Mám strach. Saša Uhlová promluvila k volbám ve Francii

28.11.2016 13:34

Rakousko i Francie žijí prezidentskými volbami. Zatímco ve Vídni se budou konat již za týden a včera proběhla další televizní debata mezi oběma kandidáty, ve Francii zase včera zvítězil ve stranických primárkách konzervativec François Fillon.

Mám strach. Saša Uhlová promluvila k volbám ve Francii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na rakouského prezidenta Norbert Hofer

Kandidát rakouských Svobodných (FPÖ) Norbert Hofer a nezávislý kandidát a bývalý šéf zelených Alexander Van der Bellen se utkali v televizní diskuzi opět po týdnu. Za vítěze minulé debaty byl obecně považován Hofer a podle většiny on-line anket si vedl lépe i tentokrát. Například v deníku Heute hodnotilo včerejší vystoupení Hofera pozitivněji 73 % hlasujících, zatímco Van der Bellen uspěl jen u asi 20 % z nich. Podle průzkumu však bude samotné hlasování velmi těsné.

Oba prezidentští kandidáti se dle očekávání střetli zejména v tématu Evropské unie a migrace. Van der Bellen obvinil Hofera z toho, že chce Rakousko dostat pryč z Evropské unie. „ FPÖ si pohrává s vystoupením Rakouska z EU již téměř dvacet let. Mnozí evropští politici se obávají, že by nyní mohli s pomocí laviny pravicového populismu přejít od slov k činům,“ kontroval Van der Bellen v průběhu televizní debaty vysílané soukromou televizí ATV.

Hofer sice často kritizuje Evropskou unii, ale nikdy nehovořil přímo o „oexitu“ a tyto své postoje zopakoval i ve včerejší debatě. „To jen média zbytečně přehánějí. Já jsem přece nikdy o vystoupení Rakouska z EU nemluvil. Jen jsem vždy opakoval, že si přeji pozitivnější vývoj EU,“ vyvracel Hofer obvinění svého rivala a pustil se také do kritiky Německa a imigrační politiky kancléřky Angely Merkelové, která z jeho pohledu „způsobila Evropě vážné škody“.

Zatímco Van der Bellen zdůrazňoval nutnost rozvíjet přátelské vztahy s Německem, Hofer slíbil, že bude usilovat o další sbližování se středoevropskými a východoevropskými zeměmi, včetně Ruska. V tomto ohledu by si mohl v případě svého vítězství porozumět nejenom s vůdkyní francouzské Národní fronty Marine Le Penovou, ale i s jejím hlavním rivalem Fillonem, který se stal po včerejším jasném vítězství v primárkách kandidátem pravice.

Fillon se rovněž staví pro užší spolupráci s Ruskem a volá po zrušení sankcí. Vedle toho by jej s Hoferem spojovaly i kritické názory na ideologii multikulturalismu. Podle aktuálních průzkumů přitom levicoví kandidáti ve Francii voliče příliš netáhnou, takže by se ve 2. kole mohla Le Penová utkat právě s Fillonem. Levicová aktivistka Saša Uhlová dnes na svém facebookovém profilu konstatovala, že „pokud se nestane zázrak, může to Marine Le Penová vyhrát“.

„Pokud proti ní bude v druhém kole François Fillon, neumím si představit, že ho půjde francouzská levice volit. A sama nevím, zda bych k volbám šla. Asi spíš ne, protože se neumím rozhodnout, která varianta je horší. Ráno jsem telefonovala s několika francouzskými přáteli, kteří počítali, že v druhém kole podpoří se skřípěním zubů Alaina Juppého, ale teď budou možná stát před mnohem horší volbou. Říkali, že reakční síly jsou ve Francii mnohem silnější, než si mysleli. Nemám žádnou pointu, mám zase trochu strach,“ popisuje Uhlová své niterné pocity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…