Marka Dalíka prý nejspíš budou muset propustit. Proces nebyl spravedlivý

30.09.2016 10:53

Lobbista Marek Dalík byl pravomocně odsouzen a nastoupil do vězení. Svůj trest si odpyká ve věznici ve Znojmě. Dalíkovi právníci však podali dovolání k Nejvyššímu soudu České republiky a ten by teď mohl Dalíka vytáhnout z vězení, protože soudní proces s tímto mužem možná nebyl spravedlivý. Informuje o tom server týdeníku Euro.

Marka Dalíka prý nejspíš budou muset propustit. Proces nebyl spravedlivý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

„Příběh tohoto ‚sprostého podezřelého‘, jinak také lobbisty a někdejší pravé ruky expremiéra Mirka Topolánka, není tak černobílý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Případ teď kvůli dovolání Dalíkových obhájců a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana leží na Nejvyšším soudu. Po důkladné analýze práce žalobců a soudců lze podle některých odborníků ve zkratce konstatovat, že proces s Dalíkem nebyl spravedlivý. Vyplývá to z řady vágních důkazů, naopak důkazů neprovedených, ale především zásadního porušení závazné judikatury Evropského soudu pro lidská práva. Soud by měl proto logicky rozsudek zrušit (pustit Dalíka z vězení) a přikázat nové dokazování,“ píše server.

Dalík byl odsouzen za podvod, protože si měl říci o úplatek takřka půl miliardy korun v kauze Pandur, ačkoli neměl reálnou možnost nějak ovlivnit tuto zakázku. V tom podle soudu spočíval onen podvod, za který byl lobbista odsouzen. Není přitom bez zajímavosti, že Dalík nevyjednával o Pandurech sám. Svou roli zde sehrála i slovenská strana, která nákup obrněnců zvažovala. Nejpodivnější na celém soudním líčení bylo překvalifikování trestného činu z úplatkářství na podvod, neboť na prokázání zločinu úplatkářství nebylo dost důkazů.

Celý text najdete zde

Doplatili na to Dalíkovi advokáti, kteří připravovali obhajobu svého klienta v kauze úplatkářství. Překvalifikováním činu soud podle všeho nerespektoval judikaturu Evropského soudu pro lidská práva, jenž zdůrazňuje, že obžalovanému musí být dán prostor pro dostatečnou obhajobu. Podle serveru je také jasné, že by více svědků promluvilo o vztahu Marka Dalíka s Mirkem Topolánkem, kdyby byl za podvod Dalík souzen od počátku.

Soud prý také podle serveru nevzal v potaz důkazy hovořící ve prospěch obžalovaného, které měla k dispozici rakouská prokuratura. Sluší se také si připomenout, že i oslavovaný a dnes již neexistující Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Dalíka devět měsíců vyšetřoval a nakonec vše v tichosti odložil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…