Máme nejlepší systém protipovodňových opatření, raduje se starosta Otrokovic

30.10.2012 12:31

ROZHOVOR A není divu. Vždyť Otrokovice na Moravě povodněmi velmi utrpěly a staly se skoro symbolem jejich ničivé zkázy. Ale zdaleka nejen o tom jsme vedli se starostou z ČSSD Jaroslavem Budkem rozhovor.

Máme nejlepší systém protipovodňových opatření, raduje se starosta Otrokovic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Budek, starosta města Otrokovice

Jak probíhá oprava severovýchodní části náměstí? Jaké další investice na nejbližší dobu plánujete?

Na části náměstí 3. května, které se právě revitalizuje, vrcholily v měsíci srpnu stavební práce. Probíhala pokládka dlažby a předlažby komunikací, dělaly se dokončovací práce na zpevněných plochách, úpravy parkové části, instalace závlahového systému, sadové úpravy, instalace mobiliáře, rekonstrukce zastávky MHD, rozvody veřejného osvětlení, vody, elektromontáže. V září nás čekaly již jen drobné dokončovací práce. Do konce října pak proběhne kolaudační řízení. Revitalizací náměstí Otrokovice získají příjemný, zelení zaplněný, útulný a přitom reprezentativní nový prostor v centru města určený pro setkávání lidí všech profesí, zájmů i generací. Ve velké míře jsme prostředky na investice již vyčerpali. V rozpočtu pro letošní rok ještě počítáme například s investicemi na rekonstrukci zahrady mateřské školy na ulici Zahradní, regulaci veřejného osvětlení, rekonstrukci dětských hřišť, revitalizaci návsi v Kvítkovicích, která je otrokovickou místní částí, rekonstrukci stupaček na bytovém domě a dalších drobnějších položek. U některých projektů čekáme na přiznání dotace, jiné jsou v počáteční fázi a jejich realizace se tak může přehoupnout až do příštího roku. Velkým projektem v příštím roce bude také vybudování nového vjezdu do areálu TOMA.

Je město už zabezpečeno před velkou vodou, jaká protipovodňová opatření se ještě chystají?

Na území města se za významného přispění podniku Povodí Moravy, společností Barum Continental, TOMA a dalších podařilo vybudovat jeden z nejkomplexnějších systémů protipovodňových opatření, které patří k nejlepším v republice. Krizové řízení je v posledních deseti letech dáváno za příklad nejen v rámci Zlínského kraje. Protipovodňové stěny lemují koryta řek Moravy i Dřevnice. Došlo k navýšení kapacity odvodňovacích koryt. Po materiální stránce se radikálně zlepšila situace ve vybavenosti dobrovolných hasičů, kteří se aktivně podílí na mnoha zásazích ve městě i okolí. Pořízena byla také výkonná čerpadla či protipovodňové vaky. Město Otrokovice má podrobně zpracovaný povodňový plán zahrnující, kromě jiného, také postupy a činnosti pro případ rizika či povodně na tocích protékajících územím města. Povodňový plán tvoří strategický dokument, který detailně popisuje dané území, riziková místa, možnosti ochrany, hlásné profily a další údaje podstatné pro kvalitní ochranu města, stejně tak má i propracovaný organizační systém. K ochraně města při mimořádných situacích napomáhá také dobře fungující Pohotovostní služba města. Jako vynikající lze hodnotit rovněž součinnost se složkami IZS.

Nebudete od příštího roku zvyšovat daň z nemovitosti? Proč?

Přestože koeficient daně z nemovitostí patří v našem městě k nejnižším, shodli jsme se v koalici na tom, že jej v příštím roce nebudeme zvyšovat. Důvodem je ztížení ekonomických podmínek jak v rodinách, tak také další daňová zatížení podnikatelských subjektů.

Jak se stavíte k přímé volbě prezidenta? Máte svého favorita?

Přímou volbu prezidenta republiky podporuji, jedná se o posílení demokratických principů ve společnosti. Nicméně v souvislosti s takto posíleným mandátem by měl být současně změněn rozsah jeho pravomocí.

Podezření z korupce u přidělování dotací z fondů EU dostihla první české hejtmanství. Domníváte se, že by si policie měla posvítit i na další české kraje včetně Zlínského?

Policie by si měla „posvítit“ na korupci v tomto státě tam, kde probíhá.  Zcela určitě by její činnost neměla být motivována politickými zadáními.

Co byste rád ještě stihl do konce volebního období, jaký je Váš největší cíl?

Dá se říci, že v této chvíli jsme většinu priorit uvedených v Základních tezích pro programové prohlášení (předvolební sliby) naplnili. Zbývá pak realizace dokončení protipovodňových opatření výstavbou poldru v povodí vodoteče Hrabůvka v severovýchodní části extravilánu Otrokovic. Tady jsme limitováni dokončením pozemkových úprav, které by nám daly možnost realizovat záměr. Další významnou investiční akcí je pak již výše uvedené vybudování nového vjezdu do průmyslového areálu firmy Toma, která nám odkloní významnou část kamionové dopravy z města, a v neposlední řadě pak ve spolupráci se zlínským magistrátem budeme realizovat páteřní cyklostezku Otrokovice – Zlín.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…