Merkelové budeme ještě děkovat, že otevřela uprchlíkům hranice! Jiří Pehe práská „české migrační chytrolíny“

28.06.2018 21:20

Jiří Pehe, politický komentátor na blogu na serveru Aktuálně.cz, oslavně opěvuje německou kancléřku Angelu Merkelovou, která nás prostřednictvím otevření německých hranic podle něho všechny vlastně zachránila. Budeme jí jednou možná děkovat. „I navzdory českému nadávání riskovala svoji politickou pověst s cílem udržet EU jednotnou a bez hranic mezi členskými státy,“ píše Pehe na blogu.

Merkelové budeme ještě děkovat, že otevřela uprchlíkům hranice! Jiří Pehe práská „české migrační chytrolíny“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Pehe připomíná současný trend aneb kritiku směřující na adresu německé kancléřky Angely Merkelové za to, že otevřela německé hranice zhruba jednomu milionu uprchlíků v roce 2015, a za její údajnou otevřenost k uprchlíkům. „Pokud by ale Merkelová v roce 2015 udělala to, co jí doporučují rozumbradové ze střední Evropy, už dávno by zkolaboval schengenský prostor s volným pohybem osob,“ kontruje Pehe. Podle něj, kdyby se Merkelová vydala směrem, který prosazuje současný ministr vnitra Horst Seehofer, tedy zavřít hranice a uprchlíky posílat zpět tam, odkud poprvé vstoupili do Evropy, tak by mnoho uprchlíků zůstalo na Balkáně a v Maďarsku. Pokusy dostat se na sever Evropy by mohly směřovat také přes Českou republiku. Pehe se domnívá, že v tomto případě by ještě dnes detenční centra „praskala ve švech“. Pehe příliš s jeho postojem nesympatizuje, podle něj by tato strategie vedla ke konci Schengenu.

  • Celá zpráva ZDE

Anketa

Který předseda vlády sousedního státu je vám nejsympatičtější?

91%
hlasovalo: 6555 lidí
Současně připouští, že Merkelová patrně mohla více svoje kroky koordinovat se zbytkem EU, nicméně získala pro EU čas. Podle něj, pokud by došlo v roce 2015 na zavření německých hranic, uprchlíci by se kumulovali a politické krize by gradovaly. „Zavření německých hranic by způsobilo řetězovou reakci, schengenský prostor by se stal minulostí. Pro exportní ekonomiku země, jakou je Česká republika, by to mělo katastrofální následky,“ myslí si Pehe s tím, že připomíná, že by to rozhodně nepřispělo k ekonomickému růstu, ba naopak. Merkelová se snaží hledat celoevropské řešení. Podle Visegrádu jím je uzavření vnějších hranic EU a pomoc v zemích, odkud uprchlíci přicházejí. Ovšem panuje problém podělit se následně o uprchlíky, kteří se do Evropy dostanou. Zde opět Merkelová připouští, že celoevropským řešením kvóty z roku 2015 nebyly.

„Pokud jde o nás, hraje se o to, že při našich současných postojích vážně hrozí, že země, které v migrační politice chtějí opravdu společná řešení, odsunou ty ostatní na vedlejší kolej,“ píše Pehe s tím, že taková kolej začne rychle „ekonomicky rezivět“.

Závěr patří oslavným větám na adresu německé kancléřky, které jednou budeme možná děkovat. „I navzdory českému nadávání riskovala svoji politickou pověst s cílem udržet EU jednotnou a bez hranic mezi členskými státy. Pokud bude muset ustoupit Seehoferovi, kterého u nás leckdo velebí jako realistu, bude zajímavé sledovat, co budou čeští migrační chytrolíni říkat.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…