Málo místa. Jurečka o Ukrajincích. Problém už nastal

30.03.2022 22:00

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středečním Interview ČT24 uvedl, že sociální systém není hlavním problémem pro příjem uprchlíků, ten vidí v nedostatku ubytovacích a školských kapacit. Hovořil také o předpokládaných dalších krocích vlády, solidární dávce pro rodiny, které se o uprchlíky starají, nebo o státním rozpočtu. A nejen to.

Málo místa. Jurečka o Ukrajincích. Problém už nastal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr zemědělství Marian Jurečka

Hned v úvodu moderátorku zajímala otázka nouzového stavu. „Neomezujeme občany České republiky,“ zdůrazňoval Marian Jurečka (KDU-ČSL) oproti předchozím nouzovým stavům minulých vlád týkajících se protipandemických opatření a přešli k tématu uprchlíků na Ukrajině.

Jurečka nevidí problém v sociálním systému, ten by podle něj byl schopný pojmout ještě více lidí. Problém spíše vidí v kapacitách ubytování a školského systému. Nicméně podotýká, že nový příliv válečných uprchlíků se výrazně snižuje. Pokud se nestane nějaká dramatická změna vývoje událostí na Ukrajině, tak nepředpokládáme další nárůst uprchlíků z Ukrajiny. „Česká republika je schopna tyto věci zvládnout,“ vyzdvihl v Interview ČT24  velké úsilí ČR a poděkoval všem zúčastněným.

Otázkou zůstává, kolik lidí je možné natrvalo přijmout, abychom to zvládli a lidé vládě nevyčítali, že je to na úkor českých občanů. „Teď jsme v situaci, kdy máme pomoci,“ apeloval Jurečka a pokračoval: „Pokud se lidé budou moci vrátit, je to dobře, pokud to možné nebude, musíme jim tady udělat takové podmínky, aby se mohli zapojit. Připravujeme podporu rozvoje kapacity předškolních zařízení v rámci úpravy legislativy a máme připravené adaptační skupiny, aby o děti bylo postaráno a maminky mohly chodit do práce,“ predikuje plány vlády a dodává, že i pro nás je důležité, aby mohly pracovat.

Jurečka dále konstatoval, že se domnívá, že ženy po půl roce budou mít šanci pracovat, kromě žen s velmi malými dětmi samozřejmě. Je pro něj dále zásadní, aby fungovala napřímo komunikace s těmito lidmi prostřednictvím aplikace. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek také avizoval zjednodušené zaměstnávání zdravotníků, které dnes dopodrobna na tiskové konferenci vysvětloval. Podle Jurečky dělají maximum, aby zdravotníci mohli dělat ve své odborné profesi co nejdříve.

Vláda také chystá vyplácet solidární dávku pro lidi, kteří se budou starat o uprchlíky. Uvedl, že velké množství domácností pomáhá, protože většina je ubytovaná právě v domácnostech. Jen menší část bydlí v ubytovnách či jiných ubytovacích zařízeních. Lidé podle něj budou muset žádat elektronicky, vyplnit informace, měli by mít nahlášený pobyt na dané adrese a zároveň by měly být zajištěné elementární podmínky kvality ubytování. „Chceme, aby formulář byl jednoduchý a aby byl možný odbaven elektronicky,“ dodal s tím, že kapacity na úřadu práce jsou nedostatečné.

Myslíte si, že v té situaci, ve které jste, dodržíte věci v rozpočtu, ptá se moderátorka. „Změny v rozpočtu budou, jsme si toho vědomi od počátku vypuknutí války,“ dodal a zdůraznil, že na české občany se nezapomíná. Připomněl například zvýšení slevy na poplatníka nebo valorizaci důchodů. „Musíme to dělat s rozmyslem,“ řekl v kontextu možného snižování DPH nebo spotřebních daní.

Za riziko také považuje zvýšení cen potravinářské pšenice. „Řešíme, jakým způsobem bychom mohli na toto reagovat,“ dodal. „Nebude problém s množstvím, ale s cenou,“ apeloval a pokračoval, že si nemyslí, že by na Ukrajině byl pokles produkce o 50 procent. Pokles odhaduje na dvacet procent. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…