Markéta Šichtařová sleduje nárůst státního dluhu o stovky miliard a dochází k hrozivému zjištění

08.10.2020 20:08

Ekonomka Markéta Šichtařová se ve svém posledním komentáři rozepisuje o tom, zda Česko čeká dluhová krize, a její závěry nejsou nijak optimistické. Rozpočty s deficitem v řádech stovek miliard se nám vymstí. „Pokud stát plánuje sekyru v řádech stovek miliard a současně s tím tvrdí, že prý ekonomika poroste, je to zvrhlost,“ říká a připomíná, že dluhová krize eurozóny není stále vyřešena, tedy se nám to může vrátit jako bumerang.

Markéta Šichtařová sleduje nárůst státního dluhu o stovky miliard a dochází k hrozivému zjištění
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

K rekordnímu schodku státního rozpočtu Šichtařová podotýká, že se nemůže rozhodnout, jestli je to vědomá ignorance faktu, že to zemi a jejím obyvatelům vysloveně škodí, anebo je to tak nebetyčná hloupost a neznalost ekonomických zákonitostí.

„Ať už jsou politici nevzdělaní, anebo jsou to takoví psychopati, že jsou jim ničivé důsledky jejich jednání jedno, obojí je dost hrozivé zjištění,“ píše ekonomka. „Člověk by řekl, že poté, co Evropa zažila dluhovou krizi, si už každý politik dá pozor, aby nevstoupil znovu do téže řeky,“ dodává.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
„Místo aby dnes nechali přežité podniky zkrachovat a dovolili, aby vznikly nové technologické startupy, přišli s kurzarbeity, které platí zaměstnance bez práce, udržují při životě přežité podniky a pracovní síla pak chybí tam, kde by mohly vzniknout nové firmy – ale nevznikají. Za deset let se politici budou divit znovu,“ pokračuje ekonomka.

Poukazuje například na italské dluhopisy, které začala uměle vykupovat Evropská centrální banka. To dokazuje, že dluhová krize eurozóny stále nebyla vyřešena dokonce ani před rokem 2020. „A to rok 2020 přinesl další drastické navýšení dluhů, a dokonce i v dosud celkem disciplinovaných zemích jako třeba Česká republika!“ zdůrazňuje.

„Problém s předlužením jen zamaskovaly biliony eur uvolněných centrální bankou do oběhu a záporné úrokové sazby,“ shrnuje Šichtařová.

„Jestliže ovšem dluhová krize není vyřešena, musí se dříve či později vrátit jako bumerang. Kdo to zaplatí? My – z našich úspor v penzijních podílových fondech, na daních, na záporných úrocích v bankách i na nedostupném, předraženém bydlení. A které země dluhovou krizi odskáčou nejhůř? Ty, které samy budou mít největší dluh. Už na něm usilovně pracujeme,“ uzavírá ekonomka.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…