Média jsou plná Babčenka. Píšou také o tom, proč ve skutečnosti opustil Rusko

31.05.2018 22:05

Alexander Babčenko je v těchto dnech asi nejznámějším novinářem na světě. Nejprve byl zavražděn a dva dny poté se objevil živý na tiskové konferenci. O jeho příběhu nyní informují média po celém světě.

Média jsou plná Babčenka. Píšou také o tom, proč ve skutečnosti opustil Rusko
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Zpráva o smrti Babčenka v jeho dočasném kyjevském útočišti se stala hlavní zprávou pro evropská i americká média vyjadřovali se k ní politici, novináři i aktivisté z celého světa. K případu se hojně vyjadřovali i čeští novináři (Kundra, Procházková) a politici, jako například europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. Většina z nich svorně obviňovala Ministerstvo vnitra, že nese zodpovědnost za jeho smrt, protože Babčenkovi neudělilo povolení k pobytu.

Ministerstvo vnitra se však v přímé reakci proti těmto tvrzením ohradilo a vysvětlilo, že Babčenko za dobu svého půlročního pobytu v České republice o nic takového nepožádal. Novinář týdeníku Respekt Ondřej Kundra se včera za svá nepravdivá tvrzení omlouval na sociálních sítích. To bylo ještě před tím, než se Babčenko objevil živý a zdravý na tiskové konferenci ukrajinských tajných služeb. Její příslušníci zároveň sdělili, že šlo o předem připravenou akci.

Ukrajinská tajná služba se dle svého tvrzení dozvěděla, že se chystá ruská strana Babčenka zavraždit. Jeho smrt fingovala proto, aby mohla dopadnout vraha. Toho si údajně Rusko najalo na Ukrajině a muž je nyní ve vazbě. Americká, německá, britská i další média nyní probírají Babčenkovu kariéru válečného reportéra. Zmiňují například skutečnost, že než se začal věnovat válečným tématům, sám se účastnil v rámci povinné vojenské služby války v Čečensku.

Otec šesti dětí se dlouhodobě kriticky staví k Putinovi, ale jak sám připustil v rozhovoru pro britský deník Guardian, k rozhodnutí opustit Rusko jej vedla jiná záležitost. Babčenko se stal, diplomaticky řečeno, velmi neoblíbeným poté, co poněkud necitlivě komentoval smrt 92 členů hudebního souboru Alexandrovci. Ti zahynuli v roce 2016 v důsledku letecké havárie a nemalá část Rusů vnímala tuto událost jako národní tragédii.

Babčenko však tehdy v přímé reakci napsal, že si oběti nezaslouží slitování. Tím spusil vlnu nenávistných reakcí, v rámci kterých mu bylo vyhrožováno smrtí. Proto se rozhodl před více než rokem z Ruska odejít a na půl roku zakotvil v České republice. Po půl roce pokračoval dál a aktuálně žije i se svojí manželkou na Ukrajině. Tiskovou konferenci využil k tomu, aby se jí veřejně omluvil za prožitý šok. O jeho fingované smrti totiž nevěděla ani ona.

Také na Ukrajině se Babčenko věnoval a stále věnuje komentování dění v Rusku a kritice Putina. V rozhovoru pro izraelský deník Haaretz po svém útěku z Ruska například srovnával ruskou hlavu státu s někdejším dlouholetým vůdcem Iráku Saddámem Husajnem. „Zatímco Husajn si budoval své zlaté paláce, irácké děti umíraly hlady. Ale nakonec to stejně všechno prasklo. Myslím, že to samé čeká v příštích 15 až 30 letech i Rusko.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…