limity. Vnímám jako klíčový limit náš volební program. Ale pokud se máme dohodnout s ANO či KDU-ČSL, tak v některých oblastech budeme muset přijmout programové kompromisy. Budu se snažit, aby to nebyly oblasti, které by se dotkly hlavních prvků našeho programu. Soc. dem. voličům slibovala vážně a důsledně například majetková přiznání, zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo snížení DPH na léky. A řekl bych, že tam patří i určitá revize církevních restitucí,“ řekl k prioritám.

Žádná strana si nemůže dovolit být neústupná

„Myslím, že žádná strana si nemůže dovolit být zcela neústupná. Zejména pokud velká většina občanů, včetně velké většiny voličů ČSSD i ANO, je nespokojena s podobou restitucí. Soc. dem. a hnutí ANO mají povinnost pokusit se vyjednat jejich revizi,“ uvedl Sobotka a je zjevné, že se revize církevních restitucí nechce vzdát.

Bohuslav Sobotka potvrdil, že ČSSD by ráda získala i post předsedy sněmovny. Právo spekulovalo o tom, že v tom hraje roli i skutečnost, že třetí pokus o sestavení vlády je v rukou předsedy sněmovny. „Nepochybně to je aspekt, který musíme jako zodpovědná strana zvažovat. Ano, pokud by prezident neuspěl se svými dvěma prvními pokusy, pak to finální rozhodnutí, které vytváří jednu z posledních bariér před předčasnými volbami, je rozhodnutí předsedy sněmovny,“ potvrdil šéf ČSSD význam předsedy sněmovny i v systému sestavování vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…